Върни се горе

9 октомври 2010 г.

 

- Как се наехте да поемете “ветровития” пост на здравен министър, д-р Константинов?

- С малко кандърма и много мислене.

- Кой ви кандърдиса?

- Министър-председателят Бойко Борисов.

- Какво ви каза?

- Заяви, че харесва вижданията ми за здравеопазване, за начина за развитие на системата и че ще имам пълна подкрепа в негово лице. Но решението, разбира се, беше обект на много, много дълго мислене.

- Като влязохте в този кабинет, първо какво направихте?

- Извиках началниците на дирекции, запознах се с тях, със секретарката (смее се), някои от тях ми съобщиха за спешни проблеми. Ходих до различни министерства, до здравна комисия, видях как върви работата с Националната здравна карта, направих план за следващата седмица и т. н.

- Кои хора ще влязат в екипа ви от зам.-министри и кои от старите ще си тръгнат?

- Не съм готов с екипа. Направих промени - например освободих човек от дирекция “Медицински дейности” заради навършване на пенсионна възраст - става дума за Стоян Александров. Тримата зам.-министри дойдоха при мен и заявиха, че при наличието на нов министър е нормално да си подадат оставките. За да имам свободата на действие. Аз им казах, че във всяко звено трябва да има приемственост, вероятно ще има промени, но засега ги помолих да останат на постовете си. И да си вършат работата както досега.

- Казахте, че за българите с платени здравни вноски, ще осигурите безплатно лечение в 120 болници. Как ще им го гарантирате?

- В момента, поне на теория, изрядните платци на вноски имат гарантиран достъп до всички болници, работещи с касата.

- На практика обаче не е така. Някъде планови операции са отменени, въведени са и други рестрикции...

- Плановият прием беше отменен в много екстремни ситуации, когато през август бяха намалени парите...

- Дори в Пловдив спешните звена намаляваха приема си, доколкото им е възможно.

- Тази чрезвичайна ситуация се появи с бюджета за август. До края на годината и по-нататък подобно нещо няма да се случва. Няма да се връщат и отлагат пациенти! Идеята е, когато направим преструктуриране на болничната помощ и се налеят пари в стратегическите за държавата звена, да има възможност персоналът в тях да получава достатъчно големи заплати, че да не се притеснява и да се чуди как да привлече пациенти. А да си гледат съвестно работата. И ако поискат пари - има санкции. Има съд и т. н. На който не му харесват заплатите в държавния сектор - има начин, има частен.

- Обяснете каква ще е вашата мярка срещу искането на пари на ръка?

- Както и сега това ще се преследва. Факт е, че като се залови такъв лекар и се показва по медиите, това е достатъчен удар. Но ще следват и санкции. Не искам да влизам в детайли какво ще правим, защото ще стане като с нероден Петко. Ще е несериозно.

- И все пак?

- Няма да ги бесим, няма да ги разстрелваме. Но за взимане пари на ръка ще се уволнява. Ще се губи работа. Сега много от колегите това не ги притеснява, защото заплатата им е от 600 лв. Но ако средната стане примерно 1500 лв.? Ще се гледа по друг начин. Същото е и във Франция. Питал съм колеги там дали искат на ръка. Те са ми отговаряли: “Аз съм добре осигурен, защо да правя глупости?”.

- Тези 120 болници, в които няма да се доплаща, няма ли да са с едни гърди напред и не очаквате ли удар от Комисията за защита на конкуренцията?

- Дай, Боже, да станат конкурентоспособни. Не очаквам абсолютно никакъв удар от КЗК, защото всичко е въпрос на закон. Защото, ако въобще тази концепция види бял свят (по начина, по който си я представяме), е въпрос на много промени в законите. Ще се съгласите с мен, че думичката конкуренция в медицината не е най-доброто нещо. Защото това не е проста търговия. Колеги казват - трябва да има конкурентност между заведенията. На пръв поглед звучи логично. Тези икономически понятия имат стойност, когато човек може да оцени директно качеството на нещо. Да избере примерно в супера дали да купи бурканче от 1 или 2 лв. В медицината няма как това да се приложи. Защото вие отивате при лекаря с доверието, че той е специалистът и се оставяте в ръцете му. Ако аз ви кажа, че имате тумор в корема, който изисква операция, какво ще направите? Ще отидете при друг, нищо повече не може да свършите. Да не говорим, че примерно при катастрофа, ако човекът е в безсъзнание, как тогава да избира къде да се настани?

- Казахте, че някои болници искат за “избор на екип” повече от клиничната пътека. Ще регулирате ли това явление?

- Да, трябва да има наредба, която да каже: “При цена на пътеката до толкова лева, може да се поиска таван от тази и тази сума”. Има пътеки, които са по 10 000 и 20 000 лв., и ако се сложи примерно 10 % за “избор на екип”, това ще е убийствено за хората. Затова нещата трябва да се решат. Не е нормално обаче пътеката да е 400 лв., а да се иска за екип 2000 лв.

- Ще забраните ли, ако в болница в дадения момент има 1 екип, да не се плаща за избора му. На каквито случаи често се натъква касата...?

- Здравата логика казва - да. Единствено ме притеснява феноменът, че на някои места заради ниските официални заплати може да се окаже, че забраната ще доведе до плащане под масата. Т. е. няма да се минава през касата на болницата, а на тъмно. И ще загубим малката светлинка, регулацията на този процес.

- Догодина всички пари ще отиват за здраве и няма да се заделят в резерва на касата в БНБ. Какво ще направите, за да не отиват левове за фиктивни пациенти, а за реални болни?

- Методът е само един - болниците трябва да бъдат наситени с истински сериозни случаи, за да нямат нужда да прибягват до такива пациенти. Вижте, когато болниците са запълнени на 60-70%, то изкушението да приемат хора в по-леко състояние е много голямо. Затова трябва да се гласуват законодателни и всякакви други мерки срещу свръххоспитализациите. А клиничните пътеки да се сменят като метод на плащане. Като се закупят специализирани софтуери, като се направи обучение и се въведат диагностично-свързаните групи (б. р. - като се влиза в болница, пациентът да не се лекува от едно основно заболяване, а и от придружаващите), ще се дава по-реална представа за заболеваемостта.

- Премиерът Бойко Борисов даде много силен пример на заседанието на лекарския съюз, на което присъствахте и вие. Той каза, че жени раждат в “Токуда”, а после ги изпращат в “Шейново” за долекуване и при възникнали проблеми. И пак се харчат пари... Как подобен процес може да се спре?

- В столични частни болници за раждане първо искат да се даде за “избор на екип” около 2000 лв., а за новороденото - още 500 лв. След като са толкова добри и могат да получат 5 пъти по-добро финансиране от това на здравната каса, то те нямат нужда от нея. Да си работят на частно. А ако смятат, че ги интересува касата, такива практики ще се прекратят.

- А ще се промени ли практиката частните болници да сключват договор с касата само за апетитни и скъпи пътеки както подчерта и премиерът?

- Тук роля ще изиграят подготвяните структуроопределящи болници или такива с национално значение. Те ще сключват договор за задължителен пакет дейности и пътеки. Затова тези болници първо ще трябва да разполагат с нужния брой специалисти, апаратура, осигуряване на спешност и т. н. Ако това не ги устройва - частният пазар е свободен. Ние не сме в комунизма.

- На третия ден, откакто сте на поста (б. р. интервюто е взето вчера),отчайвате ли се, като виждате какво ви чака?

- Напротив, очаквах още по-страшни неща.

- Какво най-вече ви пита премиерът за системата?

- Казва: “Абе, защо даваме толкова пари, не са малко 2 млрд. лв., а нищо не се случва с тях? Айде да го спрем това източване. Айде да я направим тази Национална здравна карта, а и електронната. Размърдай ги там...”.

- Пушите ли?

- Не.

- А така. И какво ще правите с въведения либерален модел в кръчмите?

- Няма друг вариант за мен освен да съм против пушенето. А и идвам от град, където пушенето е забранено в обществени заведения. Много е интересно, защото е любопитен феномен да влезеш в ресторант, в който не се дими, а пушачите излизат навън. Видях този вариант. Той работи.

Някои се оплакваха от нелоялна конкуренция и до тук. А ако забраната се въведе навсякъде, стресът ще е месец и после нещата ще се нормализират. Както е в много други европейски столици!

 

Сподели в: