Върни се горе

3 април 2011 г., Програма "Хоризонт", "Неделя 150"

Водещ Величко Конакчиев: Добър ден на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
Стефан Константинов: Добър ден.
Водещ: Излишно е, аз мисля, че съм ви го казвал, д-р Константинов, че съчувствам на всички министри на здравеопазването и на вас. Стойте си там, на мястото, да не вземете да избягате.
Ст. Константинов: Не. .. всъщност тук няма място за съчувствие, защото. . .
Водещ: Това искам да кажа - че е трудно да бъдеш министър на здравеопазването в България.
Ст. Константинов: А, в това едва ли някой се съмнява, особено след последната година.
Водещ: Да го кажем пак. Сега, вярно ли е, че искате тотална забрана на тютюнопушенето в пушаческа България?
Ст. Константинов: Да, защото пушаческа България трябва да се превърне в непушаческа Европа. Мисля, че трябва да вървим от Ориента и не трябва да допускаме държави, които са много повече в Ориента, като Турция, да ни изпреварват.
Водещ: Добре, да бъдем реалисти. .. знаете ли колко пушачи има в България? Аз имах такава цифра.
Ст. Константинов: Да, знам, че сме на второ място след Гърция по брой на пушачите в Европейския съюз и на първо място в Европейския съюз на хората, които пушат между 15 и 20 години.
Водещ:Точно така, точно такива бяха. Абе, 3 милиона пушачи може и да се съберем. Имате много врагове за тотална забрана на тютюнопушенето, знаете ли това?
Ст. Константинов: Ами, знаете ли, аз не разглеждам обаче пушачите като мои врагове, а ги разглеждам като хора, на които трябва да се помогне, и по никакъв начин не искам да им ограничавам свободите, искам да им подобря здравето.
Водещ: Не сте ли пушили, бе, д-р Константинов?
Ст. Константинов: Честно казано в трети клас запалих една цигара, родителите ми бяха лекари и те получаваха много подаръци, по това време беше модно да се подаряват вносни цигари. Аз запалих една цигара, не ми хареса, учудих се какво хората намират в това нещо, след това реших да видя дали може да гърми тютюнът, направих нещо като бомба, самоделна, видях, че и за това не става, и тотално се отказах, нали, да се занимавам с това изделие.
Водещ: Добре, Министерството на здравеопазването направи едни проверки, не малко проверки, даже се чудех откъде толкова хора да ходят по кръчми, заведения, офиси да проверяват. Откъде намерихте толкова хора наистина да проверяват?
Ст. Константинов: В регионалните здравни инспекции има инспектори. Всеки закон или нормативно. . . някакъв нормативен акт би останал документ на книга, ако след това не се следи за неговото изпълнение. Така че администрация, мисля, в България има достатъчно и тази администрация трябва да си заслужава парите, които се харчат от данъкоплатците.
Водещ: 27, над 27 хиляди обекта сте проверили.
Ст. Константинов: Ами, да, това показва, че всъщност държавата не е толкова беззъба, когато иска да осъществява контрол.
Водещ: Ще продължат ли тези проверки?
Ст. Константинов: Проверките ще продължат и другото нещо, което съм казал на инспекторите, е, когато са направили на един обект проверка, обикновено хората си мислят, че ето, мен ме провериха, сега мога една-две години нищо да не правя, пак няма да ме проверят - една част от обектите да бъдат проверявани след седмица, след
месец. Въобще в едни такива кратки срокове. . .
Водещ: Повторно.
Ст. Константинов: . . . наистина да се види дали хората от проверките са си направили изводи и са коригирали дейността си.
Водещ: 60 процента от българите подкрепят въвеждането на пълна, тотална забрана за тютюнопушене. Изобщо не вярвам в този процент.
Ст. Константинов: Не, той не е 60, а е 63 процента всъщност.
Водещ: Даже и над, добре. Така си казват. . .
Ст. Константинов: Вероятно сте пушач и затова със скептицизъм поглеждате към тази дейност.
Водещ: Другия път като говорим за тютюнопушене ще включа например Андрей Слабаков, режисьорът, и. . .

Ст. Константинов: А, да, той е. . .
Водещ: Друг път.
Ст. Константинов: ... той е страстен защитник на тази теза и аз лично не бих се отказал да участвам в директен дебат дори с него. Нали, той, общо взето, има дар слово и може да убеждава хората, но. . .
Водещ: И хъс, хъс има, хъс.
Ст. Константинов: Ами, мисля, че моят хъс да пазя здравето на хората и. . .
Водещ: Ще видим какво ще стане.
Ст. Константинов: . . . и здравословния начин на живот да го утвърждавам е не по-малък.
Водещ: Добре. Продължавате проверките, ама истината е, че масово се нарушава наредбата за тютюнопушене, може би най-вече във вечерни часове, нощни часове, така ли е?
Ст. Константинов: Общо взето, да, защото хората си мислят, че след като изтече работният ден няма кой да ги проверява. Всъщност имаме такива механизми инспекторите да ходят и във вечерните часове, и в събота, и в неделя. Ако си някой мисли, че в държавите, които винаги гледаме за пример - Франция, Германия, всички порядки са станали, защото хората са били просто ей тъй много съзнателни, се лъжат. Всичко е въпрос било на контрол, когато контролът е продължил много време и хората са разбрали, че това е за тяхно добро, те са разбрали и тогава вече се явява и съзнанието. Нещата са малко двояки.
Водещ: Кажете сега кога ще влезе, защото аз смятам, че колкото и да е трудно, вие ще си останете, така, на трудно място - министър на здравеопазването. Кога ще влезе тоталната забрана - 2013-та, коя?
Ст. Константинов: Това, което имаме в момента, е един междинен вариант, при който се дава възможност на някои заведения да избират, други заведения да имат прегради, а всъщност, когато имаме проблеми и от тези проверки се показа, че всъщност проблемите на една част от тях са предизвикани точно от това несъвършенство и
неравнопоставеност на заведенията. Между другото това дразни и част от собствениците на ресторанти, защото в определени заведения собственикът може да решава, в друго ние му налагаме, така че простичките неща винаги са по-добри от много сложните и нещо много простичко е тотална забрана на пушенето на закрити
обществени места. Това, което засега имаме окей от министър-председателя, е да стане началото на 2013 година. . .
Водещ: Ама то съвсем дошло това . . .
Ст. Константинов: Да, аз лично мисля, че може законовите промени и текстовете,които да го регламентират, да станат факт още тази година, катода влезе в сила 2012 , късно на 2012, ние можем да напишем закон, че влиза от еди-коя си дата, за да могат хората да си правят сметки. Обикновено . . .
Водещ: Няма ли да има обществена дискусия?
Ст. Константинов: А какво правим в момента? Ние. .. всъщност тази дискусия се води от много години. Водеше се и при тройната коалиция. . .
Водещ: Вярно е, да.
Ст. Константинов: ... така че ние правим тази обществена дискусия, но не бива с административни хватки - обществена дискусия, да направим кръгла маса, да направим съвет, работна група, да отлагаме вземането на решения, които, общо взето, се вземат в много държави и в Европейския съюз. . .
Водещ: Насила здраве става ли?
Ст. Константинов: . . . че вече и извън него. Моля?
Водещ: Насила здраве става ли? Хубост не става, а здраве?
Ст. Константинов: Насила... но защо насила пък хората трябва да се разболяват? Аз бих попитал хората, които са непушачи, защо някой трябва да ги насилва? Те нямат ли право да отидат на ресторант с децата си?
Водещ: Добре. Добре. Казахме, че ще говорим само за това. Малко ми се вижда прибързана тази работа, но ще говорим пак за тютюнопушенето.
Ст. Константинов: В никакъв случай 2013-та да говорим, че е прибързана. Сега сме пролетта на 2011...
Водещ: Искате и по-рано даже.
Ст.Костантинов: Разбира се, че аз искам. То е нещо като пазарлък. Аз искам по-рано, има хора, които искат 2015 или там, ако може никога да не се случи. В крайна сметка обществото ще каже, нали, нагласите? Аз мисля, че обществото в момента е узряло и повечето хора са на моя страна. Всичко зависи да убедим и народните представители да мислят по този начин.
Водещ: Това също е трудно, защото много от тях са пушачи. Но ще видим. Добре. Един полувъпрос - вие отворихте тази тема, пък пак ще се чуваме в предаването, нали така? Само това, дето казахте за "Спешна помощ". Според вас, вие го казахте, че всеки четвърти медик скоро ще напусне, защото е между 55 и 65 години. .. С едно изречение - ще измислите ли как ще се спаси положението със "Спешна помощ"? Ето тук ДСБ, сигурно Петър Москов, да, предлагат мотори, други предлагат друго нещо.
Ст. Константинов: Мисля, че проблемите на спешната помощ са доста по-сложни отпроблемите на транспортните средства, които я осъществяват.
Водещ: Искате да кажете, че не става въпрос за линейки, мотори, да.
Ст. Константинов: Линейките и моторите не могат да заменят хората в крайна сметка. Те са основният двигател. Винаги могат да се намерят пари. Сега сме в трудно икономическо състояние. След една-две години може би държавата ще е по-добре, ще закупим каквото трябва, но това не решава кардинално въпросите на "Спешна помощ".
Водещ: Хората като ги няма. ..
Ст. Константинов: Това, което изнесох, имаше едно изслушване малко преждевременно в Народното събрание за застаряващия персонал, голямото текучество, това са тревожни факти и просто трябва да се вземат решения. Работната група все още не е приключила с някои текстове, но така или иначе от 1994 година промени сериозни в спешната помощ не са правени и точно поради тази причина мисля, че е време да ги инициираме. Така че мисля, има . . .
Водещ: Предстои?
Ст. Константинов: . . . възможностите това да се случат. И малко търпение, ще научите и предлаганите решения.
Водещ: В България винаги трябва търпение. Добре. Благодаря ви, приятен ден. А нали ще се съгласите в скоро време, сега не уточнявам кога, да поговорим за това, че. .. ето, гледам едно заглавие от вестник: "Доктори бягат по 100 на час". Е, това не е възможно, но бягат. А медицински сестри скоро няма . . .
Ст. Константинов: Аз само ще ви кажа следното нещо - че броят на лекарите в последните 10 години стои константен. Има застаряване на населението и има сериозен недостиг вече в точно определени специалности, но, общо взето, такива шокиращи заглавия не са съвсем точни. Ние по-скоро трябва да мислим за определени групи, това са младите колеги, които завършват и които не могат да се реализират. Това са дефицитните специалности. Така че не е въпросът да унифицираме, защото има и лекари, които, общо взето, много добре се справят в България и са намерили доста добри условия за работа тук.
Водещ: Благодаря ви. Приятна неделя. Бъдете здрав. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Сподели в: