Върни се горе

2 ноември 2010, "Денят започва"

Водещ: Здравейте отново. В студиото сме с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Добро утро.
Стефан Константинов: Добро утро.
Водещ: Здравейте, д-р Константинов. Започнаха едни щафетни протести на ваши колеги, лекари, с които доскоро бяхте в Лекарския съюз, в тази съсловна организация, бяха многократно анонсирани, прокламирани, сега от 1 ноември започнаха, вчера в Сливен, днес в Бургас, ако не се лъжа. Вас притесняват ли ви тези протести, основателни ли са те?
Стефан Константинов: Тези протести всъщност са запланувани, както казахте вие, от преди известно време, те не са решени от днес за утре.
Водещ: Но бяха отменени по едно време.
Стефан Константинов: Бяха отменени. И аз в интерес на истината вчера се обадих на някои от колегите и викам: „сега, кажете какво правим” и общо взето тезата беше: „не, ти си си много добре, всичко е ОК, ние не протестираме срещу теб”. Само че истината е, че аз съм министър на здравеопазването в момента. Има ли проблем в здравеопазването, той не е на министър Дянков, той не е дори директно на министър-председателя, той е мой проблем. И моля колегите, когато протестират, да се обръщат към мен за решаване на проблемите. Аз съм от 8 ч. сутринта до 20 ч. вечерта, когато не давам интервюта и не ходя да ме питат в Народното събрание, съм на площад „Света Неделя”, така че да заповядат и когато се казва – има някакъв проблем, сядаме и го решаваме.
Виждате какво беше с пенсионната реформа, колко пъти, предложения, връщания, работи, искам това да се случва.
Водещ: А те не ви търсят, така ли?
Стефан Константинов: Никой не е дошъл и да ми каже, това са нашите проблеми, а ние имаме нужда от диалог, и то не само за парите, да говорим колко искаме пари и какво да се случи, което понякога излиза извън възможностите на държавата, а въобще по всички неща, които трябва да стават в здравеопазването. Така че това е моята позиция. Мен не ме притеснява. Аз съм убеден, че когато хората си говорят и има разумни предложения, винаги може да се намери решението.
Водещ: Вие ги знаете проблемите, вие само до преди три седмици, един месец, бяхте от другата страна. Наясно сте.
Стефан Константинов: Да. Проблемът беше, най-важният, че не се плащаха редовно средствата, имаше закъснения. Поехме ангажимента, че до януари месец трябва да се оправят тези неща, и ето, работим. Какво съм правил вчера? Вчера от тесте с чекове на стойност 20 милиона съм подписал и вероятно днес или утре ще бъдат в касите на болниците пари, които са от Министерството на здравеопазването.
Водещ: Това продължава да е едно от исканията, именно изчистването на стари задължения, на протестиращи ваши колеги.
Стефан Константинов: Ние на практика работим. Ето, казах ви, вчера 20 милиона са дадени. През декември някъде, може би към 10-то – 15-то число най-късно, ще бъдат още 25 милиона преведени, т.е. хората преди Нова година... в никакъв случай няма да се случи това, което беше миналата година, да останат без пари и т.н. Здравната каса също се мъчи да изплаща. Аз съм казал и на д-р Нешева – трябва да има яснота, да се знае какви пари се плащат, да се знае на кой колко и по каква методика. Това е единственият начин да се спре лобизма и съмненията за нещо нечестно. Това е, което трябва да се направи и ние го работим. Така че ако това е въпросът, за който се протестира, по никакъв начин не виждам никакво притеснение, защото аз работя.
Водещ: Това е едно от нещата, които чух, а също и да не се решава на парче, да не се закърпва положението и т.н., другото е да има адекватен бюджет за здравеопазване за следващата година – адекватен и за лекари и за пациенти, каквото и да означава това.
Стефан Константинов: Виждате ли, думичката адекватен е уловка. Защото кое е адекватното? Аз съм сигурен, че тук телевизията ако каже колко трябва да е на БНТ бюджетът, вие също ще кажете, че не е адекватен и той вероятно ще се размине с това, което тези, които пък определят бюджета, могат да дадат.
Водещ: Адекватен ли е в момента, това, което е планирано за следващата година, според вас?
Стефан Константинов: Аз ви казвам, не е правилна постановката. Аз казвам, че 3.5 милиарда лева, които са обещани, които могат да се дадат за следващата година, в крайна сметка това е решение на правителството и на държавата, че това са парите за здравеопазване. С тези пари здравеопазването ще бъде по-добре от тази година и няма да се получават трусове, стига да се дават редовно и ритмично, както е методиката и болниците да знаят с какво ще разполагат цяла година, приблизително, като има някакъв толеранс, който да речем, че могат да надвишават. Това, ако стане, аз гарантирам, че здравеопазването ще бъде по-добро от миналогодишното. Но това какво изисква – 700 милиона в Министерство на здравеопазването и някъде около 2.3 милиарда лева в Здравната каса. Това са повече пари от тазгодишните.
Водещ: Защо в крайна сметка протестират вашите колеги?
Стефан Константинов: И аз искам това да знам.
Водещ: Излиза, че не са основателни исканията им. Защо, според вас, скъсаха споразумението и протестират?
Стефан Константинов: Подписването и късането на споразумението е една друга история и мисля, че част от колегите ми протестират точно срещу подписването на това споразумение.
Водещ: То е скъсано вече.
Стефан Константинов: Което беше скъсано, но нещата, които са в споразумението, на практика се изпълняват. Само една точка не се изпълнява, че тези пари, които трябваше, бяха резерва на касата, не преминаха в бюджета на държавата и не бяха всъщност взети от нея, а си остават там. И аз се надявам, че с подобряване на икономическото състояние, ще започнат и те да се харчат.
Водещ: Тоест тези пари е логично, правилно да си останат...
Стефан Константинов: Винаги ми е била това позицията, въпреки че поради изключителното бързане, трябваше да се подпише това споразумение, което за мен, пак ви казвам, а и преди съм го твърдял, не беше най-добрият вариант.
Водещ: Излиза, че тези мрачни прогнози, че по Коледа и Нова година по подобие на миналата година ще останат без пари болниците, джипитата, това няма да се случи тази година.
Стефан Константинов: Аз работя това да не се случи. Затова казвам, всеки колега, който иска да разбере каква е ситуацията, нека да се обади и да каже за какво протестира. Аз вчера... имаше в Сливен протести. Сега ще има в Бургас. Даже чух някъде, по някоя от телевизиите, казват – на нас ни намалиха с 30% заплатите. Викам, я да си направя аз справка какви са всъщност заплатите. Сега ще ви кажа например за болницата в Сливен. За 2009 година, когато беше една хубава година, средната брутна работна заплата – 618 лева. Това е малко, но ние това не го дискутираме. Но какво се случва юни месец 2010 година, за първото полугодие – 691 лева, над 10% увеличение на брутните заплати.
Водещ: Средната заплата се е увеличила в болницата в Сливен.
Стефан Константинов: Но същата е картинката и в Бургас. Те днес ще стачкуват. Средната заплата за първото полугодие. И това е по време на криза. Сега, ясно е, че месец август беше един абсолютно нереалистичен бюджет даден и вероятно колегите за един месец могат да получат и по-малко – 20-30% да са получили за един месец. Но ако погледнем общо цифрите, се оказва, че нещата не са точно такива. В момента няма никаква причина за протести по-различна от тази, която беше преди един месец или преди два месеца.
Водещ: Да не би да ги подстрекава някой, да ги буни колегите ви? Сигурно има някакво обяснение.
Стефан Константинов: Има, разбира се. Има и такива неща. Аз даже знам списъка на градовете, които вероятно ще протестират след това. Но...
Водещ: Защо се усмихвате, какво значи това?
Стефан Константинов: Усмихвам се, защото съм спокоен. В смисъл, когато аз работя и знам, че подписвам на хората чековете и те ги получат, когато съм открит за диалог и могат да дойдат при мен и да си кажат проблемите и да седнем да ги решаваме, ако аз не мога да ги реша, ще ги отнеса и на по-високо ниво, тогава съм спокоен, че нещата ще се оправят. Ако е само така – да излезем да протестираме, но срещу кого, хората в здравеопазването когато протестират, няма как да кажат – ние не протестираме срещу здравния министър, ние протестираме срещу еди кого си.
Водещ: А забавянето, в крайна сметка защо го имаше досега?
Стефан Константинов: Това вече си е извън. Тук, което си казвам – хубавите неща, те са си хубави, които са лоши, са лоши...
Водещ: Забавянето създава напрежение.
Стефан Константинов: Груби грешки във финансирането на здравеопазването се извършиха от месец декември миналата година. Не бяха платени два месеца. Прехвърлиха се парите. Тази година трябва да разплащаме 13 месеца, беше заложен един абсолютно нереалистичен бюджет на Здравната каса миналата година, на здравеопазването от 600 и нещо милиона, беше смъкнато на 500 бюджетът. Това са неща, които няма как да не предизвикат недоволство, защото не става въпрос за 5%, 6% или 10% да се намали, много драстично беше смъкнато. В крайна сметка сега какво прави Народното събрание. Периодически актуализира бюджета на касата. Аз се питам защо беше нужно това. Здравеопазването е такава система, че там не трябва да има сериозни трусове.
Водещ: Сигурно има кого да попитате?
Стефан Константинов: Има кого. Аз го питам и му казах. И аз се надявам, че вече веднъж като е казано, защото човек един път може да допусне грешка. Веднъж като е допуснато това нещо, не трябва да се повтаря.
Водещ: Гарантирате, че такова забавяне няма да има?
Стефан Константинов: Аз това не мога да го гарантирам, защото на мен ми ги дават. Но аз настойчиво съм казал на хората, занимаващи се с финанси в държавата, финансовият министър, че... ние сме се разбрали – три милиарда и пет милиона. Това трябва да се дава ритмично. Без обяснения за забавяне...
Водещ: Имате ли неговото обещание, неговата гаранция, че това ще се извършва занапред?
Стефан Константинов: Аз имам неговото обещание и смятам, че хората там са осъзнали, че не е нужно да се настройва обществото и да се предизвиква смут, защото виждате какво се получава – на практика ние сега вече компенсираме нещата, парите започват да се изплащат, но има като след земетресение, такива вторични трусове, които започват тук-там, нали, излязат хора, недоволни и т.н. Тоест това не трябва да се допуска.
Водещ: Искат отпадането на делегираните бюджети ваши колеги от болниците. Друго тяхно искане.
Стефан Константинов: Тук трябва сериозни разговори да водим. Дали ще ги наречем, аз тази думичка делегирани – не я харесвам много, дали ще ги наречем някакъв вид бюджети, в крайна сметка, след като парите са едно цяло, и са ограничени, трябва да има някакъв механизъм, по който да се използват. Няма начин, по който ние да кажем – да, който каквото иска. Това води до непрекъснат ръст на разходите. И какво ще се получи, ако парите свършат септември месец или октомври? Трябва да има някакъв прогнозен бюджет.
Водещ: И другият механизъм е – ако до 20-то число се разболееш, ползваш, ако се разболееш на 23-то...
Стефан Константинов: Вие като пациент искате ли това да се случи?
Водещ: Не, не искам.
Стефан Константинов: И аз не искам да се случи. Поради тази причина бюджетът трябва да е направен така, горе-долу след като 2009, 2008 година е можело здравеопазването с тези пари да работи, би следвало в момент на криза пак да може с тези пари да работи и горе-долу това ще бъде механизмът на бюджета. Разбира се, ако някой в един месец... средствата, които са му дадени не може да ги усвои, можем да направим механизъм да му се прехвърлят за следващия месец, когато евентуално ако има епидемии или нещо друго стане. Ако един месец има епидемии, да разрешим повече да се разходва. Тоест аз не съм привърженик на твърдата сума – да кажем – даваме ви един милион и стотинка отгоре. Горе-долу трябва да има яснота. И това се прави в много държави, европейски, има подобни механизми, така че това не е откритие на България.
Водещ: Новото остойностяване на медицинските услуги ще ги оскъпи ли и как ще се отрази това на бюджета?
Стефан Константинов: Всъщност няма как да ги оскъпи, защото парите в... нали, бюджетът е един, всичко е въпрос на преразпределение. Аз се надявам обаче това остойностяване да направи нещата по-справедливи. Защото имаше пътеки, които бяха с много хубави цени, бих казал европейски, и там видяхме какво се случва. Там се отварят частни болници, там се получават големите заплати на лекарите, които надвишават пъти над средното лекарските заплати и бяха пример да ни показват документи и да казват – ето докторите какви пари взимат. Аз се надявам това да направи остойностяването, за което се работи много активно в Министерство на финансите, да направи малко по-справедлив този процес на преразпределение. Макар че, пак казвам клиничните пътеки не са удачният вариант за подобен начин на финансиране, заради това 2012 година е моята цел да започнем да въвеждаме диагностично свързаните групи. Тоест глобално няма да се получи нищо повече, но ще е по-справедливо, там, където едвам свързват края... има такива – детските пътеки и т.н., би следвало да получат повече. Аз съм видял горе-долу в суров вид някои неща и мисля, че са в правилна посока.
Водещ: Ако вдигнем очи малко от този конкретен проблем, свързан с лекарските протести и поговорим малко повече за визията ви в здравеопазването, ключови теми, като демонополизация на касата, трябва ли да се извърши?
Стефан Константинов: Аз много искам точно тези теми, с тези, които казват, че протестират, моите приятели от Лекарския съюз, да ги обсъждаме заедно и затова казвам, че вратата ми е отворена. Сега, за демонополизацията на касата – мнението ми е, аз го казах няколкократно, не е в момента подходящата ситуация да се правят неща, които да въвеждат допълнителни играчи на този пазар и ще го обясня. Това рано или късно ще се случи, но трябва да имаме повече финанси, а финанси ще имаме, когато икономиката ни работи по-добре и БВП е по-голям. Виждате за какво се говореше – частните фондове колко години те събират пари. И ако беше толкова хубаво, от 2000 година заедно с касата щяха да бъдат пуснати частни фондове и сега щяхме да ги имаме същите проблеми, каквито ги имаше с пенсионните.
Водещ: Нали ГЕРБ това обеща?
Стефан Константинов: Не е грешно ако човек нещо е обещал и види, че е нереалистично да не го направи, още повече, че това е било преди две години.
Водещ: Да забравим това, което са обещали предизборно.
Стефан Константинов: Аз казвам, че за тази година, за следващата, това не е реалистично да се случи по ред причини. И просто защото човек веднъж го е казал и ако види, че ситуацията се е променила, че сметките му не са били правилни, и каже: „да, ние може би имахме плановете при еди какви си и еди какво си стане...”. Аз го обяснявам. Имаме криза, имаме намаление на парите, трудности... Как ще стане механизмът точно да заработят тези допълнителни фондове от следващата година в цялата тази ситуация? Ние тук говорим за бюджети, разправяме се какво, що. Това просто е нереалистично да се случи в момента.
Водещ: Добре. Нали заради това увеличихте с 2% здравните вноски предишното правителство, на тройната коалиция, тези 2% да отидат точно в тази сфера, в тази насока.
Стефан Константинов: ОК. Да направят. Но мислите ли, че сега, ако се върнем на 6% здравни вноски и продължим да си събираме в някакви фондове по 2% там да капят и да се събират, ще стане по-добро здравеопазването? Тогава ще излязат не една-две болници, а ще излязат сигурно 150 болници да протестират, защото тези пари са нужни в момента. Ние няма как да ги събираме.
Водещ: Тоест 8% вноска, но с една каса, една Здравна каса.
Стефан Константинов: Да. 8% вноска да ви кажа, по европейските стандарти, не е никак голям процент. 8% от какво? Едно е заплатата да е като в Германия – 2000, 3000 или 5000 евро, друго е върху заплата от 400-500 лева. Не са големи парите. Всъщност от тези 8% се събират 1.6 милиарда лева. Всичко останало до три милиарда държавата ги събира от данъци от всички нас и ги дава или към здравните вноски или към бюджета на министерството. Това е.
Водещ: Като казахте данъци от всички нас, да ви питам, справедливо ли е с пари от Здравната каса, от нашите вноски, да се покриват спешна помощ, психиатрична помощ, онкодиспансери, да не изреждам всичко, където има и здравно неосигурени лица?
Стефан Константинов: Не е справедливо със здравни вноски да се покриват дейности на здравно неосигурени лица.
Водещ: Защото това ще стане така, нали, с трансфера от Здравната каса...
Стефан Константинов: Не ме питайте за трансфера, това не е изобретение на здравния министър. Обърнете съм към финансовите органи, чиято идея е тази.
Водещ: Не я одобрявате обаче?
Стефан Константинов: Не искам да я коментирам.
Водещ: Колегите сте в един кабинет, в едно правителство сте.
Стефан Константинов: Където е трябвало, съм си казал мнението.
Водещ: Но ако се наложи в крайна сметка.
Стефан Константинов: Ако се наложи, аз това, което казах, сега ще ви кажа защо се налага, защото държавата може да си позволи 3.5 милиарда лева. Това го изчислявахме, стигнахме до тази сума на базата на това да не се надвишава този трипроцентен дефицит, на базата на това, което държавата иска да даде за други сектори и т.н., общо взето това е сума с около 400 милиона по-голяма от миналогодишната. Ако вземем всички вноски, които са на Здравната каса – 2.6 милиарда и ги дадем само на касата, в Министерството на здравеопазването остават някакви 300 милиона, което е абсолютно недостатъчно да се гарантира системата. Разбирате ли това? Всичко останало вече е технически механизъм. Аз не коментирам конкретния, защото ви казах, че това не е моя измислица.
Водещ: Разбрах ви. Приключваме. Последно да ви питам – 2011 година ще се регламентира ли под някаква форма доплащането?
Стефан Константинов: Доплащането, което в момента се вихри като...
Водещ: ... избор на лекар, избор на екип...
Стефан Константинов: ... категорично ще бъде регламентирано и то ще бъде преди 2011 година. Аз вече на практика имам почти всички данни. Те са прелюбопитни и в съвсем скоро време...
Водещ: Защо са любопитни?
Стефан Константинов: Като методи, като числа, които се използват от болниците.
Водещ: Има рецидивисти, така ли?
Стефан Константинов: Нека да оставим това за една допълнителна информации за медиите, която съвсем скоро време ще я получат.
Водещ: Добре. Благодаря ви. Но това ще бъде регламентирано, казвате, още сега, до края на годината, преди 2011 година.
Стефан Константинов: Много неща има да се регламентират в здравеопазването, не само това.
Водещ: Добре.
Стефан Константинов: Много са.
Водещ: Добре. Благодаря много. Казвате – няма основания за протести на вашите лекари.
Стефан Константинов: Има основания, но не са толкова активни. Нека да заповядат и да приказваме.
Водещ: Благодаря ви много.

 

 

 

Сподели в: