Върни се горе

18 ноември 2010 г., Програма "Хоризонт", "Преди всички"

 

 

    Водеща: Вървим към първата тема в "Преди всички" тази сутрин. Ще стане дума за здравеопазване, за лекарски ротести. След серия щафетни протести лекарите излизат на национален протест утре. Защо, след като получиха подкрепа за голяма част от исканията си от здравния министър? Касата плаща забавени пари, кани Българския лекарки съюз на преговори за рамков договор за догодина? Добро утро казвам на глания секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков. В студиото е и нашият здравен репортер Мая Данчева. След мъничко ще имам възможност да се чуем и със здравния министър. Но да ви чуем, д-р Ленков.

    Димитър Ленков: Добро утро.

    Водеща: Кажете. Подкрепа голяма от здравния министър. Касата плаща

парите. Канят ви да започнете преговорите за НРД. Вие обаче не се отказвате от протеста си утре?

    Д. Ленков: Сега, нека да бъдем точни. Касата какви пари плаща?

    Водеща: Забавените плащания.

    Д. Ленков: Моля?

    Водеща: Забавените плащания.

    Д. Ленков: А защо има забавени плащания? Би трябвало ли да има забавени плащания? Вижте, системата на здравеопазването е една изключително чувствителна система. Такива трусове, каквито имаше тази година, не би трябвало повече да се случват. Проблемът е, че с бюджета, който се залага за следващата година ситуацията от тази ще се повтори. И ние затова организираме тези протести - за това да информираме обществеността в България, че с това, което ще бъде заделено като средства в здравеопазването, системата, ситуацията в следващата година ще се повтори от тази година. А това не бива да се случва.

    Водеща: А може ли това да се коригира, д-р Ленков, с протестите? Това, че вие и ваши колеги ще излезете на площада? Парите няма да станат повече за догодина в бюджета на касата, което е гласувано?

    Д. Ленков: Ами, вижте сега. Би трябвало. . . значи, ние протеста го организираме сега, защото все още има време ситуацията, парите, които се заделят за здравеопазване, да бъдат повече, за да може действително системата да се успокои и да функционира нормално. Защото всичките тези лашкания от. . . едни болници ще бъдат преструктурирани. . . Извинявайте, съвсем наскоро прочетох едно интервю на г-н министъра, където той заявява, че за следващата година пари да долекуване няма да бъдат осигурени. Тоест  това преструктуриране на болниците, което се говори, че от болници за активно лечение ще станат болници за долекуване, няма да се осъществи. Тогава каква реформа ще правим ние?

    Репортерка: Добре, ние имаме възможност да чуем д-р Стефан Константинов, министъра на здравеопазването. Чуваме ли се,  д-р Константинов?

    Репортерка:    Добро утро, д-р Константинов.

    Стефан Константинов:   Добро утро на вас и на слушателите на "Хоризонт". Добро утрона д-р Ленков. Ами вижте, аз . . .

    Д. Ленков:   Добро утро, д-р Константинов.

    Ст. Константинов:    . . . сега всъщност разбирам, че вече тези искания на Лекарския съюз, които бяха и по които досега работим, не са актуални. И се говори, че бюджетът за здравеопазване за следващата година е малко. А пък същевременно имахме среща само преди няколко дни с лекарския съюз и синдикатите и там се каза, че ако наистина парите са толкова - 3.5 милиарда, и се изпълнят останалите искания, всичко ще бъде окей. Но аз да ви кажа. Изобщо не е истина, че парите са по-малко. И ще ви го кажа - 400 милиона повече от тази година  ще се плащат за 12 месеца, а не за 13. Никой не слага парите за ведомствените болници, които са някъде към 90 милиона към тази сметка. И на всичко отгоре ще дойдат и 140 милиона от Европа. Ако това са малко пари, здраве му кажи. Що се касае за парите за болниците за долекуване, да, аз съм казал, че съм наследил едни пътеки и една концепция, която не е остойностена. И какво се предлага? Да вземем пари от болниците за активно лечение и да ги прехвърлим? Ами, същите

колеги сега и д-р Ленков ще скочат и ще кажат: как може, защо ни пипате тези пари? Това е истината. Аз съм бил откровен.

    Репортерка: Към. . .

    Ст. Константинов: Но нека само нещо да кажа, да  използвам това, че д-р Ленков е там, при вас. Аз съм министър за 1 месец и 12 дни. Няма да казвам какво ще стане, а ще ви кажа какво се случи. Бяха изплатени потребителските такси за първите 3 тримесечия на годината, за следващата година този въпрос е решен. Регистрите на лекарския съюз по закона си остават там. Бяха изплатени от министерството средствата частично на болниците и другата част ще бъде изплатена в началото на декември. Медицинските стандарти приехме наредба, която ги прави абсолютно адекватни за нашите условия. И сега да ви кажа пък може би най-голямата новина, защото в този ранен час всяка уважавана радиостанция иска да излъчи нещо съвсем ново - имаме пълно разбиране с народните представители от ГЕРБ да променим състава на надзорния съвет на здравната каса, т.е. да станат. . .

    Репортерка: Кога, д-р Константинов?

    Ст. Константинов:   . . . да станат 4 човека представители на държавата и 5 да бъдат на работодатели, осигурени и пациенти. Мисля, че това е стъпка точно в посока, в която искаха всички. Така че, да ви кажа честно, утре място за протести по никакъв начин няма повече, отколкото преди месец или два. Даже аз мисля, че напрежението намалява.

    Репортерка:    Лекарите не искат да подписват и рамков договор за 5 години, но искат да има преразпределение на парите в бюджета на касата.

Къде и как ще се определят, министър Константинов, цените и обемите на медицинските дейности?

    Ст. Константинов: Значи, и по това имаме съгласие, че рамковият договор ще бъде за една година. На мен лично ми е нужно като министър, който иска да извърши някакви промени, и аз искам да имам по-голяма мобилност. Цените и обемите към момента по закон се определят в Министерството на финансите. Там са направени прогнозните цени и обеми. Предстои в следващата седмица свикване на консултативния съвет, където ще могат и лекари, и зъболекари, там влиза председателят на лекарския съюз, заместник-министърът на здравеопазването да си кажат мнението. В смисъл те могат да кажат - да, тези цени са окей или това не ми харесва и трябва да бъде променено.

    Репортерка: Кажете вие, как ви изглеждат, предполагам, да, че сте ги видял в някаква степен. Според вас има ли някаква по-голяма справедливост в това, което е остойностено и предложено. . .

    Ст. Константинов:    На някои места има по-голяма справедливост, на други места мисля, че е залитнато в погрешна посока. И мисля, че точно това е ролята на консултативния съвет - да си каже мнението. Но мен, ако ме питате, когато ние знаем какъв е бюджетът на държавата, мисля, че няма абсолютно никакъв проблем всичките тези неща да се договарят директно между здравна каса и здравната каса да прави методиката и да предлага някакви базови цени, от които да се тръгва, но всичко да се договаря с лекарския съюз. Това съм го казвал и преди, казвам го и сега. И мисля, че е въпрос на време. . .

    Репортерка: Кога може да стане това, кога реално може да стане това, министър Константинов?

    Ст. Константинов: Ами, за съжаление законите, които в момента текат, са на такава фаза, че министърът на здравеопазването, Министерството на здравеопазването няма начин как да внесе, но има други механизми. И за това говорим с хората в парламентарната група, с хората от здравната комисия и народните представители. Работи се много по въпроса. Не искам сега да създавам новини, които не са абсолютно, сто процента сигурни, но мисля, че и там ще има решение.  Важното е, че решението за надзорния съвет, което мисля, че е много голяма крачка в правилна посока. . .

    Репортерка: Сега ще чуем д-р Ленков какво мисли по този въпрос.

    Ст. Константинов: Да, нека да каже дали, просто да каже това, което му изброих като неща, дали здравният министър, като е казал, ги е направил.

    Репортерка: Слушаме ви, д-р Ленков.

    Д. Ленков:   Действително тази сутрин имаме една хубава новина. И аз искам в ефир да заявя, че това, което д-р Константинов свърши като министър на здравеопазването за това малко време, в което беше, може би, хайде да не кажа голяма дума, но предишните двама министри, техният общ мандат по време управлението, не беше свършено. Действително това е нещо, една крачка в правилна посока.

    Репортерка:    Но няма да спре протестите.

    Д. Ленков:    Ами, вижте, значи, много е късно да се спрат протестите,

защото всичко е в ход на организация.

    Репортерка:    Кажете, обаче има някакво, някакво усещане, публично, д-р Ленков, съжалявам само, ако ви прекъсвам, че не много ваши колеги се включват. Така, едни рехави протести видяхме в страната. Колко колеги очаквате утре да дойдат да се включат?

    Д. Ленков:    Ами, няколко хиляди, сега точно, точната цифра не бих могъл да я цитирам, но вчера бях на организираните протести в Търговище, трябва да ви кажа, че проблемът е действително много сериозен.

    Репортерка:  Така е, но не изглеждате обединени напълно, стопроцентово вашите колеги да застават зад, така, желанието и все пак

необходимостта според вас да се случи такъв протест, който да заявите отново това, което смятате, че може и трябва да се случи.

    Д. Ленков:    Вижте сега, медицинската професия е много. . . понякога е разделена. Както знаете, има специалности, където примерно доходите се съизмеряват с европейските, има някъде, където колегите действително мизерстват. И ето, ние затова искаме системата да се стабилизира, да има прогнозируемост в нея. Следващата година, примерно от януари месец, какво ще се случи, как точно ще бъде разчетено във времето и дали ще бъде подсигурено във финансите. Значи, пак казвам, слава богу, с д-р Константинов като министър на здравеопазването имаме прекрасни взаимоотношения. . .

    Репортерка:    Д-р Нели Нешева, директора на касата, защото вчера си разменихте през медиите едни не много любезни обяснения около покани за разговор.

    Д. Ленков:    Ами, това, че тя е, нашето мнение е, че тя е част от екипа, който час по-скоро трябва да си отиде, защото просто вредят на системата. Явно не разбират проблематиката или има някаква друга причина, но общото мнение е, че този екип не се справя и трябва да се смени. И това, което министър Константинов каза, действително дълбок поклон пред това решение, това е и една крачка в правилната посока, за да може системата да се стабилизира и да стане ясно и прозрачно как точно се управляват тези средства, защото до този момент няма яснота хората. . . как се разпределят тези пари, защо на една районна здравноосигурителна каса примерно се разпределят 400 хиляди, на друга 500 хиляди и по-малко, няма яснота. Ето това искаме да се промени също.

    Репортерка:   Министър Константинов. . .

    Д. Ленков:  И това, което министър Константинов прави, пак казвам,

благодарим му, това е една крачка в правилната посока.

    Репортерка:   Министър Константинов. . .

    Д. Ленков:   Надявам се този стил да продължи.

    Репортерка:    Министър Константинов, кажете ни, вярно е, че от болниците твърдят, ето сега и д-р Ленков каза, че касата плаща на едни едно, на други друго, това, разбира се, е въпрос към д-р Нешева, нейният директор, но може ли да се направи нещо, вие като министър можете ли, относно финансирането?

    Ст. Константинов:    Ами, вижте, аз много следя отблизо процесите, които се случват в касата, слушам ги, гледам ги и наистина има неща, които и за мен са притеснителни. И министърът може да направи нещо, той може да прави конкретната политика. Ето това е политическо решение - да се намали квотата на държавата и да се увеличи примерно, там ще влезе един представител на осигурените в повече, това е стъпка в правилната посока. Но е много трудно един министър в оперативните действия на касата да взима някакво отношение, а и мисля, че не е, не е необходимо и не е правилно да го прави.

    Репортерка:    А въпросът с делегираните бюджети, д-р Константинов, колегите ви не ги искат, ще отпаднат ли, въобще какъв е, в каква посока се мисли там?

    Ст. Константинов: Посоката, в която се мисли е, че тези бюджети трябва да бъдат по-гъвкави, в смисъл да се знае за годината. . . те няма да отпаднат, това няма как да се случи, но ще ви кажа поради какви, как могат да се подобрят условията. Те трябва да са по-гъвкави, да има прогнозируемост за цялата година, да се дават на тримесечие, като има възможност част от средствата, които не са изразходвани, да преминават в бюджета на същото лечебно заведение за следващата година. Това е една временна мярка за годината, която идва. А голямото предизвикателство, по което работим в момента, е въвеждането на диагностично свързаните групи и махането на клиничните пътеки от 2012 г. И аз разбирам колегите, че те са обявили вече един протест, и сега няма как да кажат - о, не, тук сега ни споменаха, че нещо ще се случи, отказваме се. Окей, нека мине протестът, но след това да седнем на масата и да работим по всички тия конкретни неща, които ни чакат.

    Репортерка:    Вие къде ще бъдете?

    Ст. Константинов:    Това голямо предизвикателство, което се нарича с втръсналата дума реформа. Аз съм отворен и мисля, че там трябва да говорим. Иначе, ако само говорим - бюджетът, бюджетът, парите. . . Трябва да ви кажа, че в министерството съм видял толкова неща за абсолютно неефикасни начини къде изчезват парите. Те не стигат изобщо до лекарите. Повярвайте ми, пари в здравеопазването има и има начини те да бъдат изразходвани много по-добре, и там колегите могат да ми помогнат много.

    Репортерка:    Докато протестират колегите ви утре, вие къде ще бъдете?

    Водеща:    Ще отидете ли при тях, с други думи?

    Ст. Константинов:    Ами, докато протестират колегите, аз отивам да се видя с други колеги в една болница, която е доста високотехнологична в

България.

    Водеща:    Да чуем и д-р Ленков. Има ли вариант да се стигне до ефективни стачки или ще изберете масата на преговорите, както ви призова министър Константинов, за да се работи по това, което е възможно да се направи с тези пари?

    Д. Ленков:    Вижте, аз не бих могъл еднолично да кажа решението какво ще бъде, тъй като ние сме колективен орган на управление, д-р Константинов го знае, но аз мисля, че това, което той заяви, дава надеждата, че нещата в здравеопазването могат и вървят в правилната посока, и действително заедно бихме могли нещата да ги решим така, че тази система да заработи и да бъде еднакво добра както за тези, които работят вътре в системата, така и за българските пациенти. И пак казвам, аз искам да благодаря лично на д-р Константинов за това, което направи, което за този кратък период от време, неговите двама предшественици не успяха да го направят. Надявам се нещата да продължат в същия дух. Има действително, както казват, светлинка в тунела, заедно, ако се хванем всички, може нещата да се оправят много бързо.

    Водеща:   Добре, благодаря ви. Д-р Димитър Ленков, главният секретар

на Българския лекарски съюз. Д-р Константинов, да обобщим с няколко изречения какво всъщност оттук нататък - промяна в надзора на касата. . .

    Репортерка:    Това означава законови промени, къде, как, кога?

    Ст. Константинов:    Да, те всъщност в момента, тъй като се разглежда бюджетът на здравната каса, отворен е и законът за лекарствените изделия, могат чрез него да се направят някои промени, които регламентират. Също искам да се регламентира и въпросът с договорите, начинът на водене на преговори с лекарския съюз. То пак там да е в посока те да имат дума в определянето на цените на дейността, която извършват. Това са непосредствените, такива, оперативни задачи, които седят. Но аз малко гледам, така, за следващата година какво трябва да се случи. Нещата, които трябва да направим, са да осигурим достъпа до извънболнична помощ, по-добра, на пациента. Има какво да се направи при общопрактикуващите, има какво да се направи и при специалистите. Да продължим с идеята за преструктуриране на болничната помощ. Аз съм го казвал, там леглата, долекуване, тези неща са хубави донякъде, но има още много работи, които трябва да се направят. И да сменим модела на финансиране. Без това да го направим, честно да ви кажа, с клиничните пътеки не виждам какъв прогрес може да стане в медицината. Но очакванията не трябва да бъдат, че от днес и след три месеца здравеопазването ще е коренно различно. Това са процеси, които много по-сериозни, така, развити държави от нас с много по-сериозни финансови ресурси са правили в течение на 3, 4, 5 години, че и повече, но някой трябва да постави началото. Дълъг път се свършва с ходене, трябва отнякъде да се тръгне.

    Водеща:    Ами, добре. Желаем ви успех по този път, най-малкото като пациенти, защото всички ние в някакъв етап от живота си сме такива. Здравният министър д-р Стефан Константинов в ефира на "Хоризонт", "Преди всички" и в едно интервю, разбира се, на репортера Мая Данчева.

 

 

 

 

 

 

 


 

Сподели в: