Върни се горе

Програма "Хоризонт", "Неделя 150"

13 ноември 2011 г.

Водещ:
Добър ден на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
Стефан Константинов:
Добър ден.
Водещ:
Министър Константинов, как е, как е в тези усилни дни преди бюджета? Но да започнем със спешната помощ. Ще има ли реформа за спешната помощ? Много. .. от различни краища на страната казаха, че са против.
Ст. Константинов:
Че са против реформа или против предложения. Вижте. . .
Водещ:
Против предложението спешна помощ да отиде в болницата.
Ст. Константинов:
Знаете ли, спешната помощ е едно от нещата, които доста се дискутираха през годината и се говореше какви проблеми има там. Те бяха организационни, те бяха финансови. И точно поради тази причина Министерството на здравеопазването фокусира вниманието си и отправи някои предложения, те са на етап дискусия. Уважавам мнението на колегите, има мнения различни, има мнения на хора, работещи в болниците, но в крайна сметка всички мнения нас трябва да ни интересуват, но най-трябва да ни интересува как пациентът да се чувства по-сигурен, по-защитен и да му се представя по-качествена услуга. Така че на въпроса дали ще има реформа, зависи в крайна сметка от това доколко се намери добрият вариант, който да удовлетворява и да намери баланса между всички тези страни, но най-вече ни интересува това за пациента.
Водещ:
И ще го намерите заедно с кого и как, и кога?
Ст. Константинов:
Предложенията на Министерството на здравеопазването са ясни, но дотолкова, доколкото се разгоря дебат, решихме да включим всички заинтересовани страни в него. Тоест хора, които са участвали в изграждането на сегашната форма на спешната помощ, на сегашната организация, шефове на спешни центрове, на болници, които имат отношение сериозно към спешността, защото абсурд е да се мисли, че спешната помощ в здравеопазването приключва с линейките. Тя продължава в болниците, в болничните отделения и не бива да разглеждаме процеса на лечението на пациента, разделен на возене в линейка и след това нещо друго, което му се случва. Пациента не го интересува кой къде работи, а да му се предостави качествена услуга.
Водещ:
Кажете. . . да поговорим за бюджета. Устройва ли ви това, което знаем, въпреки че се говори, че ще има нови и нови промени в бюджет 2012-а?
Ст. Константинов:
Сериозни промени в бюджета по отношение на здравеопазването аз поне досега не съм чул някой да предлага, така че този бюджет е бюджет на възможното. Естествено по-голям бюджет би ме зарадвал повече, но при условие че не се знае утре какво ще се стане в Европа, запазването на нивото от тази година може да го тълкуваме като малък успех.
Водещ:
Добре, казвате малък успех, а смятате ли, че е бюджет, който носи реформа в здравеопазването?
Ст. Константинов:
Определено, определено носи някакви реформи и веднага ще ви кажа в какви направления. Първо, бюджетът, който е на Националната здравноосигурителна каса, защото там са големите пари, там са. . .
Водещ:
Точно така.
Ст. Константинов:
. . . два милиарда, над 2 милиарда и 600 милиона лева, запазваме нивата на плащане към първичната и към специализираната помощ, и за изследвания - неща, които бяха увеличени значително през тази година. Минимално е увеличението при денталните дейности, но голямата новост в този бюджет са повечето пари за болници и те не са дадени просто ей така, за да увеличим парите на болниците, а защото към тях се прехвърлят важни дейности. Това са хемодиализата, това са онкологията като лечение, това са парите за онколекарства. Ето една много важна стъпка. Ако се върнете само 4-5 години назад, ще си припомните за дългите списъци и чакания от по месеци, не за седмици, както в момента, ако се случи, веднага разбират всички медии, а как месеци се чакаше за протоколи за изписване на лекарства. Изключително бавна и тромава процедура, която в крайна сметка водеше до завеждане на дела срещу Министерството на здравеопазването и хората с право ги печелеха, защото докато си получи лекарствата пациентът загиваше. Виждате, че след първите реформи, които направихме с децентрализацията на търговете тази година, в последните месеци спокойствието в системата е явно, хората получават много по-бързо лекарства, а с минаването към касата ще стане още по-лесно това нещо. И един от малкото случаи, когато пациентски организации, които знаете колко са критични към политиката на правителството, към политиката на Министерството на здравеопазването, изразиха одобрението си и ни подкрепиха, е точно този. Така че всеки, който се опитва да каже в този бюджет няма реформи. .. Тези реформи, които могат да се видят с числата, ето ги точно - прехвърлянето на лекарствата към касата, което за пациентите значи много по-бърз и лесен достъп до медикаменти, които ще им спасят живота.
Водещ:
Не са ли ощетени например зъболекарите... и джипитата също?
Ст. Константинов:
Не, категорично, въпреки че имаше такива опасения. Решението, което взе Министерският съвет, е да се запазят сегашните нива на финансиране на първичната помощ, така че общопрактикуващите не са ощетени. Не са ощетени и специалистите, има достатъчно средства за лабораторни изследвания. При зъболекарите, при зъболекарите увеличението е минимално, с около 1 милион. Дали в условия на криза увеличение минимално може да се тълкува като ощетяване... просто оставям на слушателите да преценят.
Водещ:
Свивате ли здравната администрация?
Ст. Константинов:
Категорично здравната администрация се свива.
Водещ:
С колко?
Ст. Константинов:
През последните, през последните 2 години на практика, на практика над 1000 души са, 1000 щата са съкратени. Искам да ви кажа, че само от сливането на два института, което направихме - Центъра по здравна информация и Центъра по обществено здраве, бяха съкратени може би около 200 щата. А сливането на регионалните здравни инспекции и регионалните центрове по здравеопазване също доведе до намаляване на бройката. В момента централно Министерството на здравеопазването има около 270 щата, реално заетите са 250. Т.е. процес на свиване на администрация върви... Искам да обясня защо това не може да стане изключително, още повече да го намалим, защото за първи път в последната година, година и половина, министерството се захваща с работа по европроекти. Имаме да усвояваме над 250 милиона средства, абсолютно нова дейност за нас, която донякъде обяснява и защо върви и бавно, но това нещо изисква специфични умения, хора с квалификация. Така че ние по-скоро в момента се мъчим от дейности, които ни отпадат, да прехвърляме администрация от едно място на друго. В никой случай не отваряме, но процесът е ясен, администрацията в министерството намалява.
Водещ:
Добре. Може би последно, въпреки че има много, много въпроси. Ще ги бъде ли диагностично, този нов метод, диагностично свързаните групи? Говорили сме неведнъж с вас за това.
Ст. Константинов:
Абсолютно. Мисля, че никой не може де упрекне министерството в непоследователност . . .
Водещ:
На мястото на клиничните пътеки или заедно с тях, вече не знам?
Ст. Константинов:
. . . така че това, което го говорим от една година, позицията на министерството е ясна. Всъщност, ако погледнем, никой в страната не се е обявил срещу този метод. Абсолютно всички го подкрепят. Аз съм на мнение, че той е . . .
Водещ:
Той е по-справедлив и по-добър, но е по-скъп може би? Прав ли съм за това?
Ст. Константинов
Не е по-скъп, а категорично е по-справедлив и изключително много прозрачен. Това е метод, с който може да се разбере защо на един човек, защо на една структура, на една болница се дават тези пари, а защо на друга - друго. Точно преди всъщност да започне. . .
Водещ:
Ще стане по-бавно, а?
Ст. Константинов:
Методът е сравнително сложен, труден е за обяснение, но . . .
Водещ:
Законовите промени готови ли са?
Ст. Константинов:
Знаете ли, това е метод на плащане. Той изисква изключително малко законови промени. Ние просто, ако трябва да приложим една класификационна система. .. и е илюзия да се мисли, че за диагностично свързаните групи трябват изключително големи законови промени. Те са минимални, една част от тях вече сме ги извършили, има дребни неща за уточняване. Така че не смятам законовите. . . законотворчеството да ни е основната пречка. Всичко върви . . .
Водещ:
Не се отказвате от тези диагностично свързани групи, нали не?
Ст. Константинов:
Категорично министерството не се отказва поради простата причина, че ние гледаме какво се случва по света, какво се случва в Европа. След като толкова много държави работят и никой за тези 10 години не дойде при нас да поиска да закупи или да получи ноу хауто на клиничните пътеки, мисля, че това е достатъчно показателно. Не се отказваме и през следващата година проектът трябва да започне като събиране на информация. Искам да успокоя, понеже болниците винаги питат: ама какво се случва, от Нова година как ще ни се плаща. . .
Водещ:
Точно така, как? По същия начин, както досега, нали?
Ст. Константинов:
Практически доходите им няма по никакъв начин да намалеят. Има някои дребни неща, които може да се дискутират като методики, като методики за плащания, но нека да бъдат спокойни - доколкото бюджетът е същият, дори леко е увеличен за болнична помощ, категорично болниците няма да бъдат в по-лошо състояние от момента.
Водещ:
Благодаря ви. Надявам се пак да се чуваме. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Сподели в: