Върни се горе

28 март 2011 г., "Тази сутрин"


Водещ: Здравният министър д-р Стефан Константинов е при нас. Добре
дошли, здравейте. Видяхме преди време колко негативно приеха хората как са били харчени пари, не целево за онкоболните, а за някакви други неща, при предишни правителства. Сега разбираме, че имаме един, в общи линии, добър повод на фона на проблемите в здравеопазването да кажем, че ще се купува апаратура за 13 болници. Така ли ще стане и кога?

Стефан Константинов: Всъщност сега доброто е, че ще се харчат пари за онкоболните, но за апаратура, при това парите са европейски, те са помощ от Европейския съюз за модернизация на нашите болници и всъщност днес ще подпишем договора с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за първите 6 от тях,  който е на стойност 66 милиона лева.

Водеща: За какво точно? За какво точно?

Стефан Константинов: Да. Те са всъщност министерството, което отпуска тези пари, а ние сме бенефициентът по тях и ще ги дадем всъщност за апаратура на болници.

Водеща: За какво точно?

Стефан Константинов: Онкология.

Водеща: За да могат хората да се разпознаят, да си разпознаят решението на проблемите, това е целта на разговора.

Стефан Константинов: За ранна диагностика на онкологичните заболявания. Това
включва скенери, компютърни томографи, дигитални мамографи, за лечение на онкологичните заболявания - линейни ускорители, неща които са изключително малко в България и които са от голямо значение за …

Водещ: Конкретно къде какво знаете ли?

Водеща: Къде, да?

Стефан Константинов: Ами, конкретно - ето, специализирана болница по онкология -
29 милиона лева. Това е онкологичната в "Дървеница", в София. "Георги Странски", Плевен - 6,5. "Стефан Черкезов" - Велико Търново - 7 милиона. Болницата в Монтана 8,5. "Свети Георги" в Пловдив - 7 милиона. Русе - 8,5 милиона. Това е днес, което ще
подпишем.
Водещ: Да не ги изхарчат за друго? Няма как, нали?

Стефан Константинов: Абсолютно няма как, защото в следващите 20 години тези пари ще се проверят как са харчени от евросъюза, така че дори някой чиновник да си прави сметката, че тук нещо може да направи, това няма как да се случи. Всъщност, докато стигнем до тук, това беше една сериозна административна битка и много усилена работа и на Министерството на здравеопазването, и на Министерството на
регионалното развитие, така че няма вариант да отидат за нещо друго освен за болници, за тяхната модернизация.

Водеща: Откога започва да работи цялата тази апаратура? Откога вече
може да бъде използвана от пациентите?

Стефан Константинов: О, вероятно това ще бъде към края на годината чак, защото сега подписваме договорите. След това трябва да има една процедура - да се закупят, да се тестват.

Водеща: Тоест догодина, живот и здраве.

Стефан Константинов: Тоест да, да го кажем на практика.

Водеща: Ако се обади някой и ни каже - карат ме да ходя във Варна да се изследвам, защото там е единствената апаратура, прецизна, за изследване?

Стефан Константинов: Вижте, вероятно ще ви се обаждат винаги хора, нали, тук, защото медиите са нещо много важно и се подават сигнали, но искам да кажа, че следващата година здравеопазването ни ще разполага с много по-модерна техника, отколкото тази.

Водеща: Ще имат ли достъп до тази техника българските пациенти?

Стефан Константинов: Естествено. Тя се прави за тях, само за тях.

Водещ: Това напълно ли решава проблема с липсващата апаратура, или
частично?

Стефан Константинов: О, това решава до голяма степен нуждите на България за
лечение на онкологичните заболявания, но всъщност медицината е доста сложно и скъпо нещо, така че винаги има място за подобрение. И ние не спираме по този повод да търсим, тъй като виждаме, че средствата на държавата са ограничени, изключително.
Един заместник-министър имаме в министерството, който само и практически само с това се занимава - да търси пари за усвояване.

Водеща: Въпросът ми за достъпа всъщност беше следният: хубаво, има апаратура, само че, когато отидеш при личния си лекар или при  специалист и той ти каже няма направление, можеш да се изследваш на тая машинка, но струва 500 лева, а ти нямаш 500 лева, това де факто означава, че ти нямаш достъп до тази машина.

Стефан Константинов: А когато всъщност … първо какво тази година направихме: за
много от тези пътеки дадохме доста по-високи цени, да речем, говорим за линейни ускорители, пътеката за лечение е близо 3 пъти увеличена цената й, така че не мога да приема, че когато ги имаме и апаратурите, ще имаме и недостиг на това нещо. Но
по-скоро важното е да имаме и кадрите. Не трябва, инвестирайки в апаратура, да не мислим за тях и за хуманното отношение към пациента. Има много неща, които могат да се направят там, и които не искат пари.

Водеща: Ще продължим разговора с вас, само да включим за кратко сега д-р Здравка Валерианова, която управлява онкодиспансера в София, за да знаем за софийските, а пък знаем, че в София много хора от сраната идват да се лекуват и изследват. Какво точно конкретно ще стане от днес до края на годината в София?

Водещ: Добро утро.

Здравка Валерианова: Добро утро. Само ако може да направя една забележка - аз не
управлявам онкодиспансера в София, а управлявам Националната онкологична болница.

Водеща: Приемаме тази забележка.

Водещ: Кажете от какво имате нужда и дали това, за което говори министърът, ще ви се отрази пряко и добре, за да може да си вършите работата и най-вече пациентите да имат това, от което се нуждаят?

Здравка Валерианова: Естествено, че очакваме да се отрази, защото най-голяма сума
от тези пари, които се дават по европроектите, идва в нашата болница. Ние очакваме в началото на 2013 година да заработи новият ускорителен комплекс, който включва два линейни ускорителя и един магнитнорезонансен томограф.

Водеща: Може ли с конкретни примери да говорим, с конкретни примери - в момента на колко хора лечението им се забавя заради липсата на тази апаратура и колко души ще могат да се лекуват навреме от 2013 година? Конкретно да говорим.

Здравка Валерианова: Сега, при нас в момента в единия линеен ускорител, с който
разполагаме, на ден трябва да минават 50 пациенти. Вместо 50 минават около 90 - 100 човека на ден, т.е. имаме двойно натоварване на апаратурата. Освен това записваме пациенти с два, три, даже четири месеца напред, което е изключително.

Водещ: Ама това е страшно чакане, четири месеца е направо смърт в
някои случаи.

Здравка Валерианова: Разбира се, че е, да. Ами, това искам да кажа, че ние го
чакаме този проект и най-накрая можем. .. наистина сме много удовлетворени от това, което се случва, като експерти и специалисти, защото всеки ден се сблъскваме с пациентите. Знаете ли колко е страшно да кажеш на един човек - ти имаш нужда сега
да започнеш лъчетерапия, но трябва да изчакаш 2 или 3 месеца, защото няма място, защото листата е запълнена.

Водещ: Случва ли се това в момента наистина, 4 месеца дори споменахте се чака за лъчетерапия, така ли?

Здравка Валерианова: Разбира се, че се случва, разбира се. Аз даже имам при мен
пациенти, почти всеки ден идват и ме молят да започнат по-рано, защото техните близки имат нужда от лъчелечение.

Водеща: Само - защо от 2013 година? Министърът каза, че до края на тази година всичко ще бъде така, че от началото на другата да бъде вече тази апаратура на разположение на пациентите?

Здравка Валерианова: Вижте сега, министърът може би е имал предвид апаратурата в
другите болници, но при нас, когато става въпрос за линейния ускорител, нещата не стоят така. Имаме доста сложна процедура, която се надявам, понеже Министерството на здравеопазването е бенефициент и те ще провеждат процедурите по обществената поръчка, ще контролират усвояването на средствата, ще ги отпускат.

Водеща: Да стане бързо.

Здравка Валерианова: Да стане бързо, точно така.

Водеща: Добре.

Здравка Валерианова: И това, което искам да помоля, ако може и наши експерти, и
специалисти от болницата, които ще работят с тази апаратура, също да бъдат включени
в тези процедури, за да може по-бързо и по-лесно да става и да не се забавяме поради технически грешки.

Водеща: Добре, разбрахме ви.

Водещ: Ще стане ли?

Водеща: Добре, благодаря ви.

Водещ: Да се включат и такива специалисти и да не е чак 2013-та, а по-рано, ако сте по-бързи.

Стефан Константинов: Като се казва за 2013-та, трябва да имаме предвид, че различните болници са в различен етап. Ето "Свети Георги" в Пловдив ще има линеен ускорител през есента още тази година. Там имахме също голям проблем, знаете, се дискутираше това преди два-три месеца. Вече на практика бункерът е готов и започва
монтирането. Ще има няколко месеца изпитание. Затова така става. Но какво значи за пациентите? Ако сега е имало случаи четири месеца да чакат, когато завършим всички тези програми, а те за всички болници наистина 2013-та ще са готови, ще се чака една
седмица, нали.

Водещ: Това е някакъв абсурд - четири месеца, наистина.

Стефан Константинов: Това е абсурд и точно поради тази причина министерството
работи, и точно това е смисълът на всички тези програми, и тези пари ще бъдат дадени за това. Така че определено мисля, че нещата ще бъдат добре след една-две години.
Водеща: Има ли проблем с доставката на лекарства за онкоболните по болниците?
Стефан Константинов: Проблем. . . проблеми винаги е имало, но проблемите стават
все по-малко и мисля тези апокалиптични картини, които винаги се рисуваха, какво ще се случи сега, през март месец, не се сбъдват. Прехвърлянето към здравната каса минава плавно.

Водеща: Обяснете, припомнете тази промяна, заради която има съмнения, че...

Стефан Константинов: Определена група лекарства. . . има две промени. Първата промяна е, че определена група лекарства досега не минава чрез  търговете и сложните системи на Министерството на здравеопазването, а минава чрез здравната каса, на място се издават и се взимат, както всички лекарства останали, примерно за диабетици и т.н., ще си ги взимат и онкоболните. И другата промяна е с децентрализацията на търговете от Министерство на здравеопазването към болниците, които лекуват такива пациенти.
Водещ: И според вас това е по-работещият вариант.

Водеща: Именно това е . . .

Стефан Константинов: Това е абсолютно по-работещият вариант, всички го
предполагат това усложнение, всички говорят от три месеца как се случва, и ето то не се случва, въпреки че непрекъснато излизат.

Водеща:Тоест болницата да си подписва договор?

Стефан Константинов:  Болницата знае колко пациенти има, ние на болницата даваме
пари, които са малко повече от миналогодишните, и казваме - ето това са ви парите, сложили сме клаузи да не може да се купува на по-високи цени от миналогодишните.

Водеща: С търг става това, нали?

Стефан Константинов: Абсолютно, става с търг.

Водеща: А дали ще има желаещи за търг например за три опаковки нещо много важно?

Стефан Константинов: Ако е за три опаковки, министерството ще им ги даде и
веднага ще намери, има механизми да ги разпределяме между болниците.

Водеща: Да се прави цял търг за някакви по-малки количества се предполага, че затова няма да имат интерес доставчиците.

Стефан Константинов: Да, така е. Да, да, това са спекулации, нали. Бяха първо
изключително драматични картини, вчера чух, нали, вече един човек да говори – ами
не, сега, ако е за 200 лева, какво правим? Ако е за 200 лева държавата не е толкова слаба, че да не може да реши въпроса.

Водещ: Споменахте здравната каса, свърши ли тази война между вас и здравната каса? Във вашата концепция за по-добро здравеопазване трябваше да въведете така сложно звучащите диагностично свързани групи, но простичко казано това е в момента да не те изписват, като ти изтече клиничната пътека заради сърце, ако страдаш от бъбреци, а да може да те лекуват за всичко. Казахте, че ви саботира преди време, касата, сега какво стана?

Стефан Константинов: Това е изключително простичко казано. Аз не водя война с
никого, обаче съм твърдо решен политиката, която водим, да си я наложим и в крайна сметка това ще стане.

Водещ: За някакъв саботаж ставаше дума, че те ви пречат да въведете диагностично свързаните групи.

Стефан Константинов: Сега искате да ми развалите хубавата новина тук, която
казах, нали, човек да се похвали. Един път да има министерството, здравното, и то, нали, няколко десетки милиона да вземе и веднага.

Водещ: Това е важно за хората.

Водеща: Ако има проблем, трябва да го изговорим. Ако има проблем, трябва да го изговорим. Има ли такъв?

Водещ: Това е важно. Като те приемат в болница ще те излекуват ли
изцяло, или само докато ти свърши пътеката, и те изписват.

Стефан Константинов: И сега в множество от болниците хората получават качествено
лечение. Когато говорим за тези диагностично свързани групи, ставаше въпрос основното - как парите да се харчат още по-ефикасно от сегашния модел. Това е нещо, което хората трудно ще го разберат сега да им го говоря, нали, както виждате, ако им
кажа за един линеен ускорител, че ще бъде 2012-та или 2013-та, всички казват - леле, колко далече, защото проблемите са им днес и сега. Но ние и за днес, и сега за проблемите си имаме решения, нали, непрекъснато работим. Това бяха с липсващите лекарства на пазара, с детските ясли, с наредбата за достъп. Това е оперативната работа. А диагностично свързаните групи е стратегията, която всъщност ще ползва може би следващите правителства, които ще идват, но някой трябва да започне да ги
говори и да ги настоява тези неща.

Водеща: Като чуете кибернож какво си представяте?

Стефан Константинов: А, внимавайте с думата кибернож, защото тя е търговско
наименование, както "Кока-кола" да речем. Това е една.

Водеща: И вие трябваше да внимавате с това, което казахте сега, но сериозно, наистина.

Стефан Константинов: Да, аз просто го казвам, защото вие. .. многократно тук е ставало. . . Когато се каже за

Водеща: Само да не губим време от ценните минути. . .

Стефан Константинов: Когато се каже за тази въпросната дума, се сещам за болница
"Св. Иван Рилски" и за това, че съм подписал да се проведе търг и частна инициатива да внесе такъв апарат. . .

Водеща: Тост в България. . .

Стефан Константинов: . . . ако има интерес.

Водеща: . . ще могат да бъдат лекувани българи така, както тези
хилядата, които отиват на година в турската клиника, в което няма лошо. . .

Стефан Константинов: Не отиват хиляда на година. . .

Водеща: . . . а ще идват в България.

Стефан Константинов: . . . не знам откъде имате тази цифра, това число по-точно. Здравното министерство е изпратило. . .

Водеща: От самата, от самата. .. от самата турска клиника.

Стефан Константинов: Хиляда, но не и за това лечение. За това лечение отиват
около 40 човека на година. От самата турска клиника, която потърси контакт с министерството, направи ни една презентация на клиниката, изслушахме ги, разбрахме какво предлагат, но тъй като става. .. интересът е дали ще имаме в България, в центъра на София, в "Св. Иван Рилски" съм разписал преди известно време ...

Водеща: Тоест онзи проблем от една година вече. . .

Стефан Константинов: Онзи проблем, който е поставен пред д-р Нанев, пред проф.
Борисова, в крайна сметка. . .

Водеща: Да.

Стефан Константинов: . . . казахме окей, ние даваме помещението под наем за един
много дълъг срок от девет години и половина. . .

Водеща: А когато се запознахте със случая, с въпросния кибернож,
имахте ли някакви съмнения, че чиновници по-надолу от министрите, които са седели на вашия стол, са стопирали и блокирали тази процедура, така че да имат някаква изгода от отиване на пациенти в съседката ни?

Стефан Константинов: Не, въпросът изобщо не е толкова проСтефан Става дума за
следното. Това е една много, много скъпа инвестиция, която. Помислите си, ако наистина тя е толкова изгодна, защо няма частна клиника, която досега го е направила. Става въпрос да се отдаде един имот в държавно лечебно заведение, аз така съм разглеждал нещата. Ако има хора, които искат да инвестират в здравеопазването, те са добре дошли и това го казах на всички хора, които идваха да правят контакти с мен, казах, че ще направя всичко възможно, след като това помещение не се използва, ще го отдадем да се направи търг, който даде  най-добрата оферта да дойде и да си разположи тази техника. И след това, разбира се, имайте предвид, че говорим за техника, която след това хората пак ще трябва да плащат, само че няма да трябва да ходят до Турция и вероятно ще им е малко по-евтино.

Водещ: Добре. Понеже времето напредва, блиц, може ли кратко да ви поставим две, три теми. Медсестрите - изчезващ вид, това го четохме и в прегледа на печата. Едно към едно ще стане съотношението накрая между лекари и медицински сестри. Как ще се реши този проблем?

Стефан Константинов: Този проблем се решава само с високи заплати и задържане
тук. Но. . .

Водещ: Ще ги увеличите ли заплатите, за да ги задържите тук?

Стефан Константинов: Ето, ето още мит. Министерството на здравеопазването от
много години не може да увеличава никакви заплати. Болниците са с голяма финансова, икономическа и всякаква независимост.

Водеща: Автономия.

Водещ: И какво ще правим без медицински сестри?

Стефан Константинов: Без медицински сестри ще бъде лошо. Поради тази причина трябва всичките тези реформи, включително и това, което казах – диагностично свързаните групи, включително и реформи в здравния сектор с намаляване броя на болниците, да не ходят да правят туризъм и лекари, и сестри от болница в болница, и оттук малко, и оттам малко, а да си работят на едно място и да взимат средства

Водеща: По-добри заплати.

Стефан Константинов: Но това е вече дълъг политически дебат.

Водещ: Защото имало сестри на по 63 години, които работят . . .

Стефан Константинов: А, вероятно има и по-възрастни. Недостигът, тук последните,
миналата година, когато излязоха тези медицински стандарти и трябваше да се осигурят с лекари. . .

Водеща: Да не забравяме. . .

Стефан Константинов: . . . се появиха лекари и на по 80 и 90 години, нали. . .

Водеща: Да не забравяме, извинявайте, че ви прекъсвам, но сме обещали на нашите зрители и тези, които ни звъняха на зрителския телефон, за фонда, който подпомага двойки . . .

Водещ: Инвитро.

Водеща: . . . които имат репродуктивни проблеми. Инвитро.

Стефан Константинов: Фондът, да, какъв е точно въпросът?

Водеща: Ами, проблемът е, че държавата им обещава, знаете, едни суми бяха заложени, да подпомага държавата такива семейства, само че тези суми не стигат до тези семейства според нашите зрители. Чакат по една година, кандидатстват, цитирам.

Стефан Константинов: Нека, нека да ми дадат конкретния въпрос, защото държавата
наистина дава и се увеличават, и тази година са 15 милиона лева. И това е непрекъснато едно увеличение. Така че, ако имат съмнение за някакъв . . .

Водеща: Петнадесет милиона тази година вече ще отидат за финансиране . . .

Стефан Константинов: Да, да, и миналата година почти толкова отидоха. Бяха първо
по-малко, след това допълнително правителството отпусна средства.

Водещ: Тоест с парите проблем няма. А какво, възрастта ли вдигате, възможността на по-късна възраст да се използва и кандидатства инвитро?

Стефан Константинов: Не. Ще може до по-късна възраст да се правят инвитро
процедури, когато пациентката плаща. Когато фондът плаща, тоест публични средства, ние възрастта по никакъв начин няма да я вдигнем, защото спада много успеваемостта. . .

Водещ: Ако си плаща сама, до колко години? 

Стефан Константинов: . . . и всъщност ще даваме пари, които няма да се изразходват ефикасно.

Водещ: Ако си плаща сама?

Стефан Константинов: Тоест жените трябва да знаят все пак, когато си планират
тези неща, че природата има някакви граници, и да се съобразяват. Кариерата е хубаво нещо, но все пак трябва да внимават и да знаят, че след 40-годишна възраст нещата стават сложни дори и със съвременните технологии.

Водеща: Тоест проблем с парите няма, те ще стигнат до тези хора,
които се нуждаят.

Стефан Константинов: Абсолютно. И ако има някакви съмнения за работата на фонда и хора, които са кандидатствали, а пък една или две години не могат да влязат, директно да се обърнат. . .

Водеща: Е, такъв. .. такъв случай имахме, обади ни се една. . .

Стефан Константинов: Да, предайте ми го или на сайта на министерството го има. Водещ: Ще го проверите.

Стефан Константинов: . . . имейлът и телефонът, така че могат да звъннат.

Водещ: И да кажем за зрителите, че след 9 часа ще измерим радиацията. . .

Водеща: Вас страх ли ви е от радиация?

Стефан Константинов: Не, аз това многократно го казах. Вижте. . .

Водеща: Кажете го пак, че е важно да се чуе от здравния министър.

Стефан Константинов: Много се бъркат нещата, че с изключително високотехнолигични методи някъде, на много високо в атмосферата са уловени някакви молекули. Радиация има като естествен фон. Това е естествено,  който е учил, нали, средно образование е завършил, би трябвало да го знае. .. . и тя съществува. В определени даже точки на България радиацията е по-висока. Но радиация в смисъл това, което се случи в Япония, да дойде тук и тя да надхвърли този  естествен фон и да увреди здравето на хората, такъв феномен рядко.

Водещ: Хората все си мислят - нещо е скрито, крият го това. . .

Стефан Константинов: Хората не вярват на политиците, защото си спомнят "Чернобил".

Водеща: "Чернобил", разбира се.

Стефан Константинов: Обаче от "Чернобил" много време мина. Системата е съвсем
друга. Ако нещо поне може да се похвалим в България, че наистина имаме демокрация и свобода на словото, така че нещата, които се случваха навремето, са немислими. Хората трябва да спокойни за това.

Водещ: Добре.

Водеща: Ще се възползвам от свободата на словото. Благодарим за това, че ни гостувахте.

Сподели в: