Върни се горе


24 октомври 2010 г., "На четири очи"

Водеща Цветанка Ризова:

    Здравейте. Както разбрахте от анонса, гостът ни днес, първият ни гост днес е министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Добре дошли, докторе.

    Стефан Константинов:

    Добре заварили.

    Водеща:

    Сега аз да ви кажа честно, направо ви се чудя на оптимизма, на авантюризма да поемете един толкова горещ стол. Но това си остава за моя сметка. Вие пък може да успеете, знам ли. Но първо ще ви попитам какво свършихте от заклеването си като министър до днес?

    Ст. Константинов:

    Устоях на вот на недоверие, приех протестиращи, беше подписано едно споразумение, което след това беше скъсано, но това е, така, по-шеговитата страна на действията. Всъщност за това време трябваше да си сформирам екип, да видя, да се запозная с дирекциите в министерството, да видя докъде са стигнали нещата. Със страшно много хора се срещнах, на всеки 30 минути почти среща. Имаше една наредба, която не търпеше отлагане, тя е 49-а, която регламентира. . . във връзка със Закона за лечебните заведения, който беше написан и гласуван по време на предшественичката ми. Също започнахме работа по закона за здравето, второ четене, в комисия. Общо взето, това са нещата. . .

    Водеща:

    Общо взето, намерили сте си работа.

    Ст. Константинов:

    И най-важното нещо всъщност е бюджетът. Страшно много разговори ту във финансовото министерство, ту при мен - колко парите за здравеопазване трябва да бъдат за следващата година.

    Водеща:

    Аз ще ви питам за всяко нещо конкретно, защото аз още от много време говоря, че според мен едно правителство и отношението му към обществото личи по политиката в здравеопазването и образованието. Всичко друго е важно, но тези две са най-важни. Но нека да ви попитам, вие срещнахте ли се с вашата предшественичка Анна-Мария Борисова?

    Ст. Костантинов:

    Не, за съжаление това не се получи. Единствено, така, заместниците ме приеха в министерството. Не съм имал и досега контакти с нея. Вероятно тя се чувства огорчена от начина, по който . . .

    Водеща:

    Вие търсихте ли я?

    Ст. Константинов:

    Не, не съм я търсил. Наистина страшно много работа ми се отвори. Но разговарях всъщност с човека, който й беше дясна ръка и мисля, че беше генератор на много от идеите, които са даваха.

    Водеща:

    Добре, а защото ми се струва, че можеше да ви каже някои от рисковете на вашата, как да кажа, на вашия ангажимент. . .

    Ст. Константинов:

    В интерес на истината ми ги каза д-р Нанев, който не по-малко от вас се чудеше на моя устрем към министерския пост.

    Водеща:

    Абсолютно. А не знам дали се запознахте, защото то излезе преди мъничко, буквално преди час може би, един резултат от социологическо изследване на "Галъп". Няма да ви занимавам с целия проблем, че. . . колко са ГЕРБ, СДС, БСП и т.н. Но сега ще ви кажа нещо, което е според мен, поразително и. . . Най-голям минус на правителството знаете ли за какво е отчетен? Сещате ли се?

    Ст. Константинов:

    Предполагам, след като аз съм тук и сега ще ми го кажете.

    Водеща:

    Ами, точно така. Най-големият минус, най-големите негативи правителството взема от политиката в здравеопазването. През месец август е отчетен минус 37 пункта в доверието към здравеопазването и работата на правителството в здравеопазването, а месец октомври те нарастват до минус 62 пункта. Това за мен е огромно недоверие към политиката на здравеопазването на този кабинет. 

    Ст. Константинов:

    Аз ще се запозная в детайли с това изследване, проучване. За мен ще е интересно да видя дали моите скромни 2 седмици са допринесли с нещо. Надявам се, че не са включени в негативния ефект.

    Водеща:

    Ами, предполагам, че не са включени, но е за месец октомври, така че. . . няма значение.  Добре, въпросът е, по-важният, вие поискахте от Дянков, цитирам, здравната политиката да се прави в здравното министерство, а ролята на Министерството на финансите да се свежда до имането или нямането на пари. Това нещо може ли да се получи при този финансов министър и при този премиер?

    Ст. Константинов:

    Сега, веднага ще ви обясня две неща. Първото е, че това нещо го казах по повод на публикация във вестниците, която се обясняваше от заместник-министър на финансите, една дама. Тя обясняваше как ще се плащат клиничните пътеки, как ще бъдат разделени на три нива, за областни, университетски и т.н. болници, което е точно в противоречие на това, което аз мисля, и това доста ме издразни, подразни и го казах на финансовия министър. Това е поводът да бъде цитирана точно тази реплика. Иначе с финансовия министър. . . аз сега няма да се впусна в всеобщия хор нали колко лош е финансовият министър. . .

    Водеща:

    Защо, да не би да го харесвате?

    Ст. Константинов:

    Финансовият министър. . . Значи, първо, моето мнение е, че ние сме в момента един екип всички министри и трябва да работим като такъв. Но аз няма да го защитавам поради тази причина, а поради това, че всъщност той трябва да пази едни пари. Колкото са приходите в държавата,  толкова трябва да бъдат и разходите. Това е една от важните му задачи. Разбира се, и начинът по който те се разпределят, също е много важен. В интерес на истината в разговорите ни с него досега не сме имали някакви сериозни различия. От него аз това, което ще искам, е да си държи на думата. В смисъл - парите може да са ни малко за здравеопазване, но когато са казани, че са дадени за такова, да няма през годината редукции, забавяния. Всъщност това обърка много системата тази година и тези числа за недоволството на хората, лошата оценка до голяма степен се дължат на това. Защото, когато болниците не получат пари, каква здравна политика ще провеждаш. Аз мога да съм изпълнен с най-добри чувства, но ако ми забавят плащанията. . . Хората не ги интересува дали министърът е умен, интелигентен и дали мисли правилно. Те казват: абе, какви ни ги говори тоя, ние нямаме пари да си платим заплатите, а ще правим реформи.

    Водеща:

    Добре. Сега за примирието с лекарския съюз? Според мен това е край на примирието с лекарския съюз. Значи, те излизат да стачкуват. Вие знаете споразумението е скъсано, ноември месец започват по един час, между другото стана ясно, че и джипитата не са си получавали парите последните месеци, но те са склонни малко да изчакат, доколкото разбрах от нашата здравна репортерка. Но едно скъсано споразумение, което. . . и едни

стачкуващи лекари срещу вас. Какво ще правите, д-р Константинов?

    Ст. Константинов:

    Общопрактикуващите трябва да са много доволни от мен, защото всъщност аз заговорих за проблема с потребителската такса. Наредбата, която се интересува, е вписана. Тя е сега при финансовия министър. Той трябва да я подпише. А от другата

година. . .

    Водеща:

    Те затова може би казаха, че мъничко ще поизчакат.

    Ст. Константинов:

    Те трябва да поизчакат и повечко, ако искат наистина да имат човек, който мисли за промени и за нещо по-добро в здравеопазването, защото в  бюджета, който сме заделили за следващата година, има едни суми, с които ще им се решава въпроса за 24-часовото разположение. И понеже заговорихме за лекарския съюз, всъщност аз не знам някога да е имало война. Докато бях в лекарския съюз, това беше съвсем скоро, аз го разглеждах, тази организация, като един конструктивен партньор на властта, а не като опозиция на всяка страна и воюваща. Всъщност аз никога не съм виждал и тогава, и сега лекарският съюз като един синдикат, който трябва да защитава много ограничени интереси, които да се ограничават все повече и повече. Аз не виждам място за война. . .

    Водеща:

    Те затова ли пуснаха слуха, че вие сте от лявото крило на лекарския съюз? Аз така четох.

    Ст. Константинов:

    Така ли?

    Водеща:

    Преди да разбера, преди да разбера, че сте били член на ДСБ, бях убедена, че вие сте много ляв човек, защото информацията за вас беше, че вие сте от лявото крило на лекарския съюз.

    Ст. Костантинов:

    Спомняте ли си кога за първи път участвах в това предаване?

    Водеща:

    Спомням си.

    Ст. Константинов:

    Преди 2 години по телефона във връзка с проблеми в нашата организация, когато един човек беше обзел, така, властта и не я пускаше, въпреки че му бяха изтекли мандатите.

    Водеща:

    Помня, бяхте много радикален. Аз тогава влязох и в сайта на лекарската колегия на кюстендилските лекари. . .

    Ст. Константинов:

    Когато човек казва истината, той си печели приятели, но печели и врагове. Вероятно в лекарския съюз ще има определен брой хора, които сега ще ме изкарват всякакъв. Мен са ме изкарвали човек на "Атака", след това не знаеха къде да ме причислят - сложиха ме в БСП. Сега изведнъж казаха - ау, той бил ДСБ. Всъщност аз имам някакви принципи, които, занимавайки се със здравеопазване, много често намират плюсове в определени политически формации, но и много минуси там. И когато им отърва нещо, казват - а,  той е от тия, когато не им отърва - а не, не. . . Тъй че. . .

    Водеща:

    А всъщност вие ляв или десен човек сте?

    Ст. Константинов:

    Какво значи ляв или десен в България?

    Водеща:

    Ами, не знам, в политиката?

    Ст. Костантинов:

    Аз съм министър на здравеопазването, безпартиен и изпълнявам. . . имам за цел да направя нещата да са малко по-добре. Който ме подкрепи, е добре дошъл, включително и леви, и десни, и всякакви. Всъщност избран съм с гласовете на ГЕРБ, формално, и на "Атака". Виждате, десен човек, пък "Синята коалиция" се въздържа.

    Водеща:

    Обиден ли сте им?

    Ст. Константинов:

    Не. Не.

    Водеща:

    Попитахме ли някого от ДСБ - защо така, бе?

    Ст. Константинов:

    Ние се срещнахме с тях преди. . .

    Водеща:

    И какво?

    Ст. Константинов:

    Ами, сега аз не знам дали е редно тука, на това предаване, от кухнята. . . но, общо взето. . .

    Водеща:

    Не, всичко е редно в това предаване. Колкото сме по-искрени, е по-редно.

    Ст. Константинов:

    Ще ви кажа как завърши разговорът.

    Водеща:

    Как завърши?

    Ст. Константинов:

    Той трая около половин час или четиридесет минути. Те казаха: сега, кажете ми защо ние трябва да гласуваме за вас. Да, това, което казвате е хубаво, нали, това е примерно, има логика в тези неща. Но ето ние един път дадохме гласа си, ние втори път дадохме гласа си. Е, сега няма да дадем за вас. И аз им казах  - вие първи и втори път не е трябвало да си давате гласа, а сега да си дадете за мен гласа. Така ни завърши разговорът. . .

    Водеща:

    Мал шанс, както се казва.

    Ст. Константинов:

    . . . абсолютно приятелски. Не, това са много сериозни неща, за да ги, така, свеждаме. . . Аз се старая да не бъда много сериозен, но това са наистина много сериозни неща.

    Водеща:

    Сериозни са . . .

    Ст. Константинов:

    В смисъл, ако някой ми каже в дясното пространство, че идеите, които имам, са неправилни, окей, може да ги дискутираме. Но това не беше сериозно да се каже - че ние веднъж  или два пъти не сме. . . сме си дали гласа ей така, без да знаем, и сега вече няма да рискуваме и. . .

    Водеща:

    Останала е малка горчивина у вас очевидно от това, че не ви подкрепиха сините?

    Ст. Константинов:

    Не, просто аз казвам примерно формации, на които съм задължен. Аз не мога да съм задължен на ГЕРБ, че ми гласуват доверие. Това е в реда на нещата.

    Водеща:

    Разбира се. Но е останала горчивина, че  сините не ви гласуваха кандидатурата.

    Ст. Константинов:

    Не, просто съм го запомнил и си имам едно наум. Това не е горчивина.

    Водеща:

    Не е горчивина, добре. Да се върнем обаче към това скъсано споразумение. Нали знаете какво каза д-р Райчинов. Той заяви, че на практика в реалното здравеопазване няма да влязат повече пари от догодина. И причината е, че 340 милиона лева от здравни вноски ще се прехвърлят в здравното министерство. Дянков да пътува зад океана, каза д-р Райчинов.

    Ст. Константинов:

    Извинявам се, здравното министерство с какво се занимава? То не осигурява ли здравеопазване? Да не си мислят хората, че тези 340 милиона ще бъдат раздадени на заплати и канцеларски принадлежности?

    Водеща:

    Аз това исках да разбера, защото има много бумащина във вашето министерство. Аз съм я изчислявала преди години и съм я казвала.

    Ст. Константинов:

    Ама, то има навсякъде в бумащина, като тръгнете - и здравната каса има, и по другите министерства има бумащина, и по институции да отидете. . . Но аз изобщо не съм съгласен с едно такова мислене. Всъщност големият въпрос е. . .

    Водеща:

    Излъгани ли са лекарите с това споразумение?

    Ст. Константинов:

    Със споразумението може би щяха да бъдат излъгани, а сега всъщност ние няма да спазим. . .

    Водеща:

    А сега, като го скъсаха?

    Ст. Константинов:

    Да, ама знаете ли какво ще стане? Точка пета няма да я спазим. И точка 5 беше, че събраните до момента пари за здравни осигуровки се предвиждаше да бъдат включени вече в държавния бюджет и просто в касата да престанат да съществуват като такива. А сега те ще останат. Значи, това е положителният ефект на скъсването на Споразумението. Нищо останало. Що се касае до парите, нали, винаги се казва, парите от здравни осигуровки не се използват за здраве. Вие знаете ли, че всъщност парите, които плащаме. . .

    Водещ:

    Това го каза премиерът, не съм го казала аз.

    Ст. Константинов:

    Окей, но да обясня малко механизма.

    Водеща:

    Е, обяснете, да.

    Ст. Константинов:

    Милиард и шестстотин милиона са парите, които вие и останалите работещи и аз плащаме като данъци. Имаме една огромна армия от безработни, пенсионери, деца, които държавата ги осигурява. Откъде ги осигурява? Чрез данъците. Всъщност тя взима парите от данъците и след това трябва да ги даде като осигуровки. В един вестник, в който по никакъв начин не може да се нарече близък до властта, преди време казах, че основният проблем е този, че държавата ни е твърде бедна за модела здравеопазване, който имаме. Всъщност ние нямаме чисто такъв здравноосигурителен модел, тъй като голяма част от нещата идват от данъци от хората. Те не са директно платени осигуровки. Няма как да избягаме със застаряващо население. Това са обективни фактори. Е, сега, че една част от тези пари, вместо да се влиза в някакви резерви, там да стоят, пък някаква друга част да се отблокирва, да се дава, сега ще мине пак между другото за хора, които имат права да ползват по здравни осигуровки, защото са онкологично болни, диализирани, с такива заболявания. И защо го правим това? Защото от Нова година те няма как да минат към касата. Ако това го бяхме направили, щеше да е поредният ужас и хаос в здравеопазването. Нещата трябва да се случват малко по-бавно и обмислено. Така че за следващата година тотално каса плюс Министерство на здравеопазването ще има с 400 милиона лева повече пари. От тези вероятно една част ще трябва бъдат върнати дългове. Да, тук колегите са прави да го казват, но тази година бяха платени 13 месеца, а следващата година ще бъдат платени 12 месеца, както си е нормалният човешки календар. Така че парите ще бъдат повече от следващата година и не мога да се съглася, че нищо няма добро да се случи.

    Водеща:

    Д-р Константинов, ако водехме този разговор преди 3 седмици, когато вие бяхте заместник-председател на лекарския съюз и лекар в Кюстендилската болница, така ли щяхте да говорите - че ще има повече пари за здравеопазване, или нямаше да говорите

така?

    Ст. Константинов:

    Нямаше да говоря така, защото бюджетът, който беше от предшественичката ми почти на фаза подписване да се внесе в Министерския съвет, беше с 500 милиона по-малко. И аз щях да кажа -  не, това е нереалистично. Сега ние се връщаме до едно равнище, което е към 2009 г. и ако трябва да бъда честен, ние с това няма да направим кой знае какъв голям скок в здравеопазването.

    Водеща:

    Хич да ви кажа.

    Ст. Константинов:

    Да, защото държавите, с които се сравняваме, погледнете какъв е процентът, който отделят за здравеопазване. Това са възможностите на държавата. Ако някой може да измъкне още 100, 200 или 500 милиона, ще съм най-щастливият човек и най-радостният министър.

    Водещ:

    А значи ли това, че не приемате казаното от вашите приятели от ДСБ, мисля, че д-р Москов каза, че това споразумение е куклен театър за бавноразвиващи се? И го нарече незаконно, ако не се лъжа.

    Ст. Константинов:

    Между другото моите приятели, както ги нарекохте от ДСБ, тук донякъде са прави. Това споразумение бяха едни намерения. Не трябва да забравяме, че нещата трябва да се решават и се гласуват в Народното събрание. Ако Народното събрание каже - да, окей, тогава го приемаме. Това бяха едни намерения за действия, които по мое мнение, което и тогава го изразих, бяха доста прибързани. Споразумението се подписа в деня, когато бях оставен самотен да слушам вота на недоверие и обясненията как и защо нищо не се е случило в здравеопазването от всички страни. Точно тогава аз нямах дори физическата възможност толкова да мисля по него и настойчиво молих д-р Райчинов, председателя на лекарския съюз, да не бързаме и да ги обмислим всички неща, пък така или иначе то се случи. Сега вече го няма. Но въпреки това, положителните неща от него се изпълняват. Осем процента остава здравната вноска, няма да я намаляваме. Парите от здравни вноски ще отиват в здравеопазването и  няма да го увеличаваме този резерв. Резервът няма да се пипа, което е плюс от споразумението, т.е. аз съм по-скоро доволен от развитието на нещата и не виждам причини за недоволство.

    Водеща:

    Добре, а сега ще ви задам няколко конкретни въпроса, защото това е тема, която, как да кажа, хората по-малко разбират, парите като цяло. Тях ги интересува конкретното здравеопазване, личното им - поликлиниката, болницата, джипито, специалистът, при когото трябва да отидат. Вие говорите за около 120 национални структуроопределящи  болници, права съм нали така? Кои ще са тези болници? В момента ние имаме, колко, 350, 400 болници, нали?

    Ст. Константинов:

    Триста и петдесет са работили миналата година, около 350 по договори със здравната каса. Това са болници, диспансери, други структури, но така или иначе, извършващи болнични услуги.

    Водеща:

    Значи, вие говорите обаче, че от тях 120 ще бъдат структуроопределящи.

    Ст. Константинов:

    Аз говоря, че 350 са много и че ние трябва да им намалим броя. Когато тръгнахме да ги намаляваме, просто да им кажем - не вие няма да сключите договор, видя се, че това не работи. Когато им казахме - сега ще ви качим много изискванията, за да не можете да отговорите на тях, те взеха заеми, набавиха си апаратурата, с тази апаратура никой нямаше вече възможност да работи, но те я имаха, сключиха фиктивни договори, извадиха пенсионерите и това не проработи. Аз бих искал по малко по-различни механизми да определим кои всъщност болници са перспективни за финансиране от публичния ресурс, които ще могат да гарантират на хората този базов пакет на здравната каса. И числото 120 наистина е казано от мен, но беше с уговорката горе-долу към 120 ги виждам.

    Водещ:

    Да не стане после г-н Борисов да каже -  горе-долу към 300 ги виждам, защото не виждам защо на този болен и измъчен народ ще му вземат болниците.

    Ст. Константинов:

    Значи, каквото каже г-н Борисов, ще го питате него.А сега коментираме нещо,което...

    Водеща:

    Не, кажете не рискувате ли?

    Ст. Константинов:

    Цялото ми пребиваване на този пост е един голям риск, но се надявам да бъде само за мен и поне ще се постарая така да бъде. В никой случай няма да поставя здравеопазването в рискови ситуации. Това ще ми бъде. . .

    Водеща:

    Добре, кажете сега за тези 120 или около 120. . .

    Ст. Константинов:

    Добре, да ги вземем, да ги вземем. Сигурно ще питате как ще разберем от тези 300 болници кои са важни и кои не са.

    Водеща:

    Ами, това питам. Ето това питам. Какъв е критерият?

    Ст. Константинов:

    Първо, трябва да бъдат разположени горе-долу равномерно из страната, за да могат да осигурят на населението бърз достъп. Следващото нещо трябва да имат капацитет. Ясно е, че няма да може да стане структуроопределяща болница тази, която е имала 1500 приема за цялата година,  освен ако не е нещо много специализирана в точно определена област. След това тя ще трябва да осигурява спешност. Сега ще кажете - да, всички болници в момента осигуряват спешност. Това е само на хартия.

    Водеща:

    Абсолютно на хартия, звъним на "Бърза помощ".

    Ст. Константинов:

    Реално трябва да знаем, където. . . ако отиде пациент с линейка, няма да му кажат - а, не, не, ние сега нямаме екип, еди-къде си отидете.

    Водеща:

    Или: дежурният лекар и невролог, мие сте си счупите главата.

    Ст. Константинов:

    Тоест те ще трябва да имат определено количество отделения, определено ниво на компетентност на тези отделения, което така или иначе вече е въведено от закона. Ето ви ги  критериите, на които трябва да отговорят. Дали ще са 120 или 200, всичко е въпрос на изчисления. Не можах по тази тема да я доразвия през тези две седмици, защото точно се занимавах с бюджета. Ако нямаме пари, нищо няма да направим и. . . Това е между другото един от съветите, които ми каза д-р Нанев.

    Водеща:

    Кой?

    Ст. Константинов:

    Д-р Нанев.

    Водеща:

    Да, да, какъв е съветът?

    Ст. Константинов:

    Оправи си нещата с бюджета. Нямаш ли пари в министерството, нищо не можеш да направиш.

    Водеща:

    Какъв е рискът обаче, д-р Константинов, нищо да не се мръдне? Аз за тази реформа, вие знаете и с вас преди 2 години сме говорили, с други не знам вече колко министри, колко премиери минаха. Защо нищо не се случва, защо. . . консервативна ли е системата, желание ли няма, компетентност ли липсва. Значи, това е система, от която никой не е доволен - нито пациентът, нито лекарят. И това го знаем идеално.

    Ст. Константинов:

    Системата е ултраконсервативна и всъщност всички са недоволни, но това не е наистина точно така. В нашата система в момента големи кръгове от населението ползват медицинска помощ, без реално да са участвали в солидарния модел, да са платили. У нас известни кръгове от персонала, който предоставя тези здравни грижи, също се чувстват много комфортно. Ако говорим за едни

изключително ниски средни заплати, които имат лекари, сестри и т.н. персонал у нас, има някои острови, които със зъби и нокти пазят статуквото.

     Водеща:

    Има ли заплати от 70 хиляди, от 50 хиляди лева, заплати месечни, питам ви
директно?
    Ст. Константинов:     Сега, това още не съм го започнал като проверка. Ще го проверя лично. Така,
бих се усъмнил да има чак 70 хиляди, ще го проверя. В момента това, за което
тече проверка, е как се формират цените за избор на екип. Материалите бяха
получени в петък, само, така, се поинтересувах, най-голямата сума за момента,
която бяха видели, беше 3500 лева, които трябва да плати пациентът, за да има
избор на екип.
    Водеща:     Това според вас много ли е, малко ли е?     Ст. Константинов:     Ами, как мислите - 3500 лева в страната България, най-бедната, много или
малко е. На мен ми изглежда множко.
    Водеща:     И на мен ми изглежда множко, но също така ми изглежда много унизително
пък да ходим с агнетата, с пилетата, с уискито, с бонбоните, с пликчетата, да се
озъртаме как да си доплатим, защото аз пък не съм убедена, че лекарят, който
прави сложна манипулация и взима 700 лева заплата, не заслужава повече за това,
което работи.
    Ст. Константинов:     Лекарят, който прави каквато и да е манипулация, трябва да има висок доход
и доходът му да не е обвързан с броя пациенти, които преминават. Това е една от
грешките, която в момента... ще е много трудно да излезем от нея. Но ниска
заплата и високи премии, защото имали клинични пътеки, ето защо ви се вдигат
хоспитализациите. Това е една от примерно десетте причини, за да имаме високи
хоспитализации. Това е една груба грешка. И разлики между лекарите, минаващи
десетки пъти заплатите им, е също груба грешка. И понеже говорехме за
лекарския съюз, те бяха на среща при мен и направихме много приятелски разговор,
както сме го правили винаги, все едно, че аз бях... аз бях при тях, и им казах
истината едно към едно. Но казах "о'кей, вие искате бюджет, това е много добре,
на лекарския съюз не му е функцията само това  да се занимава с парите. Аз
искам от вас да кажете вашето мнение, кажете ми какво мислите за
хоспитализациите - растат ли, не растат ли, какви са причините и как да ги
оправим. Смятате ли, че болниците са много. Искам ясно мнение от тях. Какво
мислите за доплащането - трябва ли да плаща пациентът нещо
допълнително, явно
или не, какво мислите за контрола, може ли нещо да се направи, лекарският съюз
да участва в него, защото това е функцията на една лекарска камара. Може да
намерим различни... в смисъл лекарският съюз да каже "не, ние сме против
доплащането" или "не, болниците са си супер, трябва да станат още сто отгоре",
но нека да го изразят. Аз затова...
    Водеща:     А няма ли мнение?     Ст. Константинов:       Е, има ли? Потърсете го мнението и ми кажете какво е официалното мнение на
лекарския съюз по тези въпроси. Аз исках това нещо да го има, докато бях...
    Водеща:     А обещаха ли ви да ви кажат официалното си мнение.     Ст. Константинов:     Дадоха уклончив отговор.     Водеща:     Така ли? При това положение те си запазват правото да стачкуват, каквото и да
кажете, така ли?
    Ст. Константинов:     Знаете ли, аз не се притеснявам. Първо, аз съм... лекарският съюз чисто
формално няма право на стачка и мисля, че не само формално, а и би било грешно
една такава организация, както имаме задължително членство, да се превръща в
казионен профсъюз, който да стачкува за бюджета на държавата. Ако бяха
стачкували, че искат примерно цената на лекарския преглед да стане от еди-колко
си лева на еди колко-си, по- бих ги разбрал, но... говорим за стачки. аз не се
притеснявам, защото виждате в много демократични държави - Франция е залята
от стачки, новините показват какви загуби търпи, примерно "Ер франс", това е
съвсем нормално нещо. Но когато човек стачкува, трябва да каже причините, за
които стачкува. Ако някой стачкува за това, че
моето министерство няма да
остане с 370 милиона, а аз съм поискал 712, за да мога да въведа някакъв ред и
преносът на манипулации, интервенции, въобще неща, които вършим, да отиде към
здравната каса в плавен порядък, нека го каже. Аз съм готов,
изправям се срещу
такива хора, които стачкуват.
    Водеща:     Добре, нека да започнем все пак за конкретните неща. Значи, разбрахме се, че
около 120 структуроопределящи болници, те трябва да отговарят на какви условия?
    Ст. Константинов:     Около 120.     Водеща:     Около, да, да.     Ст. Константинов:     Около примерно, може да са и повече.     Водеща:     Може да се окажат 300 накрая. Въпросът е те какви трябва да бъдат - да имат
спешна помощ, трябва ли да отговарят на определени условия като някаква
техника да имат - тумографи...
    Ст. Константинов:     Значи, аз не си представям това да бъдат болници от първо ниво на
компетентност отделенията ми, те трябва да са второ и трето ниво на
компетентност, отделенията. Може да допуснем изключения, примерно за някое
много трудно достъпно място,
където знаем, че болницата не е много, така, ама
върши работа на хората. Това е в реда на нещата, това може да се направи с
изключение. Но изключенията трябва да бъдат мотивирани на база на някакви
критерии, примерно труднодостъпност - един час,
повече от един час път с
автомобил при всякакви условия.
    Водеща:     Но те трябва да бъдат оборудвани с линейки, ако ще остане в региона...     Ст. Константинов:     Да, другото, за което исках пари, е, че когато някъде се окаже, че болница не
може да си осъществи...
    Водеща:     Защото как ще стигна аз до тази болница, структуроопределяща?     Ст. Константинов:     ...дейността, тя трябва да има линейка, тя трябва да има център...     Водеща:     Няколко според мен.     Ст. Константинов:     Казвам го, така, примерно, ясно е, че трябва да са няколко. Така че истината е...
кога трябва да се правят реформи.
    Водеща:     Кога?     Ст. Константинов:     Двете тези са - когато е криза или когато има пари.     Водеща:     Вашата каква е?     Ст. Константинов:     Реформите... значи, моята теза е, че хората се мотивират много по-лесно да
правят реформи в години, когато има криза, когато няма пари, защото, като им
кажеш "нямаме пари, трябва да променим, не функционира добре", но истината, че
когато правиш
реформите, трябва да ги осигуриш с пари. Последната реформа,
всъщност май единствената, която е имало, наистина беше по времето на
управлението на СДС, когато се зададе този модел, здравноосигурителният, за
момента това беше успех. Но тогава се допуснаха...
    Водеща:     Но това беше доболничната помощ, а болничната си стои от сто години.     Ст. Константинов:     Да, но това беше един ужасяващ момент, знаете, след какво правителство те
дойдоха на власт, имаха свободата да въвеждат... просто то се знаеше, че сме
стигнали дъното и трябва да правим нещо. След това естествено започнаха да и
идват и парите. Но тогава за съжаление се допуснаха и някои грешки, които така и
ли иначе през годините, каквото и да си приказваме, никой не се осмели да ги п
ромени, дори в години, когато имаше пари. А сега ние нямаме пари, надяваме се
да ги имаме вече от следващите години, но ние залагаме сега принципите, по к
които трябва да тръгнем, поне това е моето желание.
    Водеща:     Добре, и вие разделяте болниците на три категории. На какво основание, нали
така, издали сте едно постановление сега, през уикенда. Първа категория - втора
категория, трета категория...
    Ст. Константинов:     Не, не, нищо не съм... през уикенда нищо не съм издавал, но...     Водеща:     Това са новините от уикенда, че трябва да има различни категории.     Ст. Константинов:     Вероятно говорите за наредба 49...     Водеща:     Да, кога я обнародвахте?     Ст. Константинов:     Сега, тя е обнародвана в петък в Държавен вестник, но...     Водеща:     Ами, значи затова през уикенда стана известна.     Ст. Константинов:     Всъщност тя трябваше да бъде проведена, защото Законът за лечебните
заведения разделя отделенията на категории, не самите болници, и трябваше да
бъдат ясни горе-долу критериите. Там имаше много неща, които успяхме да
променим, в смисъл едно от тях беше колко... да се гледа една година назад, ако
е имало определена използваемост на леглата, нали, тогава може да вземе
определена категория, което беше много нечестно спрямо болниците, които са
регистрирани  преди пет месеца. Те никога нямаше да могат да влязат, да
участват в този процес. Аз самият съм противник на увеличаването на броя на
болниците, но все пак ние трябва да си даваме сметка и за ресурсите, които са
влагани и за цената на всички и социалното напрежение, което водят. Така се
постарахме този критерий да отпадне, а самите нива на компетентност са
замислени в Закона за лечебните заведения и аз, идвайки на този пост, заварих
една система, която върви в определен посока.
    Водеща:     В каква посока?     Ст. Константинов:     Посоката, която е избрана от Закона за лечебните заведения и от моята
предшественичка. Но аз не мога да си позволя да направя рязък завой, защото в
една консервативна система, когато всеки месец се появява някой човек и казва
"не, всички вие преди мен сте направили грешка, аз съм най-великият и сега
започвам отначало", обикновено свършва катастрофално. Тоест ще се постарая
да видя какво е разумното в този закон... разумното е, да речем, здравната карта с
броя легла за области.
    Водеща:     Д-р Константинов, между другото вашите приятели от ДСБ ви гледат. Д-р
Москов иска да се обади, сега ми пише Мира, имате ли нещо против за една
минута да го включим?
    Ст. Константинов:     Нямам нищо против, но трябва да се знае, че аз не съм зле настроен и въпреки,
така, настойчивото желание да кажа "ама, така, така, така, не тая никакви"...
    Водеща:     Не, аз предполагам, че и той не е зле настроен, сега ще видим.     Ст. Константинов:     Сигурен съм.     Водеща:     По негова идея е, така че, ако нямате нищо против.     Ст. Константинов:     О'кей. Не...     Водеща:     Когато са готови колегите, понеже те не са убедени, че ние искаме това
включване. Ще изчакаме малко. Но какво ще стане... това е вид окрупняване на
болниците нали, все пак?
    Ст. Константинов:     Разбира се, вие... имаме 166 болници с хоспитализации между 1000 и 4900
пациенти. 166 болници. И те консумират някъде около 200 милиона годишно.
    Водеща:     И това е нормално?     Ст. Константинов:     И... не е нормално, няма такава държава, която да има 350 болници и те да
растат, разбирате ли? И се качват хоспитализациите...
    Водеща:     Ама аз съм "за", искам да убедите обществото. Аз смятам, че без реформи ние
просто оставаме на ъгъла на тротоара на Европа.
    Ст. Константинов:     Значи, помислете логично. Ние казваме, че парите са ни малко...     Водеща:     Малко са.     Ст. Константинов:     ...че медицината е недофинансирана.     Водеща:     Така е.     Ст. Константинов:     И този момент, когато няма някъде пари, няма инициатива. Обикновено всичко...
болниците затварят, хлопват кепенците, а при нас болниците се развиват. Значи,
нещата не са толкова прости. И ние, както нямаме пари, някъде има много пари, и
те се изразходват някъде, където може би нашата държава няма нужда да бъдат
изразходвани.
    Водеща:     Може би е така, това е...     Ст. Константинов:     Това звучи ли ви логично и убедително.     Водеща:     Не, не, не... Това, което вие казвате, ми звучи много логично в момента.     Ст. Константинов:     Ами, и аз мисля, че е така.     Водеща:     Знаете ли какво, вие говорите, че най-висока категория ще получат
високотехнологичните университетски болници. Правилно ли ви цитирам?
    Ст. Константинов:     Не е задължително да са... няма лошо, проблем и да е частна болница и ако има
добро оборудване да го получи...
    Водеща:     Но по принцип. Защото, искам да ви кажа, получих снимки, после мога да ви ги
покажа, в някои високотехнологични университетски болници. Значи,
операционните приличат на птицекланици, реанимациите  - на лазарети, хирурзите
работят с ръкавици, които са с изтекъл срок на годност и абсолютно произволен
размер.
    Ст. Константинов:     Те и тези болници по принципа на обикновеното отделение станаха 26 или 28,
сега да не ги сбъркам, което пак е ново за нас.
    Водеща:     Не, снимките са от стари университетски болници, ще ви дам да се запознаете,
да видите за какво става дума.
    Ст. Константинов:     Представям си.     Водеща:     Представяте ли си, то е зловещо.     Ст. Константинов:    Имахме срещи с областните болници, много от колегите ми казаха шокиращи
неща, а в същото време в някои области на медицината, които са много важни,
няма никакво съмнение, растат и се изваждат много хубави клиники. Те започват и
там парите започват да се засмукват като от черна дупка.
    Водеща:     Добре, имаме ли готовност да се включи д-р Москов, колеги? Не, нямаме.
Добре, те ще ми дадат знак, когато имаме, затова аз обаче ще ви попитам нещо,
което е по-различно - за хигиената в болниците. Как ще следите? Наистина мисля
си, че това е един от най-важните въпроси, защото... чувала съм и от проф. Чирков,
и от други ваши колеги, че у нас най-големият проблем всъщност това са
инфекциите, постоперативните инфекции или след някакво тежко заболяване от
липсата на добре стерилизатори, от липса на добра хигиена заради н
еремонтираните заведения.
    Ст. Константинов:     Има различни болници с различни... в болницата, от която аз идвам, мисля, че
хигиената е на много високо ниво, имаме модерна стерилизационна апаратура, но и
има и болници, където това го няма. Всичко е въпрос на организация и на средства.
    Водеща:     Добре, но това за мен е много важно, не знам... вие сте лекар, разбирате, че без
добра хигиена, колкото и да е добре свършена работата...
    Ст. Константинов:     Има страшно много органи, които, значи, има РИОКОЗ, те сега ще се
обединяват, но... има си протоколи, по които тая хигиена трябва... То не е така
просто - оставяш го и казваш на санитарката - хайде тук сега като свърша
работата замий...
    Водеща:     Ама една стара, изгнила дограма или един разровен, една разровена стена как,
каква е...
    Ст. Константинов:     Има програма "Енергийна ефективност", защо не са кандидатствали
мениджърите по нея? Как така се получава едни болници да се горе-долу в добро
финансово състояние и сега чак започнаха да трупат, когато им започнаха да им
се бавят плащанията, някакви дългове, а други традиционно си трупат дългове, не
си намаляват, нито оптимизират персонала при едни и същи хоспитализации.
Нещата са много тежки, защото държавата
тотално е абдикирала от този сектор.
Аз съм принципал на повечето болници държавни, но аз не мога нищо да им кажа,
защото те се управляват от борда на директорите, тъй като са търговски
дружества. Аз мога да ги сменя тези хора, което поставя проблем, защото след
толкова години преход и посткомунизъм хората обикновено, които са с голям опит,
така или иначе са влезли в някакви контакти с властта и с нейните нехубави
страни...
    Водеща:     Имат си...     Ст. Константинов:     И става много трудно да намериш качествения и честен човек, който да го
направи. А и всъщност аз не знам защо трябва да съм принципал на нещо, което
да не мога да го управлявам, странна работа.
    Водеща:    Ами променете, инициирайте някаква промяна.     Ст. Константинов:     Две седмици не ми стигнаха за това, обаче обещавам, че до следващата година
трябва да има яснота. Казвам ви реален срок, защото проблемът е много... изисква
тотална промяна на Закона за лечебните заведения.
    Водеща:     Да знаете, че ви стискаме палци, ако направите реформи, и да знаете, че никак
няма да ви харесаме, ако отново тръгнете по тоя път, в който другите се
спотайваха, и изобщо минаваше реформата покрай ушите им и страхът...
    Ст. Константинов:     Този път, по който се върви, със спотайването обикновено води до смяна на
здравния министър след малко или след много.
    Водеща:     Това мен като пациент изобщо не ме вълнува...     Ст. Константинов:     Това...     Водеща:     ...извинете, дали сте вие или е друг. Въпросът е, че ако няма, ако няма реформа,
аз се чувствам зле и пациентите се чувстват зле.
    Ст. Константинов:     Разбирам ви, така, повдигнах глава, защото думата реформа е толкова измъчена
вече и толкова злоупотребено с нея, че просто гледам да я избягвам максимално
от речника си.
    Водеща:     Вече имаме връзка с д-р Москов, кажете набързо, д-р Москов, какво ви
притесни или какво ви провокира?
    Петър Москов:     Здравейте, г-жа Ризова, здравейте, министър Константинов, и на вашите
зрители също хубава вечер. Знаете ли, първо, за да...
    Водеща:     Ще помоля само колегите, ако може да увеличат звука в студиото...     П. Москов:     Дали се чуваме добре? Дали се чуваме вече?     Водеща:     Вече е идеално. Ние пак ви чувахме, но беше тихичко.     П. Москов:     Та значи след поздравите на любезност към вас и към министър Константинов,
да кажа следното - на срещата на изслушването на парламентарната група
всъщност нашата неподкрепа не беше дадена персонално към министър
Константинов и ние му го казахме много ясно и той се съгласи с това. Нашата
неподкрепа беше заради факта, че той ще бъде третият министър, който няма ясна
политическа програма от политическа сила, която да стои зад гърба му с ясна
програма, и ще бъде превърнат в поредното магаре за бой. Извинете ме, г-н
министър, че го казвам, казах го и на
вас тогава. А иначе, когато говорим за
реформи, на мен тая дума не ми е втръснала. И наистина молбата ми е следната,
защото това е единственото разумно решение. В проекта за бюджет на
Националната здравноосигурителна каса, който е вкаран в
парламента с подписите
на министър-председателя и на председателя на Народното събрание, пише, че,
цитирам буквално: поради неяснота на стъпките, които ще претърпи здравната
система през следващата година, не може да се оцени финансирането. А това е
пряко бламиране на г-н Константинов, с което аз не съм
съгласен. А това, което
според нас той трябва да направи, е да заложи авторитета си, присъствието си,
позицията си в този кабинет, да бъде изтеглен бюджетът за касата и да бъде
преработен на базата на неговата и на Министерския съвет концепция за това
какво точно ще се прави през следващата година. Защото, ако в бюджета пише, че
не е ясно какво ще се прави, то нищо няма да се прави.
    Водеща:     Добре. Д-р Москов, благодаря ви, с вас ще имаме друг разговор, нека да
отговоря, ако имате някаква реплика към въпросите, към съветите и...
    Ст. Константинов:     Борил съм се за всеки милион, който може да се вземе отгоре. Това е
максималното, което аз успях да изцедя - 3 милиарда и 5 милиона лева. Колко и
какви неща могат с тях да се променят е въпрос на дискусия.
    Водеща:     А да се изтегли бюджетът на Националната здравноосигурителна каса?     Ст. Константинов:     В този момент, нали, аз да съм го подписал единия ден и сега точно да го
изтегля... нека да видим конкретните искания, точно какво да направим. Ако е
само въпросът, че... парите ще бъдат същите и пак ще бъдат дадени, но трябва да
се напише точно
стъпка по стъпка, това ще бъде несериозно, защото това ще ми
изисква поне още месец работа. Аз веднага мога да ви кажа първата стъпка, която
ще бъде, финансова, нали, изваждане на цитостатиците и имуносупресорите, които
са трансплантираните, от Нова година. Следващите стъпки, ще го обмисляме,
хемодиализните болни, те са там 50 - 60 милиона лева... ето ви ги стъпките. Но ако
трябва да ги кажем точно месец по месец, много е трудно за две седмици да...
    Водеща:     Извинете, понеже сме към финала, искам няколко по-телеграфни въпроса да ви
задам. За или против доплащането сте?
    Ст. Константинов:     Аз го заявих веднага, аз съм за. Това е един елегантен начин за регулация на
пазара без администрация. В смисъл там, където човек доплаща, то е ясно, че или
участва в плащането, става ясно, че няма начин да има някаква измама и нещо
фалшиво, като всичко това обаче трябва да се прави, като се даде сметка каква е
и цената, нали, която се плаща от хората.
    Водеща:     Добре, смятате ли, че ще бъде въведено в близко време то?     Ст. Константинов:     Искрено се надявам и правя първите стъпки, то и сега съществува, но малко го
легализирам. Първата стъпка беше с доплащане на така наречената
потребителска такса, която я изравняваме от Нова година. За другите по-сериозни
неща, които съм говорил, ми трябва електронната здравна карта, като пак един
метод, който да регулира тези процеси и да има повече яснота. Но доплащането е
избор на екип, то също съществува и то ще бъде регулирано и куп други ей такива
неща.
    Водеща:     Кажете ми, за две групи пациенти се вълнувам - за децата, за които липсваха
ваксини, знаете, преди един месец имаше паника от родителите, че по
имунизационния календар няма ваксини при личните лекари и при педиатрите, и
лекарствата за онкоболните. За тези неща вие ще се погрижите ли да се получават
навреме?
    Ст. Константинов:
    Ваксините... имаше проблем с две ваксини, едната е за хепатит В, проблемът
беше във фирмата производител, а другата ваксина пневмококовата, която е нова
ваксина, проблемът ще ви кажа откъде се породи - че започна от април месец да
се прилага
и ще направим изчислението от април до края на годината, но всъщност
натискът на обществото е бил да започне за всички групи, независимо кога са
родени. Там има един такъв проблем, пак, вижте, устройствен, организационен.
Когато започнеш една
ваксина, ти трябва да направиш във времето четири-пет
приема, т.е. така трябва да бъдат сметнати ваксините, че да ти стигнат за цялото
време. А всяка година ти трябва да правиш търг. Но фирмите са две-три,
ваксините са горе-долу едно и също качество
и зависи коя ще даде по-малка цена. И представете си, ние сме правили с едната ваксина, от следващата година печели другата, но ние не можем да продължим със същата... с другата ваксина вече направените ваксинации. Тоест всичко е въпрос на сметки. В един момент, ако решим, че ще има друга фирма, спечелила...     Водеща:     Направете си тези сметки, за да може... И последен въпрос...     Ст. Константинов:     Това го правят моите...     Водеща:     Един специализант ми се обади и ми каза, че хората, които специализират
специалност в медицината по държавна поръчка, ако не изпълнят заръката на
държавата да работят еди-къде си, след като си завършат специализацията,
трябва да връщат в четворен размер дадената от държавата сума. Сега,
държавата лихвар ли е?
Разбирам да върнеш цялата сума, да върнеш двойна сума, но четворна... те като
най-тежките лихвари.
    Ст. Константинов:     Сега, това е странно в момента, когато имаме свободно движение на хора в
Европа...
    Водеща:     Абсолютно, това крепостничество.     Ст. Константинов:     ...и противоречи на тези ценности европейски. От друга страна обаче...     Водеща:     Ще го промените ли?     Ст. Константинов:     От друга страна обаче, държавата плаща доста пари за тези специализанти...     Водеща:     Така е...     Ст. Константинов:     ...и всъщност в един момент, виждайки, че тук заплатите са ниски, а в Европа
високи, ние се превръщаме в донори...
    Водеща:     Те са готови да си върнат, но четири пъти, това е страшно лихварство.     Ст. Константинов:     ...на Европейския съюз. Това, което казахте вие, ми звучи много по-разумно, да
си върнат средствата, които държавата е дала за тях, намирам го за...
    Водеща:     Те са готови двойно, но четворно вече са нечовешки...     Ст. Константинов:     Мисля, че това е правилният подход, иначе, ако кажем "не, не, ние ще ви учим,
вие ходете", години наред няма да стигнем Германия...
    Водеща:     Е, не, разбира се, че трябва да има санкция.     Ст. Константинов:     ...Франция, Швейцария и всички останали страни, към които нашите хора бягат,
и единственият начин е да се опитваме да им създаваме тук комфортни условия.
Ако мога да мръдна малко нещата напред, ще съм много доволен.
    Водеща:     Хайде, мръднете ги, д-р Константинов.     Ст. Константинов:     Стискайте ми палци.     Водеща:     Стискам ви палци, защо не, боже мой! Ако не стискаме за здравеопазването, за
какво друго да стискаме? Благодаря за този разговор. Това е наистина разговор с
продължение, надявам се, че пак ще ни гостувате, защото много въпроси останаха.
Сподели в: