Върни се горе

29 декември 2010 г.

- Много негативи си навлякохте с изказвания за запазване монопола на здравната каса, за регулирана конкуренция и т. н. Идва нова година. През нея ще подкрепяте ли пазарната икономика, г-н министър?

-  Винаги съм подкрепял разумната конкуренция, стига да се прави при ясни правила. А тези думи, които съм употребил, те не се изключват взаимно. Не се изключват и по света. Виждате, че при лекарствата например цените се регулират в Европа, следят се най-ниските, най-високите... Що се отнася до здравната каса, там въпросът е малко по-сложен. Нереалистично е през идната година, дори през по-следващата, да я демонополизираме. Дори не съм сигурен, че думата монопол е правилна, защото касата се явява единствен купувач на пазара. Затова идеята ми е, вместо да разрушаваме това, което имаме, по-скоро да създадем новото. След като искаме допълнителни фондове и конкуриращи се каси, нека да им дадем възможност да работят. Да дадем повече простор за частната инициатива, а когато тези структури са достатъчно силни, можем да помислим как държавата директно да им прехвърля пари от здравните вноски на хората.

-  Какво имате предвид под конкуренция, но „регулирана"? Това е оксиморон.

- Използвах думата в концепцията си за по-доброто здравеопазване. Касата се явява купувач на медицински услуги от името на пациентите. Но в момента тя е задължена да сключва договор с абсолютно всяка болница, която се появи. А пациентът в нищо не е задължен. Той избира къде да отиде. Защо и здравната каса да няма право на този избор, а болниците да се конкурират. Ето това ще създаде подобри условия и по-качествено лечение. Тук не говорим за държавни, частни или общински болници, а за подобри и за по-лоши. Което може да каже само пазарът.

- Какви промени да очакваме в системата през 2011-а? Нека започнем от доболничната помощ.

-  Голямо предизвикателство пред нас ще е да решим 24-часовия достъп до нея. В крайна сметка даваме регулацията и идеите, а оттук насетне идва моментът общо-практикуващите лекари да решат дал и да се сдружават, дали ще прехвърлят средства и задължения към медицински или диагностично-консултативни центрове, към свой колега, който работи в групова практика, или пък да приемат сегашното положение. Тук не става въпрос за процес, който трябва да е приключен на 1 януари, а той може да намери решението си през годината. Ако се налага, и нормативната база ще променим. Смятам, че когато има вариант да се получат пари - а те вече са осигурени, хората проявяват инициативност.

- Каква друга задача си поставяте в тази сфера?

- Да помислим как да освободим достъпа на пациентите до специалист. Освен съществуващите механизми трябва да се въведе и паралелен път. Още, когато ме избираха за министър, го заявих.

- Имате предвид болният да плаща определена сума и чрез нея директно да отива при специалиста?

-Да.

- Колко да е ваденето от джоба?

- Не знам колко. Това ще стане ясно след широка дискусия. Каквото и да ви кажа сега, няма да е вярно.

- За 5-10 лева или повече става дума?

- Не, не мога да ви кажа. Много е ангажиращо. Но видях положителни реакции в обществото за осигуряването на тази допълнителна възможност. Това ми дава основание да продължа да работя напред.

- А какво готвите на болниците през 2011-а?

- Остава ми само да внеса в Министерския съвет проектонаредбата за тавана при избора на екип. Знаете, той ще е до 950 лв.

-  Какво ще се случва, ако болницата поиска от пациентите 2000 или 5000 лева?

-  Ще бъде наказана.

-  Как?

- За начало в нея ще влезе Медицинският одит, за да види какво се случва. Той има права при нарушаване на нормативната база. А ако в болницата се получават суми, надвишаващи цените на клиничните пътеки, съвсем логично е здравната каса да се запита дали трябва да работи с това лечебно заведение. Друго, по което ще работим догодина, е смяната на модела на финансиране и въвеждането на диагностично-свързаните групи (когато пациентът се настани в болница, да не се лекува първо за едно, а после за друго заболяване, а за всички съпътстващи, бел. ред.). Това означава сериозно обучение на хората, които ще работят по този метод.

- Т. е. клиничната пътека ще „умре"?

- Искрено се надявам. Поне като метод на финансиране. А като насочваща при лечението - не виждам нищо лошо в нея.

-  Това, което мъчи пациентът, е искането на пари на ръка. Какво може да направите по този въпрос?

-  Това, което мога да направя, е регламент, контрол и наказание. Но когато човек дава нерегламентирано пари, той също участва в някаква схема. Знам, че ще кажете: „Ама на човека му зависи животът от тези пари, той е в ръцете на лекарите." Но пациентите имат свои организации и както те са активни за други проблеми в здравеопазването - примерно при разпределението на лекарствата, така и в този случай да вземат отношение. Това е пътят в гражданското общество. И все пак пациентът преценява какво да прави.

- Добре, но ако докторът каже: „Няма да оперираме тумора на майка ви, ако вие не дадете тези пари!"

- Човекът да се обади в Медицинския одит в министерството, в здравната каса и горещо препоръчвам да потърси и лекарския съюз, където по закон има сформирани етични комисии.

- С какви данни ще опровергаете наблюденията, че „гарван гарвану око не вади", защото в последните години няма доказано лекар да е сгрешил?

- За това трябва да питате съдебните власти. Водят се много процеси срещу доктори, даже и в момента има доста интересни казуси. Но при тях думата има правосъдието, не здравното министерство.

- Готви се намаление на цените на инвазивната кардиология. Медицинската ДАНС доказа, че само в някои частни болници се приемат на конвейер по 23-има души на денонощие. Нормата в ЕС е 8-10 души. Защо просто не вземете мерки само в тези заведения?

- Новият стандарт по инвазивна кардиология ще съдържа максималното количество дейности за апарат, които да се извършват за денонощие. А, говорейки за цените на инвазивната кардиология, всеобщо беше мнението през годините, че те са доста високи за условията, при които се работи у нас. Това се подкрепя и от факта, че непрекъснато се откриваха катетеризационни лаборатории, болници и специализирани структури. Негласно го споделяха и колегите. Корекцията на цените не трябва да се разглежда като групово наказание, всяка една клиника ще бъде следена. Но това, което решиха във финансовото министерство заедно с лекари и пациенти, е крачка в правилната посока (за намаляването на цените, б. p.).

- Има ли чадър над тези частни заведения?

- От мен поне не.

-  Притискат ли ви фирми?

-  Досега съм имал един-единствен намек, плах опит за въздействие. Което, естествено, бе деликатно отклонено. Мисля, че разбраха за какво става дума.

- Да не става дума за плащане на лекарства от касата?

-  Не, беше направено доста заобиколно. Че ако не се направи еди-какво си, еди-какво си ще се случи. Беше нещо средно между напомняне и лека заплаха. Но аз го оставих без дискусия. Това е!

- А предлагали ли са ви рушвети? Мобилни телефони, почивки...

- (Смее се.) С ръка на сърцето - не! Никой нищо не ми е предлагал. Защото краставите магарета се надушват. И хора, които имат склонност към такива неща, много бързо намират общ език...

- И се събират на едно и също място.

- Да. А аз не съм от това тесто.

-  Премиерът Бойко Борисов какви задачи ви е поставил за догодина?

-  Поставил ми е задача здравеопазването да е по-дружелюбно към пациентите и да се развива нагоре. Т. е. хората да са по-доволни към отделните услуги, както и българите, работещи в системата.

-  Министър-председателят от какво се дразни най-много и ви пита защо така се получава?

-  Дразни се, че здравеопазването поглъща много пари, а там резултатите не се виждат така отявлено. Ето, следващата година парите за сектора ще бъдат най-много като абсолютна стойност. Въпреки това не е като да построиш нещо.

-  Не е като нова магистрала например.

-  Не е. Макар че ние можем да направим страхотни болници. Хората не разбират, че здравеопазването е много скъпо, защото имаме каса. Мислят си, че всичко е безплатно. А не е така. Ето, днес ми се обадиха да дам разрешение за много скъп консуматив от 120 000 лв. за сърдечноболен. Как мога да кажа - не го слагайте. Естествено че се съгласих. Има доста такива подобни харчове. А парите са ограничени.

Сподели в: