Върни се горе


20 Декември 2013 д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването, в интервю за предаването  "Здравей, България" на Нова телевизия
 


Водещ: Добро утро и добре дошли на министър Таня Андреева. Започваме с новини, свързани с разриването на пунктове или, може би, не са просто пунктове, а са цели, на някои места казват, на 11 места нещо като „Пирогов” ще има в страната. Обаче, първо, имате ли коментар по този случай, въпреки че не е приключила проверката. Има ли, от това което чувате, подценяване и възможно ли е това подценяване да е заради това, че тези хора са роми, например? Или не?
Таня Андреева: Изобщо не мога да допусна такъв тип преценка, защото всички са…
Водещ: В квартала това се е коментирало, хората са травмирани.
Таня Андреева: Не, не мисля. Няма лекар, който да подцени умишлено състоянието на който и да е пациент, най-малкото на едно детенце, заради неговата принадлежност към едно или друго съсловие. Както каза и директорът на болницата, ние снощи разговаряхме, екипът ми, с него, тече проверка. При всички положения, ако има установени нарушения, ще има тежки санкции.
Водещ: Защото реално в този случай, колкото и да е конкретен, си задаваме въпрос – това дете е минало през трима лекари. В събота през един дежурен, предписва лечение – антибиотик, видях рецептата. В неделя втори лекар. По-късно в самото отделение, приемно, трети лекар. И накрая, часове по-късно, детето умира. Ако е направена снимка, може би…

Таня Андреева: Вижте, аз пак, всичко това са засега разкази от двете страни. Чухме какво казаха близките с цялата си мъка. И аз се присъединявам към това, защото загубата на дете е нещо, което е непрежалимо.

Водещ: Не трябва да се допуска, ако е възможно да се предотврати.
Таня Андреева: Не трябва да се допуска, но нека да видим, защото все пак медицината е наука, там нещата не могат да се тълкуват еднозначно. След проверката съм готова да дойда и да ви кажа какво предстои оттук насетне.

Водещ: След резултата?

Таня Андреева: Да, след резултата.

Водещ: В тези центрове, които ще се откриват за 47 милиона в 11 населени места, всъщност в София ще има два центъра, доколкото разбрах.

Таня Андреева: Да.

Водещ: На какво ще приличат – на някакъв мини „Пирогов”, така ли можем да кажем?
Таня Андреева: Това са национални комплекси за спешна медицина, които ще бъдат оборудвани и обезпечени и кадрово по всички правила за спешната медицина. Идеята на създаването на такива комплекси е именно по-бърза, навременна медицинска помощ и то на ниво на територията на цялата на цялата страна.

Водещ: В момента кой го върши това, което ще се върши там?

Таня Андреева: В момента го вършат различни лечебни заведения и много често проблемите се появяват от това, че в дадено лечебно заведение не може да се окаже комплексна медицинска помощ. Да кажем, при една политравма, попадайки в някой общинска или областна болница не може да се окаже в пълния обем медицинска дейност, с оглед спасяване на живота на пациентите и много често ги губим точно поради тази причина.

Водещ: Тоест това ще бъдат места, където при катастрофа, при по-тежки случаи веднага там ще се закарва пациентът, за да може всичко от кръв, през изследвания, през хирург…
Таня Андреева: С всички специалисти, с цялата апаратура.
Водещ: Колко човека ще работят в един такъв център или комплекс?
Таня Андреева: Различно, в зависимост от потребностите, но все пак да не забравяме, че те са на територията на лечебно заведение и могат по всяко време да слязат специалисти от различни специалности, за да осъществят навременна консултация, диагностика и лечение в тежки случаи.
Водещ: За да си го представя като обем, може ли да кажете колко пациента едновременно, ако бъдат приети и докарани с линейки ще могат да бъдат поети от наличните специалисти там и да се окаже веднага помощ?

Таня Андреева: Философията на изграждането е следната: Ще има едно приемно отделени, плюс болнично спешно отделение. В това приемно отделение ще се прави първична оценка на състоянието на пациента. Ако той е спешен с живото застрашаващо състояния влиза в шокова зала или в реанимация, където реаниматори и всякакви други специалисти, каквито са необходими за неговото състояние ще се борят за стабилизиране на състоянието…

Водещ: По колко човека едновременно ще могат за колко други да се борят?

Таня Андреева: Зависи от какво има нужда.

Водещ: Примерно тежка катастрофа става, случвало се е. Петима души ще могат ли да изсипят там веднага линейките, за да могат едновременно тези петимата…

Таня Андреева: Ще могат да бъдат изсипани и пет, и десет, и петнадесет. Много правилно вашите колеги са ги определили като малки „пироговчета”. Това, което „Пирогов” може да направи ще може да се направи и в тези центрове. Като искам да кажа, че тук има едно разделяне на нива на тези центрове. Центрове, които могат да приемат до 60%, тоест при определени спешни състояния и други, които могат да окажат пълния обем дейност.

Водещ: Сегашната Спешна помощ ще играе повече ролята на транспорт, така ли да разберем?

Таня Андреева: Не, напротив – сегашната спешна помощ си играе ролята, каквато играе и в момента. Екипът, отивайки на място оказва първа помощ и транспортира пациента до съответното лечебно заведение. Плюсът в това обаче е, че екипите няма да бъдат само екипи в мобилната спешна помощ, но те ще работят и в спешните отделения. Това е добре за квалификацията на лекарите и на медицинските сестри и специалисти…

Водещ: Представям си го като в американски филм, което дотук е добре. От друга страна се сещам, че например в София, специално със спешната помощ, постоянно се обяснява, че няма желаещи да работят в нея. От 60 нужни екипа за населението, което е тук, разполагаме с 20.

Таня Андреева: Тук искам само нещо да кажа, тъй като цялата тази концепция е изготвена след анализ. Тя е съгласувана със специалисти, които работят в спешната помощ, с хора които са правили сериозни структурни реформи в спешната помощ в други държави. Такъв е и д-р Арафат, който е правил спешната помощ в Румъния. Между другото той каза нещо много интересно – за 4 години с 11% е намаляла смъртността при такъв тип структура и функция на спешната помощ. Що се отнася до има или няма желаещи, аз категорично твърдя, след анализа, че има желаещи, но има някои центрове за спешна медицинска помощ, които незнайно защо практикуват политиката да не назначават нови специалисти на тези места…

Водещ: Това звучи странно и абсурдно. Защо не го правят, след като имат нужда?

Таня Андреева: Ще ви кажа. За да си преразпределят ресурса за фонд „Работна заплата”, т.е. да си дават допълнително заплащане, в което няма нищо лошо.

Водещ: Сигурна сте?

Таня Андреева: Да, сигурна съм. И ние ще работим в тази посока, така че да направим възможно заплатите в спешната помощ и разбира се на лекарите, които работят в тези спешни комплекси да бъде достатъчно добра, така че мениджърите да не са поставени пред тежки решения.
Водещ: Това, което казахте, за да се преразпределят пари и да стоят незаети бройки, би трябвало да означава, че при 60 нужни екипи за София, а налични 20, тези 20 вземат заплати като за трима. И за да поддържат това ниво…

Таня Андреева: Аз не визирам само София, принципно говоря. Има силно развита администрация в спешните центрове.

Водещ: Защо е измислено така да можеш да вземаш едни пари…

Таня Андреева: Защото са ниски заплатите. Това всички го знаем и си го говорим от години. И това постепенно увеличаване на, и ние сега ще увеличим заплатите от 1-ви януари с 10%, не казвам, че е достатъчно, но при този ресурс, в който всички ще увеличим заплатите в психиатричната помощ, работим за увеличаване на заплатите в центровете за хемотрансфузиология. Много дълго в нашата система заплащането не е адекватно и така някак си оставено във времето. Естествено е, че с този ресурс не можем веднага да постигнем двойно по-високи заплати. Мениджърите са измислили някакви възможности затова. Аз не мога да ги съдя, но пак казвам, наша грижа е да вървим към добро заплащане, така че да не се правят подобен род компромиси.

Водещ: Да е едно към три – този пример, който дадохте. Кога ще заработят тези комплексни центрове, каква е идеята?

Таня Андреева: Започваме изграждането им от 1-ви януари следващата година, защото както се казва затова трябва и финансов ресурс. Ние имаме осигурен такъв и започваме поетапното изграждане, започваме обновяването на линейките, на апаратурата в линейките.

Водещ: Планът какъв е, кога да заработят реално?

Таня Андреева: До две години реално структурата ще бъде изградена.

Водещ: И какво намаляване на смъртността очаквате?

Таня Андреева: Ако при нас бързо се развиват нещата, защото както си говорихме и с д-р Арафат, много е важно в политиката, особено в здравеопазването да има упоритост и последователност. Ако всичко това успеем да го изградим в рамките на две години, защото затова ще помогне, както държавата с финансиране, така и по структурните фондове. За четири години поне с 10% смъртността ще спадне.

Водещ: В същия момент от това ще могат да се ползват всички хора, осигурени, неосигурени? За тази помощ тук няма подбор?

Таня Андреева: Разбира се. За спешната помощ се грижи държавата и тя се ползва от всички, независимо дали са осигурени или не.

Водещ: Всичко това, което разказахме до момента не противоречи ли на едно друго ваше изказване от преди два месеца, може би – „здравеопазването е пред разпад”? Пред разпад ли е или до две години /…/?
Таня Андреева: Изобщо не противоречи на моето изказване. Здравеопазването е в разпад и точно затова трябва да започнем да го сглобяваме. И някак си организмът да придобие едно цяло. Много важно звено това е спешната помощ.

Водещ: Да. За консултации задължителни споменавате. Защо го правите, това ли е най-наложащото и консултации на кого?

Таня Андреева: В какъв смисъл консултации?
Водещ: Лекарски, АГ кабинети, нещо подобно видях днес в едно ваше интервю?
Таня Андреева: Това за АГ кабинетите е в контекста на демографската политика и развитието на майчиното и детското здравеопазване, защото там също данните са много страшни. Топим се, не раждаме, с най-висока заболеваемост, с най-висока смъртност. Това е един…

Водещ: От европейските страни?

Таня Андреева: …от европейските страни, разбира се и от някои страни в Северна Америка. Така или иначе това е един също много забавен разговор с много забавени мерки.

Водещ: Забавен в смисъл забавен във времето?

Таня Андреева: Забавен във времето, да.

Водещ: Наистина ли очаквате тази година, 2013 г., този ръст, но надолу на раждаемостта, да се окаже, че откакто има подобна статистика, ще има най-малко новородени?

Таня Андреева: За 2013 г. да, очаква се спадът да бъде най-сериозен. Ще видим след това статистиката какво ще покаже, но това не е нещо неочаквано. Затова, пак казвам, се говори години наред. И поради тази причина всички програми, които в момента се правят, се правят с оглед…Искам тук още нещо да кажа – демографията не е само въпрос на здравеопазването. Демографията е въпрос на социална политика и икономическа политика. Всичко е функция. И в този смисъл, вие знаете, че правителството предприе ред социални мерки, насочени към младите хора, към майките, към децата. Надявам се има първи данни за икономическа стабилизация, надявам се догодина да има растеж, да се реши въпросът с безработицата. Всичко останало, което ние трябва да направим по отношение на…

Водещ: Това сега е политическо изказване и противоречи на други факти, които всеки ден показваме – на бедност, на неизплатени заплати, но е наистина друга тема.

Таня Андреева: То е факт. Аз ще ви кажа като акушер-гинеколог, че отказът от раждане на второ и трето дете е преди всичко по икономически и социални причини, не е по здравословни причини. И точно затова казвам, че насоката в демографската политика трябва да бъде комплексна. Това, което ние правим, връщаме всички дейности в тази посока да бъдат ангажимент на държавата, демографската политика, политиката по отношение репродукцията на жените, майчиното, детското здравеопазване. Основният ресурс за следващите години по национални програми ще бъде за наблюдение на младите жени, на децата.

Водещ: С каква цел?

Таня Андреева: С цел те да живеят един по-качествен живот, да се контролират, да се профилактират, да се контролират заболяванията, да няма усложнения на тези заболявания, защото това, което е важно е да имаме едно здраво население и то да има добра репродуктивна функция.

Водещ: А то изчезва всъщност в момента по демографските данни. И казвате при ниски доходи и при мизерия е нормално да бъде така.

Таня Андреева: Да, такава е тенденцията в страни, в които такава е ситуацията.
Водещ: Прословутите направления и достъп до лекар-специалист – това ще се реши ли някога? Свършват, човек няма достъп, винаги някой гледа, администрацията така, че основната й функция е да пести, да спира, да слага летви и бариери и ако може без да се харчат средства хората да се лекуват, а накрая се доплаща?

Таня Андреева: Аз също смятам, че това е малко манипулативна тема и ще ви кажа защо. Всички знаем, че независимо какво се говореше, ние действително сме в безпрецедентна финансова криза, действително здравната каса за първи път в своята история е оставена без нито един лев резерв и буфер. Всички знаем за този милиард и половина, които бяха пренасочени за някакви други дейности през 2010 г. и за здравеопазване нямаше. Но въпреки всичко, в тази тежка ситуация ние успяхме да намерим ресурс да се разплати цялата дейност на болниците и на извънболничната помощ. За първи път имаме подписан Национален рамков договор след две години замразяване. И аз мога да кажа, че в системата на здравеопазване успяваме да върнем, да я стабилизираме и финансово, и да се върви към едни по-нормални отношения между съсловни, пациенти, каса, лечебни заведения.

Водещ: Ще ни връщат ли лекарите за направления – мини след две седмици, нямам, свършиха за очен, нямам за ушен и т.н.? Защото тази стабилизация финансова не се ли прави чрез орязване на достъп?

Таня Андреева: Не. Тази финансова стабилизация се прави от НАП, който най-накрая си влезе във функциите и събира здравните вноски. Имаме едно преизпълнение, събираемостта е около 50 милиона и всички те отидоха в касата, за да може тя да разплаща дейност. За което аз поздравявам Националната агенция по приходите. И ако тя продължава по този начин да работи, системата няма да страда финансово и няма да се налага да се въвеждат ограничения. Да, за първи път Министерство на финансите помага на здравеопазването след толкова години, след които само взимаше от него.

Водещ: Добре. Сега ми подсказват един въпрос, който ще е и за финал. Имахме една дискусия, може би преди около две седмици – хора, страдащи от специфични заболявания настояват да се легализира марихуаната за медицински нужди. Какво мислите по този въпрос? Казват облекчава ни болките, в доста държави е разрешено това нещо, под строг контрол.

Таня Андреева: В много по-малко държави е разрешено, отколкото в тези, в които не е разрешено. Ние не смятаме да вървим към легализиране на марихуаната като такъв тип средство. Това, което се прави е химични изследвания на активната съставка на марихуаната, евентуално с оглед включване в медикаменти, които да подобряват болковия синдром, но това е все още на етап клинични изпитвания.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Пак ще ви каним. Надявам се да заработят по начина, по който описахте тези центрове, комплекси.

Таня Андреева: Със сигурност, работят в много страни и резултатите са много добри по отношение на достъп и на временност на оказване на медицинска помощ.

Водещ: Министър Таня Андреева беше наш гост.
Сподели в: