Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Лице в лице“

 

Водещ: Първият ми гост днес е здравният министър Петър Москов.

Д-р Петър Москов: Здравейте.

Водещ: Ще се опитам да обобщя какво се случва около Вашата реформа в Парламента. Силна подкрепа, разбира се, Реформатори и Патриоти. Разколебана подкрепа от ГЕРБ. Силно отрицание от БСП и ДПС. И вчера невероятно силна подкрепа от Борисов. Какво ще се случи с реформата, ако са верни моите наблюдения.

Д-р Петър Москов: Първо с едно уточнение. Няма разколебана подкрепа, за която и да е точка от програмата на управлението правителството, зад която седят четири парламентарни групи – нито в ГЕРБ, нито в Реформаторите, нито в АБВ, нито в Патриотичния фронт .

Водещ: А бламирането?

Д-р Петър Москов: Малко уточнение. Няма разколебана подкрепа нито по енергийната, нито по пенсионната, нито по здравната реформа вътре в мнозинството. С другото съм съгласен. В смисъл, аз наистина благодаря на министър-председателя, че вчера ясно изрази позицията на цялото правителство по въпроса със здравната реформа. Но това не е „реформата на Петър Москов“, другото не е „реформата на Теменужка Петкова“, третото не е „реформата на Ивайло Калфин“. Това са реформи на правителството, зад които стои мнозинство. И те са приети изначално в програмата на правителството.

Водещ: Така е. Казвате мнозинство, но ГЕРБ Ви бламираха. И как искате да увеличите броя на представителите на държавата в здравната каса.

Д-р Петър Москов: Това е единственият проблем с неприемане от страна на Парламента и това не беше само от страна на ГЕРБ. Дали това е добро решение, аз просто изложих мнението на правителството.

Водещ: А ще се гласува ли?

Д-р Петър Москов: Правителството беше внесло законопроект.

Водещ: Вчера Борисов реагира много остро към своите депутати, че защото не се е променил съставът на надзора не са приети важни поправки в здравеопазването.

Д-р Петър Москов: Едно малко уточнение. Разбира се, за мен продължава да бъде важно държавата да може да контролира и взима решения за над 3 млрд. пари. Но на този етап Парламентът е приел, ме при партидното управление, то е свързано с мнението на синдикати, работодатели и държава, и пациентски организации, трябва да се запази. Това просто изисква един по-труден път за налагане на решения. Като говорим за бюджета на здравната каса, тази година се изпълнява по определена методика, която е изработена от Здравната каса и лекарския съюз. Изпълнението на тази методика, всъщност започва от април месец. До април начинът по който са харчени парите на Здравната каса, е начинът по който системата ги е харчила години назад, което генерира 100 – 200 – 400 млн. дефицит. Нека да кажем, че сега имахме среща с председателя на Здравната комисия, с оперативното ръководство на касата.

Водещ: С г-жа Дариткова?

Д-р Петър Москов: Да, с д-р Дариткова. Всъщност разчетите, които даде оперативното ръководство на касата гласят следното: Към юни по новата методика има 52 % изпълнение на бюджета на касата, т.е. сме в норма. Прогнозата, която беше оперативното ръководство на касата след първите три месеца, нямаше никакви правила и се действаше, както досега. Кой каквото направил се плащаше, без значение, кой и как. Към този период и те бяха прогнозни. Нека уточним, това което беше казано и от г-н Ананиев, и от управителя на касата д-р Комитов, гласеше прогноза, че ако нещата продължават по този начин, както са били миналите години, може да се достигне до такъв дефицит на касата. Резултатите от април и май показват, че разходите са паднали с по 10%. Новата прогноза с която се ангажира управителят на касата е, че ако така вървят разходите за болничната сфера, защото тук ще отворя една скоба, че за лекарствата е различно, може и да няма дефицит.

Водещ: Този добър резултат, който Вие цитирате не е ли за сметка на пациента.

Д-р Петър Москов: Не.

Водещ: Успяхте да видите, че днес Военномедицинска академия е спряла да приема пациенти, тъй като лимитът е свършил.

Д-р Петър Москов: Тук аз искам остро да Ви противореча.

Водещ: Но защо на мен. Аз гледах репортаж по новините.

Д-р Петър Москов: Добре, да противореча на репортажа на новините.

Водещ: Добре, противоречете му.

Д-р Петър Москов: Аз говорих с генерал Петров преди да дойда, защото чух някакви такива неща. Военномедицинска академия не е спряла прием на пациенти. Става нещо, което се случва по цял свят. Направен е планов прием на пациентите. Пациентите, които нямат нужда от моментално влизане в болница биват насочвани след 10 – 15 – 20 дни да дойдат и да проведат своето лечение, ако за него е нужда болнична обстановка. Това е направила ВМА. Няма върнат човек с медицинска необходимост от моментално лечение и това е начинът, по който се случва в нормалния свят. Боже, Вие наистина ли се вързахте на цялата тази истерия, главно от страна на БСП за това, че се въвежда планов прием и листа на чакащите.

Водещ: Не само БСП. И ДПС мислят, че ще има листа на чакащите.

Д-р Петър Москов: И Вие във Вашето предаване сте имали възможността през зимните месеци, когато има грипни епидемии спиране на плановия прием. Това не Вие е за първи път. Спира плановият прием в болниците и се случва само спешният. Тогава, защо говорим, че планов прием е нещо ново и различно. Болниците трябва да бъдат приведени в медицинската необходимост. Т.е. да се приемат за болнично лечение болните, които имат нужда веднага, а другите отложени във времето, когато медицинската необходимост прецени, че има нужда от това.

Водещ: И това го определят лекарите?

Д-р Петър Москов: Разбира се, че го определят лекарите. И тук не става въпрос за спешност. Спешността никога не е била под въпрос. И тя няма нищо общо със статуса на хората.

Водещ: Казвате ли, д-р Москов, че ако някой пациент има нужда от болнична помощ няма да бъде върнат от българска болница?

Д-р Петър Москов: Това нито се е случвало, нито ще се случи.

Водещ: Това, което казвате е важно, защото тези репортажи навяват тъга.

Д-р Петър Москов: Аз мога да направя репортаж, че Вашето студио се разпада в момента, но Вие ще знаете, че това не се случва.

Водещ: Добре. Не знам как ще го направите.

Д-р Петър Москов: Сигурно трябва да работя в телевизията.

Водещ: Който е спешен влиза в болницата. И управлението, и опозицията реагираха остро – двата пакета – допълнителния и спешния. Доктор Адемов казва „Москов иска да му разписваме празен чек“. Аз откъде да знам, какво той си мисли, че ще влезе в пакетите.

Д-р Петър Москов: Първо ми хареса, че разделихте опозицията от обществото. Може би беше неволно, но наистина аргументи по политически причини заради настъпващи избори нямат място в обществения интерес. И хвала и на ДПС, и на БСП, които до сега показваха резултатите от техните управления. Това е логиката, аз не знам как ще стане, но така няма да стане. Малко шопска логика.

Водещ: Е добре. Обяснете как ще стане.

Д-р Петър Москов: На всеки български гражданин се е случвало да има доплащане, ако не на 100, то поне на поне 90 % - говоря за откритите плащания и част от тях и под масата. Т.е. към момента, това, което защитава г-н Адемов, когото аз дълбоко уважавам, е принуден да говори така, защото е опозиция. Аз го познавам като човек, който има голям професионален капацитет. До момента държава и болниците не правят разлика дали Вас Ви боли пръстът, дали ако нещо не бъде третирано моментално Вие няма да загинете. Навсякъде има вид доплащане. Всеки един го знае. Договорът, който държавата предлага на българското общество, е, че срещу тежките, инвалидизиращи, социални заболявания, от които боледуваме ние и децата ни…

Водещ: Изброите ни ги. Всички питат кой са те.

Д-р Петър Москов: Ето сега ще ги обясня кой са. Срещу тях българският, социалноосигурен гражданин ще получи оптималното лечение, абсолютно изчистено от нужда за доплащане лечение. Това е договорът, който държавата иска да сключи с българското общество. Няма да има значение дали сте беден или богат, когато става въпрос за заболяване, което е социално значимо.

Водещ: Кое е социално значимо заболяване?

Д-р Петър Москов: Сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдови заболявания, туморни заболявания, всичко свързано с детско и майчинско здраве, голяма част от заболяванията в ендокринологията и пулмологията. И аз не си ги изброявам ей така, защото съм лекар и ги знам, а защото причината да направим това е анализ. Здравна система трябва да направи така и работи добре така, когато обществото и съответно индивидите в него стават по-здрави, следствие на вложените пари и добрата работа на специалистите. При нас здравно-демографските характеристики са кошмарно лоши и се влошат в сравнение със средноевропейските. И тук говоря за европейските страни от нашата черга, не говоря за богати страни.

Водещ: Какво имате предвид? Дайте примери.

Д-р Петър Москов: Имаме 2 пъти по-висока детска смъртност от средноевропейската и 3 – 4 пъти по-високата мозъчно-съдова смъртност от средноевропейската. Имаме тежка статистика от страна на онкологичните заболявания. 60 % е по-голяма смъртността от съдъчно-мозови и исхимични заболявания. Мога да разказвам за различните периоди на смъртност при деца. Има коефициент, който е статистически европейски и гласи вероятност на смърт на дете до 5 години. Моля Вашите зрители да ме извинят за тежките думи, които казвам, но това е статистика. В България този коефициент, моето или Вашето дете да умре до 5 години е 2 пъти по-голяма от средноевропейската. Това е обективност. Не е измислица на Правителството, на Борисов, на Москов или на Дариткова. Това е фактът, начинът, по който изглежда системата сега. Когато идентифицирате групите заболявания, които са в основата, представляват 95 % от причините за тази смъртност и лоши показатели, Вие ги атакувате с финансов инфраструктурен и човешки ресурс. Това е основният здравен пакет на касата. Нито в спешния, нито основния пакет, нито допълнителния са свързани с плащане. Свързани са с ясно прецизиране на медицинската необходимост и безплатно изпълнение в златния му стандарт. Ще дам пример. Златният стандарт в коремната хирургия е лапароскопската операция. Има и друг начин – роботът Да Винчи. В момента ние плащаме за роботизирани операции с робот Да Винчи. Ако Вие имате причина извън златния стандарт на хирургията да се оперирате с робот Да Винчи, това трябва да бъде договорка между Вас и здравен застраховател.

Водещ: Или трябва да си доплатя?

Д-р Петър Москов: Не няма да си доплащате. Кешови плащания между болници и пациент или лекар и пациент няма да има. Възможността да вложите допълнително в собственото си здраве ще бъде чрез допълнителен здравнозастрахователен фонд. Статистиката гласи следното - 47 % от парите, които даваме за здравеопазване са от собствения ни джоб. Отново това не е статистика на Москов, Борисов или Дариткова. Това е официална статистика. Не през държавния бюджет, не през публичния фонд. Това, което се вижда на картината са разходите за лекарства, как са нараствали. Вижте как са нараствали от 2003 до 2012. Жълтото е начинът, по който са нараствали разходите на касата за лекарства. Колко повече през държавния бюджет са финансирани Вашата лекарствена терапия. Синьото е начинът, по който от Вашия джоб, от моя джоб от джоба на всеки гражданин са излизали пари за лекарства.

Водещ: Позволявам Ви да преминете към въпроса с лекарствената политика

Д-р Петър Москов: Заедно с болничната реформа, лекарствената политика е другият най-голям проблем.

Водещ: Нека ви припомня на вас. Гледам една покъртителна картинка на дечица болни от диабет, които казват дайте ни инсулинови помпи. Имаме писмо на жена, казва „за епилиптиците вече нищо няма“

Петър Москов: И двете неща не са така. Нека да кажем първо за помпите за диабет. За инсулиновите помпи за децата има две асоциации на двата полюса на мнението. Становището на националния консултант не е изчистено още. Възможността Вие и аз да накараме нашите деца да артикулират нашите желания изглежда тъжно и сърцераздирателно по телевизията. За диабета българските граждани получават най- модерното лечение в Европа. Това е ангажимент, който държава е поела. Едно от основните неща, които се случват е лекарствената терапия. Синьото тук е средният разход върху едно здравноосигурено лице. Вижте как се движи в рамките на различните тримесечия по години. Червеното е броят на здравно осигурените лица през тези години. Ако здравноосигурените лица намаляват разходите, трябва да следват тази графика. Т.е. броят на лицата, за които касата заплаща лекарствената терапия намалява, а разходите се увеличават в същия момент. Отговорите са лоша лекарствена политика и лошо реимбурсиране от страна на касата на лекарствената политика. Ако до сега сме имали лекарствена политика, която е насочена първо и основно към ограничаване на разходите на касата, което така или иначе не се случва. Фокусиране или реимбурсиране на заплащане на пълната цена на отделен медикамент. Дали ще бъде на Вашата или на моята фирма и как се стигнало до това е друг въпрос, който да не разискваме сега и не е насочен към лечение на заболяването, а към отделен медикамент. Това, което казваме ние е, че за важни заболявания ние доплащаме. За лекарства НЗОК реимбурсира 534 млн., а българските граждани доплащат почти още толкова. Това значи, че държавата сключва втори договор и всеки здравноосигурен български гражданин със социално значимо заболяване ще има 100% реимбурсиране на референтния елемент. Вие ще имате възможността, когато Ви се изпише лекарство, Вие ще имате възможността да отиде при Вашия фармацевт и да потърсите лекарството, забележете със зеления знак, кой ще бъде 100% реимбурсиран и няма да доплатите за него и стотинка.

Водещ: Можем ли да обобщим така: Лечението за болестите от основния пакет ще бъдат 100% реимбурсирани?

Д-р Петър Москов:  Да. Ние преминаваме на заплащане не на отделен медикамент, а на лекарствената терапия за дадено заболяване. Евтин медикамент не означава най- лошият медикамент. 10 години след като е изтекъл патентът на този, които го е произвел, то съдържа също количество активно вещество.

Водещ: Ако попадна в основния пакет, с Божията помощ, ще ме излекувате и ще ме обгрижвате.

Д-р Петър Москов: Недейте. За попаднете в основния пакет, означава че ще имате тежко, инвалидизиращо заболяване. Ще имате щастието да не попаднете в него

Водещ: Добре. Обаче ако попадна във втория пакет, който не е основен пакет?

Д-р Петър Москов: Отново абсолютно безплатно ще бъдете лекувана. Внасянето в частен фонд е личен избор. Ако искате определена методика извън златния стандарт или Вие, или Вашият лекар сте преценили, че това е по-добре за Вас. Тогава това е предмет на Ваша договорка. Тези 454 млн., които така или ние сега ги даваме кеш, било в болницата, било в аптеката, тогава Вашият фонд, Вашия доброволен фонд от Ваше име ще търси медицинската необходимост за този разход да Ви бъде начислен на Вас, защото аз съм лекар, но Вие не. Вие нямате точното медицинско познание дали това е нужното, но Вашият фонд затова е посредникът, затова е застрахователят, той знае и затова Вие му доверявате правото да направи избор от Ваше име.

Водещ: Ще съкращавате ли болници, д-р Москов, тоест ще закривате ли, не знам как?

Д-р Петър Москов: Не аз. Националната здравна карта ще определи на базата на средноевропейските нива и на база необходимост на областно и на междуобластно и национално ниво колко болнични легла ще трябват в България. И касата ще сключва договори там, където Националната здравна карта определи излишък само с определена част от тях.

Водещ: Които могат да лекуват повече неща. Но какво ще се случи с някоя болница, която е онкологична или кардиологична и там, разбира се, не може да има и ако имаш диабет, ако имаш някакви костни заболявания, какво ще правят тези болници?

Д-р Петър Москов: Вие искрено ли продължавате да ме питате, какво ще се случи с болницата, а не какво ще се случи с онкологично болния? Сериозно ли за Вас е по-важен въпроса какво ще се случи с болницата.

Водещ: Не, не е сериозен, просто това е част от пътя, д-р Москов.

Д-р Петър Москов: Нека да кажа, част от пътя е следното – всяка една от тези болници. Между другото нека да кажем, ние имаме между 1.5 и 3 пъти в различните региони на страната повече болници и активни легла отколкото са средноевропейските. На фона на това имаме между 2 пъти и 4 пъти по-лоши здравни показатели от средноевропейските. Тоест не е работата във всяка махала да има болница, а какво точно се случва там. И затова другото нещо, което правим в момента е въвеждането на принципа за комплексността на лечението, особено когато говорим за заболяванията от основния пакет. Касата вече от следващата година, чуйте ме, ще спре да финансира структура. Тази болница, за която Вие страдате, извинете ме за иронията. Касата ще спре да финансира структура и ще спре да финансира по отделен, различен епизод от лечението ви. Тези болници, ако искат да продължават да имат договор с касата ще трябва самостоятелно или заедно в консорциум или през юридическо сливане да гарантират на касата, на нашата каса, защото тя работи с нашите пари, това не са парите на Борисов, да гарантира, че може да изпълни целия пасаж на нашето лечение - от диагнозата до излекуването или палиативните грижи, дай Боже, ако заболяването е нелечимо. Това е добре за пациента, нали и е добре от гледна точка на това, ресурсът да бъде употребяван най-ефективно. Не търсим икономия, не търсим спестяване в никакъв случай, търсим ефективно насочване за парите за здравеопазване, за да могат да дадат резултат. Резултатът е единствено подобряване на здравните показатели на българите.

Водещ: Благодаря за този разговор.

 

Сподели в: