Върни се горе

 

07.04.2011 г.

 

Водеща: Лекарите търсят все по-често работа извън страната, всички проучвания сочат, че сме на първите места по заболеваемост в Европа. Смятате ли, че този процес е обратим?

Д-р Ст. Константинов: Да, разбира се и ще Ви кажа. Първо след влизането ни в ЕС съвсем нормално нещо е да има имиграционни потоци. В другите държави дори се оказа, че са били много по-значителни от нашите, в държави като Полша вече пък се забелязва и обратното – когато лекари, които са излезли в чужбина започват вече да се връщат. Така че това са обективни реалности, просто ние трябва да променяме нещата в България, така че хората да бъдат по-мотивирани да са тук.

Водеща: А как ще мотивирате лекарите да останат в България?

Д-р Ст. Константинов: С добри условия на работа, които включват и едно прилично заплащане. Когато говорим така общо за лекарите, се добива впечатлението, че на всички заплащането е ниско. Това не е така. Може би едно по-справедливо разпределение на доходите би мотивирало тази част от тях, които искат да напуснат, да останат тук.

Водеща: Но какъв е механизмът на министърът на здравеопазването да увеличи заплатите на лекарите?

Д-р Ст. Константинов: Никакъв. Министърът не може да увеличи заплатите, но министърът би следвало да предлага здравни политики и решения, при които разпределението на средствата в здравеопазването да става по-справедливо. Било то в извънболничната сфера, било то в болниците. Ето това, което говорехме непрекъснато за болниците, за диагностично-свързаните групи е  един точно такъв механизъм.

Водеща: Добре. И в болничната помощ решението може би е диагностично-свързаните групи. А за извънболничната?

Д-р Ст. Константинов: За извънболничната помощ също би трябвало да има някаква диференциация. Вижте сега има едно и също заплащане за прегледите в извънболничаната помощ, без те изобщо да си приличат по нищо. На някои места се използва страшно скъпа апаратура, на някои места трябва да се учи много повече допълнително, а плащането е едно и също. Това нещо го приказвах и преди да стана министър, това нещо би следвало да се променя. Включително търсим и нови механизми.

Водеща: Дайте пример за такъв случай.

Д-р Ст. Константинов: Аз съм акушер-гинеколог и веднага ще Ви кажа, че прегледа в моята специалности въобще в хирургическите специалности, където има инструменти, където най-малкото човек трябва да закупи апаратура, инструментите да се стерилизират … Няма как себестойността на това нещо да е едно също при лекар, които работи с химикала. Приемам че труда и знанията са едни и същи, но ето примерно има една част, която е разход по-различен. Това е въпрос, който заслужава да бъде поставян.

Водеща: Каква част, според Вас, от медицинската общност, не говорим само за лекарите, говорим и за сестри и санитари са ниско платени?

Д-р Ст. Константинов: За лекарите, слава Богу, преобладаващата част са сравнително добре платени. Казвам сравнително за нашия стандарт. Медицинските сестри – там нещата са доста по-трагични и това намира отражение в наближаващото съотношение, вече почти 1:1 на лекар – медицинска сестра. Има други държави като Гърция, които са в по-лошо състояние от нас, но това не бива да ни успокоява.

Водеща: Кое от Вашите управленски решения до този момент помогна тези процеси да бъдат спрени? Изтичането на кадри, заболеваемостта на населението, ниското заплащане …

Д-р Ст. Константинов: За заболеваемостта на населението веднага ще Ви кажа – борбата срещу пушенето е един много мощен инструмент за намаляване на заболеваемостта и смъртността включително. Кое от управленските решения? Да, участието на министерството на здравеопазването в комисията, която остойностяваше дейностите и която повиши тази година цените на лекарските прегледи, повиши значително повечето от клиничните пътеки.

Водеща: Кажете ми тогава кое от Вашите решения отчитате като грешка?

Д-р Ст. Константинов: Много труден въпрос ми задавате, защото сега ако кажа, че не си отчитам грешките, ще кажат ето този е поредният министър, който се смята че е безгрешен. Нека хората да ми подскажат кое от действията ми е било неправилно. И това, което правихме с тавана за избор на екип, не го намирам за грешка, защото трябва да се балансира като министър между интересите на работещите в здравеопазването, между интересите на хората, всичките дейности и със снабдяването с лекарства. Всичко това се прави в интерес на пациента. Ако някъде съм допуснал грешка, ще съм много благодарен просто да ми подскажете и аз да мога да обясня дали го смятам, че наистина е така.

Водеща: Добре. Аз ще Ви попитам защо министерството намали броя на специализациите държавна поръчка?

Д-р Ст. Константинов: Да, министерството намали броя на специализациите, защото парите дадени от министерство на финансите са ограничени. И ще използвам случая – днес видях в имейла си едно писмо от завършили медици, златни хипократи, на които аз се бях ангажирал още през декември, че ще им гарантирам да следват това, което те искат да го направят. Воден от убеждението, че човек, който е завършил с пълно отличие – това се 4-5 деца в България, заслужава да бъде задържан в тази страна, заслужава да получи образованието, което той иска и да работи в полза на родината си. Но тъй като парите ни бяха малко, аз написах едно писмо, мотивирано, до министерство на финансите и се надявах там милион или два, колкото беше за специализантите, да бъдат отпуснати. Съжаление министерство на финансите не ги отпусна тези пари. Същевременно тази година бяха повишени осигурителните прагове включително и за специализантите, които ни вкарват в едни много по-големи разходи, които ние не сме ги разчели. Така че аз ако имам вина – да, защото не съм поел ангажимент и съм обещал на младите хора, че ще свърша някаква работа, а същевременно ги нямам парите. Надявах се, че ще ги намеря. Не мога да ги намеря. Ето, ако трябва да кажа, че нещо не съм изпълнил, е това. Но честно Ви казвам какъв е бил хода, какво съм се опитал да направя и къде са причините.

Водеща: В днешния ден може би една от водещите новини ще бъде срещата между прокуратура и лекарски съюз. На нея се обсъдиха различни промени и основно в НПК по отношение отговорността на лекарите. Вие привърженик ли сте на идеята да бъде записан терминът оправдана медицинска грешка” и въобще привърженик ли сте на идеята да се промени НПК по отношение на лекарите?

Д-р Ст. Константинов: Питате ме за доста специфична материя и мисля, че подобни въпроси заслужават доста сериозна дискусия. Не бих искал за момента да се ангажирам с мнение, даже бих предпочел точно на днешния ден да не задълбаваме в лекарските грешки, а да задълбаем в хубавите неща, свършени от лекарите и в похвалата за медицинските специалисти и аз съм за това всяка грешка в конкретиката си да се анализира. Заставането на позиция „Но това е грешка на системата. Да, системата има грешка.” Затова скачайте всички срещу здравния министър и здравният министър винаги ще бъде една от най-ниско популярните фигури в правителството. На конкретната грешка трябва да има конкретно решение. Когато пък е направено нещо хубаво, то също трябва да бъде отбелязано.

Водеща: В тази ситуация какво бихте пожелали в днешния ден на своите колеги?

Д-р Ст. Константинов: Аз ще пожелая първо да бъдат здрави, защото стресът при медицинските специалисти води до заболявания и всъщност има много лекари и медицински сестри, които са починали на работните си места. Т.е. това, което се отнася за здравето з всички хора, важи и за нас. Така че аз им го пожелавам, защото това наистина е най-голямото богатството. И следващото нещо – им пожелавам да намерят удовлетвореност в професията, в дейността която извършват. Удовлетвореността, да Ви кажа честно като до съвсем скоро практикуващ лекар, далеч не винаги е свързана само със средствата, които се получават. Има много фактори и се надявам всеки да намери своето място и своята удовлетвореност в професията си.

 

 

 

 

Сподели в: