Върни се горе

05.11.2011 г., „Факторът Кошлуков”

 

Водещ: Добро утро господин министър.

Стефан Константинов: Добро утро.

Водещ: Добре дошли в студиото, благодаря ви, че приехте поканата. Веднага трябва да ви попитам – доволни ли сте от бюджета за следващата година - 2012-та?

Стефан Константинов: В условията, при които се намира държавата – категорично да. Бюджетът не беше намален, остана същият. Не могат да се похвалят всички министри с подобни параметри. Така че, при условия на криза това е максималното, което държавата може да направи.

Водещ: Четох стенограмата на МС, където вие казвате, че бюджетът който се предлага... зрителите не знаят, той се предлага от Здравната каса, нали така?

Стефан Константинов: Да.

Водещ: Те го правят. Вие, като министерство нямате право да го предлагате?

Стефан Константинов: Не.

Водещ: Здравната каса го дава и МС може да направи поправки. Вие, казвате че, трябва да се променят съотношенията, да има малко повече за доболничната помощ. Имаме и такъв въпрос. Нека да го зададе един ваш колега, това е доктор Веселинов от Добрич. Нека да го видим, той ви пита за доболничната помощ – защо е важно?

Д-р Валери Веселинов, ДКЦ-2, Добрич: Смятам, че ресурса на доболничната помощ не се използва напълно, което води с... в определени моменти, разбира се,  и за определени дейности, с излишно натоварване на бюджетите на болниците. Какво е виждането на министъра в тази връзка с новия рамков договор?

Стефан Константинов: Абсолютно подкрепям казаното от колегата. Ние запазихме параметрите каквито са тази година. Но тази година трябва да знаем, че и за специалисти, и за общопрактикуващи имаше увеличение между 7 и 10 процента, така че, това е много ясен отговор. Повече пари за доболнична помощ, по-малко по болнично лечение. Болнично лечение само за тежко болните в добри болници.

Водещ: Свърши ли този номер, при който болниците хоспитализираха уж тежко болни хора за да изписват пари от Здравната каса? Това беше едно източване. Изведнъж рязко се вдигнаха в България гриповете, чумата, настинката, всички лежаха по болници.

Стефан Константинов: За първи път имаме обратен тренд, тоест, хоспитализациите през тази година и миналата са по-малко от предходната. Десет години имахме непрекъснат ръст на броя на преминаващите през болницата, без това да е свързано с увеличаване населението на държавата. Така че, може с няколко процента...

Водещ: Това е измама?

Стефан Константинов: Вижте, не е измама, а просто хората трябва да бъдат лекувани някъде и когато те не мога да получат помощта си в кабинета, те отиват в болниците, а в болниците нещата вече стават много по-скъпи и времепоглъщащи, дори и за пациентите. Така че, аз избягвам думите – измама, източване, а използвам – лошо функциониране на здравеопазването.

Водещ: Сега това го поправихте с новия бюджет и с реформите, които правите?

Стефан Константинов: Много са ясни промените, които правим и всичко, което се върши е точно в тази посока. Тъй като здравеопазването е консервативна сфера, не можем да ги видим за една година, но ние гледаме показателите. Щом намалява хоспитализацията, щом броя на лекарите в страната на практика не намалява, щом заплатите, въпреки кризата, в някои сектори растат нагоре – общо взето значи системата се движи в правилната посока.

Водещ: За броя на лекарите ще си поговорим след малко, защото аз знам други данни. Но, като казвате доболничната помощ, какво става с Бърза помощ, със Спешна помощ.? До 1990 година си спомням, че беше на едно място, след това се раздели – имаше отделни центрове, едни към болниците, линейките бяха на друго място. Хората се оплакват, знаете, не идват линейки навреме, не можеха да поемат потока, ниско платени лекари там, огромно текучество. Как ще се справите с този проблем? Имате ли някакво решение в тази посока?

Стефан Константинов: Всъщност 1994-95 година те бяха разделени. За да се справим с един проблем, първо трябва да го видим какъв е. Проблемите са два – от едната страна квалификация на хората, които работят в Спешната помощ, от другата страна са възнагражденията им.  Как можем да решим двата въпроса? Можем да ги решим като направим нещо, което е съвсем естествено. Спешните центрове да станат част от съответните болници, където физически в момента се намират там. За да могат колегите да си говорят помежду си и да са част  от един общ екип. Много се притесняват в момента работещите в Спешната помощ от това, че може би това ще доведе до намаляване на доходите. Всъщност това не е така. Защото парите, които дава държавата за Спешна помощ, те ще продължат да се дават, дори искаме да станат повече и с по-голяма модернизация на техниката, която имат по линейката. От друга страна, дублиращата административна структура ще изчезне. След това новите колеги, които искат да работят, няма да отидат в една Спешна помощ, където ще им кажат – най-голямото нещо, което може да вършите е да се возите в линейка. Те ще работят в болница. Да, те ще се возят в линейка, но от линейката ще мога да видят и болния какво се случва след това, по следващите крачки. Нещо друго искам да кажа, което може би води до притеснение. Те имат филиали тези центрове. Филиалите не се закриват, те ще останат точно такива, каквито са в момента.

Водещ: Да ви попитам, това за София как става, защото тук Спешната помощ е огромна, те имат отделна сграда. Как ще отидат в болниците?

Стефан Константинов: Значи София я оставяме отделно. Там е друга тема и аз не бих си позволил там да предложим решения, без да съм говорил със Софийска община, с кмета Фандъкова. Тоест, ние ще направим много по-сериозен разчет. Но по принцип и в София трябва да има няколко места, няколко точки, където да се предлага спешна помощ за да стига по-бързо. Защото София е голям град, много по-голямо население, страшно големи задръствания. Тоест, малко трябва да е децентрализирана. Но това, което говоря касае 27 области в страната. София я оставяме за малко по-сериозна дискусия.

Водещ: Доктор Константинов, една тема, която може да не ви е доста приятна, но това е тема, която се обсъжда навсякъде – лекарските грешки. Чудесни са тези реформи, може да са приекспонирани в медиите тези случаи, които ще спомена, не знам, но всеки ден четем и виждаме изключително тежки лекарски грешки – смърт, родилки, които умират, бебета, които загиват. Как контролирате този процес, какво правите, за да осигурите по-качествени услуги? Знаем състоянието на здравеопазването, знаем и заплатите на лекарите, затова ще поговорим след малко, но от друга страна, ние също очакваме от тях почтеност, добро качество на услугата, а не го получаваме?

Стефан Константинов: Бих казал, може би в някои случаи не се получава. В крайна сметка, който не работи той не греши. Но, съгласен съм, в медиите имаше извадени драстични случаи. Например, в инвазивната кардиология знаете, там имаше доста драстични неща, които се случиха през лятото, говори се месеци наред за един случай. Това, което направихме там е – регистъра на инвазивната кардиология. В момента всяка болница, всеки пациент, когато му се направи нещо, онлайн, с електронния си подпис лекарят се подписва какво е направил, какво е случил. Сутринта, когато отида в кабинета си включвам компютъра си и знам във всички тези болници, процедурите какви са. Оттук насетне, ако се обади пациент, аз в момента гледам какво е станало. Не искам някой да го прати и да разбера каква е била диагнозата, каква е била ситуацията. Тоест, ние вървим много напред с електронното здравеопазване...

Водещ: Само ми пояснете, този електронен регистър ви дава добра възможност за контрол, тоест, абсолютно всичко ще бъде записвано и гледано?

Стефан Константинов: Абсолютно, след като...

Водещ: Нали се оплакваха, че слагате камери в  операционните?

Стефан Константинов: Камерите, които са сложени в операционните, те какво правят всъщност? Те пазят пациента. Аз бях в Естония, в тяхната най-голяма болница...

Водещ: Аз съм за, категорично...

Стефан Константинов: ...Знаете, че Естония ни е пример за електронизация на здравеопазването...

Водещ: И на правителството.

Стефан Константинов: ... И аз отидох за да видя това чудо европейско. И наистина те ме заведоха в тяхната болница и ме заведоха в една стаичка, осеяна цялата с монитори. И в мониторите се виждаха какви ли не сценки, включително...

Водещ: И в сериалите гледаме американските доктори.

Стефан Константинов: ...включително от съблекалните в болниците в приемните отделения. И аз попитах – „Това защо ви е нужно?”  Те казаха – „За сигурността на пациента. Представете си, че на пациента му стане лошо, нали трябва да може веднага някой да реагира.”  „Колко камери имате в болницата” „Над 300 са в момента.” Питам – „Не се ли притесняват пациентите?” „Защо да се притесняват, те знаят, че това е за тяхната сигурност.”

Водещ: Тука по-скоро лекарите протестират. Казаха, че ще ги наблюдавате, ще ги контролирате?

Стефан Константинов: Няма нищо лошо в това. Добрият лекар, който си върши работата не се притеснява от контрол.

Водещ: Това разбирам, за инвазивната кардиология, но искам да се върна на родилката, защото това разтърси обществото.  Прочетохме за умрели бебета, за пострадали родилки. Какво правите в тези кабинети, това е специалността ви, между другото?

Стефан Константинов: Абсолютно същото нещо го правим в родилната помощ. В понеделник ще представим  регистър за ражданията, който ще функционира от началото на следващата година, където по същия начин ще бъдат вписвани всички обстоятелства. Това ще ни даде много сериозен контрол. Защото не беше само този случай, имаше през годината и други случаи, свързани с раждането. Това е много чувствителна тема, особено в държава, където има отрицателен демографски прираст.

Водещ: Но, в понеделник пускате този регистър, това ли  казвате?

Стефан Константинов: Той е пуснат, просто ще го представим на вашите колеги и всички, които желаят, нека да заповядат да видят за какво става въпрос.

Водещ: Да се върнем на това, което казахте преди малко за броя на лекарите и затова, че остават. Аз имам един племенник, който завърши медицина в Пловдив, не знам дали познавате града, живее в далечен квартал – „Куматово” се казва, в панелен блок, сравнително приличен, ожени се за приятелката си от университета, имат дете...

Стефан Константинов: Средностатистически лекар.

Водещ: Да, никога не съм го чул, не е казал – „вуйчо ще избягам”. Опитвал се е да бъде... да работи с труд да си изкарва парите. За първи път го чух миналата седмица, отидох да ги видя и той каза – „Почвам да уча английски, напускам. На три места работи, и в Бърза помощ, и в някаква болница, не го знам къде точно – в Пловдив, в Асеновград даваше дежурства, в Пазарджик – „Не мога да си оправя заемите” Казва, че 600 лекари напускат. Не знам статистиките верни ли са, но това е моят племенник, аз го чух какво казва. Аз съм завършил Калифорнийския университет и се върнах, защото смятах, че трябва да съм в България. Той завърши български университет и отива... Остави, че ще занесе със себе си целите пари, които държавата е вложила в него, той просто е пример за това, което се случва. Не ви ли притеснява това?

Стефан Константинов: Това страшно ме притеснява, ние винаги казваме защо са заплатите толкова ниски, а всъщност факторите са много по-комплексни. Истината е, че младите лекари много трудно стигат до високото ниво на изявата. Хубаво е, че учи акушерство и гинекология. В един момент тези пари ще започнат да му се връщат всичките, които той дава. Въпросът, че шест години някой ще трябва да го издържа. Едно от най-тежките учения, четири години да специализира...

Водещ: Ако въобще почне, защото трудно е да се специализира...

Стефан Константинов: Ако въобще почне, просто младите лекари са трайно демотивирани, а в същото време имахме случаи... примерно светила, чудесно... обаче получаваха по 300 хиляди за половин работен ден. Ножицата е огромна, нещата са изкривени...

Водещ: Как ще го промените това нещо? Защо  младите лекари не взимат парите и не растат в кариерата?

Стефан Константинов: Защото първо, ние променяме начина, по който се специализират. Тази година е много по-лесен начина човек да вземе специалност. Да дефицитните ни специалности като примерно анестезиология, патоанатомия, съдебна медицина, ще бъдат значителни финансовите стимули, които ще плащаме...

Водещ: Защото тези най-много бягат...

Стефан Константинов: Но най-накрая трябва да знаем, че начинът, по който им се формират на лекарите заплатите е дълбоко сбъркан. Те биват масово държани на ниски основни заплати, унизително ниски и всички...

Водещ: От кого, не е ли това бюджета, който вие давате на болниците?

Стефан Константинов: От системата на плащане, която използва клиничните пътеки като инструмент за плащане.

Водещ: Променете го, господин министър. Аз предпочитам моят лекар да взима 10 хиляди, защото животът ми зависи от него. Като легна на операционната маса не искам да се притеснява той за фиша си, а да ме излекува.

Стефан Константинов: Абсолютно сте прав и точно това работи Министерство на здравеопазването и иска да промени системата.

Водещ: Хубаво е, че казвате това. Един ваш, понеже бяхте, дойдохте от Лекарския съюз така да се каже, един ваш бивш колега, настоящ председател, също има въпрос към вас – за промяната и за реформите. Нека да го чуем. Д-р Райчинов.

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС: Наясно ли е със себе си, с това, което иска - ще го прави ли, кога ще го прави, как? Или просто пуска едни намерения. Защото след като почти година не си свършил нищо реално като реформа, като новост в здравеопазването, като че ли единственото, което виждам е да се върнем двадесет години назад и да го представим като нещо ново, току що случващо се.

Репортер: Какво конкретно имате предвид?

Д-р Цветан Райчинов: Ако има нещо ново, нека да го каже ясно, категорично и да го каже на тези хора, от които зависи системата и това са най-вече лекарите. Те няма да се оставят да работят при непредвидими условия.

Водещ: Министър Константинов, тежки обвинения бяха това.

Стефан Константинов: Значи вижте, изключително болно ми е да слушам такива неща от председател на Лекарския съюз, защото аз произлизам от тази организация. И цяла година еднолично председателят непрекъснато обяснява как нищо не правим и всяка инициатива, която започнахме – първо, увеличихме парите за извънболничната помощ миналата година. Направихме дежурните кабинети и решихме въпроса частично поне на някои места с 24-часови дежурства на личните лекари. Променихме изписването на лекарства, прехвърлихме диализата към болниците, отбременихме Спешна помощ да разнася пациенти, да води пациенти и да ги транспортира – нещо, което не е тяхна работа. Сега прехвърляме лекарства и дейности допълнително към Касата. Говорим за промяна на финансирането, диагностично-свързани групи. Сега са промените в Спешната помощ. Това са неща, които през годината се случваха – и на всяко едно от тези неща винаги председателят на Лекарския съюз казваше, това е дълбоко погрешно, това не става. А след това казваше, ама защо нищо не се прави. А аз непрекъснато ходя сред колегите си и ето сега след вашето студио – разбрах, че в Пловдив има събиране на колегите работещи в Спешната помощ, въобще на медицинския персонал и знам, че те имат хиляди въпроси към мен, някои от тях са ултра трудни. Аз обаче отивам, за да ги чуя, да разбера какъв е проблема и да намерим общото решение. И това става цяла година. И в същото време председателят и с това спирам дотук…

Водещ: С какво си обяснявате тази позиция, министър Константинов?

Стефан Константинов: Наистина това личностно отношение ми е дълбоко болно, но просто няма да кажа нищо повече тук за Лекарския съюз, защото аз произлизам от тази организация и дълбоко вярвам в солидарността и желанието за подобряването на сектора от лекарите. Лекарите трябва да бъдат не спиращата функция в здравеопазването, а тази, която ще го движи напред, която ще предлага. Това, че преди двадесет години центровете са били, линейките, болниците са разполагали с линейка, а днес не разполагаме – и ние можем да кажем, да, тази част беше…

Водещ: Беше грешка и я поправяме.

Стефан Константинов: … беше грешка и я поправяме.

Водещ: Чудесно. Аз не виждам нищо лошо.

Стефан Константинов: Човек трябва да може да прави анализи на ситуацията. В много държави е така.

Водещ: Благодаря ви, господин министър за този разговор и за това гостуване. След малко тук ще бъде министър-председателят Бойко Борисов. Имате ли нещо, което искате да го попитате вие? Обещавам да предам въпроса ви.

Стефан Константинов: А, ние, дори вчера се виждахме с него, така че директно си предаваме. Желая му успех, добро представяне. Сигурен съм, че ще го направи. И да, кажете му, че много е добре министър-председателят да бъде ангажиран със здравеопазването, което го виждам напоследък със Спешната помощ. Това е голям плюс. Хората очакват по-добро здравеопазване – трудно се получава, обаче целта е много благородна.

Водещ: Благодаря ви за това гостуване.

Стефан Константинов: И аз благодаря.

Сподели в: