Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Лице в лице“  

 

Водещ: Здравейте. Вие гледате „Лице в лице” с мен Цветанка Ризова. Първият ми гост днес е министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов. Здравейте, доктор Москов.

Д-р Петър Москов: Здравейте.

Водещ: Идвате от среща с премиера Бойко Борисов. Той се срещна с лидерите на партиите в Реформаторския блок. И какво ще има ли правителство?

Д-р Петър Москов: Сега идвам от кабинета, защото утре имаме среща с Европейската комисия. Иначе решението на Реформаторския блок е да започне поредица от предварителни разговори, които да изследват възможността в този парламент да има стабилно мнозинство, което да застане зад реформаторски политики. Това е единствената цел на тези консултации. И нищо друго не би ни интересувало. Нито продължителност на живота на тоя парламент, нито какво страшно щяло да дойде след това. Ако този парламент не може да формира ясен реформаторски дневен ред, да идва каквото кажат хората.

Водещ: Така е, но какво си говорихте с Борисов? С другите лидери на ГЕРБ? Те имат ли готовност да подкрепят кабинет на Реформаторите?

Д-р Петър Москов: Позицията на ГЕРБ е че, те не искат да влизат в конкретни разговори за това дали биха подкрепили правителство преди конституционната форма да е дала мандат.

Водещ: Преди Плевнелиев да ви връчи мандат?

Д-р Петър Москов: Точно така.

Водещ: И той го направи.

Д-р Петър Москов: ГЕРБ имат своите основания да спазват законовата процедура. Така че тази част от разговора протече по този начин.

Водещ: Искате да кажете, че нищичко не са Ви казали? Ще си говорим като Ви връчат мандат.

Д-р Петър Москов: И в двете политически сили има доза скептицизъм за възможността в този парламент да бъде излъчено такова мнозинство. Тук дори не е достатъчно волята на РБ и на ГЕРБ. Трябва по-голямо количество политически сили да се завърнат с по-голяма програма. Не искам да създавам излишни страхове или илюзии у хората. Целта е целият този процес по изследване на възможностите да се гарантира стабилност, да се гарантира ясен хоризонт и перспектива, да бъдат извървявани публично, не някакво партийно задкулисие да се чуди как да вегитира. За нас, за РБ това е условието. Има ли мнозинство, което да застане зад РБ.

Водещ: Дадоха ли индикации от ГЕРБ, че ще застанат зад възможността, че ще подкрепят кабинет РБ и ГЕРБ?

Д-р Петър Москов: Не такава индикация ГЕРБ не са дали, но дадоха индикация че ще участват в консултации, ако РБ приеме мандатът, ако той бъде даден на РБ.

Водещ: До колкото разбирам от репортажите на нашите колеги, Вие сте казали, че ще предложите експертен кабинет, които според ГЕРБ звучал много задкулисно и повтарял моделът Орешарски?

Д-р Петър Москов: Казали сме само следното и го повтаряме още веднъж, за да бъде добре чуто. РБ прави това усилие и мандат, ако президентът ни го връчи. Това е вносителство на възможност. А РБ е декларирал, че няма да участва с политически лица в правителство. Елате утре послужете половин ден с мен, върнете се и кажете топло ли е?

Водещ: Утре имам малко работа, но мога да го пробвам

Д-р Петър Москов: И аз. Но явно има достатъчно хора, които нямат работа.

Водещ: Вие сте готови да излъчите експертен кабинет, в които няма да участвате Вие, Лукарски, Ненчев и Кунева, тъй като сте политически лица.

Д-р Петър Москов: Нито едно политическо лице от блока. Това е носителство на възможност. Взимането на мандата е първо да имаме определени сигнали от определени политически сили, да застанат зад ясна реформаторска програма. В този момент колегите ми от блока, колегите ми от ГЕРБ, сме скептици. Но искаме целият път да бъде публично извървян пред хората. За да не остават съмнения. Извървяваме целият път публично.

Водещ:Да, защото знаете теза, че всъщност за оставката на кабинета и на Борисов страдат реформаторите. Тъй като всичките лидери са министри, а шансът Борисов да стане за 3ти път премиер е под въпрос.

Д-р Петър Москов: Аз да Ви кажа не страдам. За някои, за които най-голямата отговорност в живота е била да си измие зъбите, и политиката е въпрос на далавера, той вижда възможност да си набавиш далавера в политиката аз просто не съм такъв човек и не го разбирам. Мисля, че през тези две години не ми е било толкова топло, толкова уютно. Знам, че съм направил важни неща. И знам, че ако не бяхме поели тази отговорност те нямаше да бъдат направени.

Водещ: Към тази тема един последен въпрос. Говорихте ли с Патриотите дали биха подкрепили един кабинет предложен от вас?

Д-р Петър Москов: Не. В следващите дни парламентарната група на РБ ще има заседание, защото крайното решение какво се прави с мандата е на парламентарната група.

Водещ: И сега като прелюдия към здравните теми да попитам …

Д-р Петър Москов: Тази е доста здравна.

Водещ: Всъщност Вие оставате в РБ като индивидуален член. Отказвате се от ДСБ, няма да се занимавате с проекта на Радан Кънев така усетих от всичките ви изявления до сега.

Д-р Петър Москов: Първо аз от ДСБ нито съм се отказвал, нито съм се отказал. Аз съм основател и съм писал програма и устава на ДСБ. РБ е усилие разпокъсани малки десни партии да бъдат обединени в нещо, което има смисъл. А има смисъл от една политическа сила, когато присъствие в политическия живот се очаква да се случи някаква промяна. РБ беше и продължава да бъде такова усилие.

Водещ: Добре. Оставате като индивидуален член на този РБ?

Д-р Петър Москов: Аз не виждам друга възможност за да може РБ да затвърди влиянието си. Човек като прави избор той прави избор между възможните реалности, другото е предколедно и не е свързано с реалната политика.

Водещ: Когато ми гостува премиерът Борисов, той каза, че ГЕРБ са отнесли много негативи включително и за ресори, за които отговарят Реформаторите. Беше посочено здравеопазването. Чувствате ли се като част от неуспеха на това правителство.

Д-р Петър Москов: Аз не мисля, че това правителство носи неуспех. Мога да говоря с факти и числа за успехите на това правителство, не само в сферата на здравеопазването. Когато едно правителство прави реформи, то трупа в себе си недоверие. Аз съм научен, че политическото доверие трябва да бъде употребено.

Водещ: Сега теми за които започнахме да говорим. Един човек починал от кръвопреливане, защото кръвта е била заразена с малария. Кой носи отговорност? Каква е гаранцията, че при кръвопреливане няма да се заразим с нещо фатално?

Д-р Петър Москов: Всяка дарена кръв се изследва рутинно за Хепатит, СПИН. За малария няма такова нещо. Първо да кажем, че маларията е лечимо заболяване. Второ в случая става въпрос наистина за грешка.

Водещ: Каква е грешката?

Д-р Петър Москов: Лицето е от Доминиканската република, студент в Русе, той е написал на входящата информация, че е боледувал и е противопоказно да дава кръв.

Водещ: Защо тогава е давал?

Д-р Петър Москов: Ето това е добрият въпрос. И аз казвам, че е то тук става въпрос за груба грешка. Единствено количество кръв, което е взето от този човек е прелято на 86 – годишния починал човек.

Водещ: Т.е. няма как да попадне у другиго?

Д-р Петър Москов: Няма как да попадне у другиго. В момента тече обстойна проверка на Националния консултант по заразни и паразитни болести. Те ще излязат с доклад както по случая, така и с препоръки, ако има нужда. Ние имаме годишно 170 – 190 хиляди кръводарители. Този инцидент не би трябвало да бъде причина хората да спрат да правят това свое благородно усилие.

Водещ: Ще отворите ли лагера в Харманли? Обяви ли се карантина там. Какво е положението там?

Д-р Петър Москов: Карантината и затварянето на лагера докато приключат прегледите по-скоро беше направено по препоръка на Министерство на здравеопазването към Агенцията по бежанците. По-скоро за спокойствието на населението, защото Регионалната здравна инспекция и местния омбудсман да обясняват, че има нещо страшно в лагера. Няма такова нещо. Днес видях доклада на Главния държавен санитарен инспектор - дотук половината от населяващи центъра в Харманли са били изследвани.

Водещ: Тогава какво ще се случи с карантината?

Д-р Петър Москов: Утре ще изслушаме окончателно резултатите на министерство от проверките. Нека да кажа, че в следствие на докладите, които ще изслушаме утре от ръководството ще вземем решение дали да преустановим карантината.

Водещ: Утре ще вземете решение дали карантината да бъде отменена?

Д-р Петър Москов: точно така. Пак казвам, никога в лагера не е имало епидемиологичен здравен проблем.

Водещ: Е тогава защо обявихте карантина?

Д-р Петър Москов: Ние сме обявили карантина заради стотици сигнали. И сигурността на хората да бъде гарантирана.

Водещ: Обществена поръчка за 1 млрд. и 200 млн. лева за българските болници за следващите две години сте обяви. Защо? Хората казват какви са тия поръчки за млрд. в последните дни. Нали знаете какво следва от тук нататък като въпроси. Комисионни, близки фирми и т.н.

Д-р Петър Москов: Разбирам. И тук съм длъжен да обясня. Тази поръчка всъщност са заявките на 150 най-големи български болници за нужните им количества лекарства за следващите две години. И те са предмет на централизирана обществена поръчка каквато става по електронен път в министерството. В следствие на което навсякъде в европейските държави това се прави по този начин. Разходите на болниците намаляват между 10 и 20 процента. Минахме изключително дълъг път. Това са препоръките на Европейската комисия за борба с корупцията и за намаляване на разходите, това са препоръките на българския БОРКОР, това е дълбокото убеждение на правителството, защото това е начинът по които печелиш от мащаба. Събираш голям обем заявка и пускаш явен търг. Електронен търг с отрицателно наддаване. Това че между една и друга болница има стотици левове разлика, това че една болница може да фактурира лекарство за 60 лева, а тя на касата да го фактурира за 400 лева. Вие ме питате защо има недоволство. Защото госпожо Ризово това е борба със стереотипи.

Водещ: А не Ви ли е страх, като има повдигнати, колко, три ли обвинения?

Д-р Петър Москов: Аз нямам нито разбиране за обвинението на прокуратурата, нито притеснение. А ако някои реши, че и това нещо, което е практика, стандарт във всяка открита и прозрачна и с правила европейска държава трябва да бъде предмет на нечие разследване да заповяда. Това означава, че не искаме правила, че не искаме прозрачност, означава че искаме да си живеем такива, каквито сме. Това означава, че стереотипите са такива, че ние можем да продължим да участваме в далаверата. Ако има смислена част от обществото, тя трябва да подкрепи поредицата от мерки, които това правителство доведе в данъци, акцизи.

Водещ: Как да ви подкрепи обществото, като вие виждате, каква огромна съпротива има дори срещу пръстовите отпечатъци? Освен политическа, освен че съда ги отмени, гражданите се бунтуват.

Д-р Петър Москов: А Вие наистина ли считате, че гражданите се бунтуват?

Водещ: Видях опашките с очите си.

Д-р Петър Москов: Нека да кажа следното. Това е въвеждането на електронен индикатор в сектор здравеопазване, в държава, в която през това десетилетие няма да има национална електронна идентификация. Което беше усилие не само на мнозинството, на министерството, на касата, а и на цялото общество. Вие, журналистите намирахте различните гледни точки. Хората изтърпяваха несгоди, за което моля за извинение. В момента върви тестови период на електронна рецепта и електронно направление. И в първите 15 дни, ние имаме 15 млн. по-малко разходи за ноември, отколкото за същия период на октомври.

Водещ: Благодаря за този разговор.

Д-р Петър Москов: И аз благодаря.

Сподели в: