Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Галин Каменов - Канал 3 „Денят на живо“

 

Водещ: Днес бяха обявени официално резултатите от проверките по министерства. Вие като част от служебния кабинет какво установихте по отношение на ваксините? Договорът с турските ваксини, заради който министър Москов толкова дълго време беше нападан… и имало дори и дело по този въпрос.

Д-р Галин Каменов: Ваксините са най-евтината профилактика и най-ефективната. Ваксините са приоритет за всяко едно ръководство на Министерството на здравеопазването. Направихме проверка по последната обществена поръчка, която беше обявена в края на януари – тя е извършена по всички изисквания на здравната наредба, на експертния съвет по имунизации. Започнали са търговете и се надяваме, че до края на март ще бъдат сключени договорите. Ние имаме необходимия запас от ваксини до средата на годината, когато ще започнат новите доставки. В момента нямаме никакви проблеми с ваксините в страната.

Водещ: До средата на тази година имунизационният календар в страната е подсигурен?

Д-р Галин Каменов: Абсолютно подсигурен! Това, което се опитваме да правим е да създадем нов рамков договор, който ще позволи да има прозрачност по отношение на бъдещите доставки на ваксините, за да могат да се правят обществени поръчки с по-дълъг срок от една година, което ще ни даде повече възможности.

Водещ: А в момента са на шест месеца?

Д-р Галин Каменов: Не, на една година са. Ние искаме да бъде за повече от година, тъй като планирането е в края на годината, обществената доставка се обявява в началото на годината, а има и технологичен срок, в който производителите трябва да изготвят ваксината, който срок е шест месеца. Освен това трябва да има и запас за шест месеца. В момента този запас го има.

Водещ: И оттам се е получил проблемът с тези внесени от Турция ваксини. Не е имало достатъчно за този календар?

Д-р Галин Каменов: Тогава проблемът на производителите е бил още по-сериозен. Те не са могли за повече от шест месеца да предоставят необходимите ваксини, заради това се е получил този проблем. Не е необходимо да се връщаме две години назад. Компенсираме имунизационния календар. Всички деца са реимунизирани, така че нямаме никакъв проблем. Самите турски ваксини са само 4-, 5- и 6-валентни ваксини и те са абсолютно безвредни за децата. Няма защо сега по някои спорни моменти по сключването на договорите ние да се намесваме. Ще бъде много грубо от страна на служебен кабинет за два месеца изобщо да се произнася и да търси такива връзки.

Водещ: Всички се пазите и не искате да влияете на разследването, което Ви прави чест. Вие обаче сте прочел тези документи около тези въпросни турски ваксини. Това, което можете да кажете към днешна дата, не можете да кажете, че не сте се разровили. Разровили сте се, искали сте да видите какво точно е подписвано!

Д-р Галин Каменов: Имаме някаква представа. Още веднъж искам да кажа най-важното, че ваксините са безвредни.

Водещ: Кажете на обществото нещо, което сте прочели. Нещо, което до момента не сме знаели.

Д-р Галин Каменов:  Няма нищо, което да не се знае от обществото.

Водещ: Всичко е изнесено?

Д-р Галин Каменов: В смисъл?

Водещ: Изнесено публично.

Д-р Галин Каменов: Да!

Водещ: И документите са там. Защото ми казахте, че не могат да се прочетат всички документи. Защо?

Д-р Галин Каменов: Част от документите ги няма. Поне не са налични в министерството.

Водещ: А къде са?

Д-р Галин Каменов:  В Изпълнителната агенция по лекарствата.

Водещ: И Вие не можете да ги изискате? Толкова, няма повече да Ви мъча! Успокоихте, че до средата на тази имунизационна година сме подготвени.

Д-р Галин Каменов: Нещо повече, ние сме подготвени да посрещнем и следващата година. Проведохме разговори с фирми, за да ги насърчим да участват в търга, да могат да се намалят цените и да имаме пълна сигурност, че договорите ще бъдат сключени.

Водещ: Как си обяснявате, казахте, че искате една фирма да може да доставя ваксини повече от година… Как си обяснявате, защо предишното ръководство на министерството не направи тази промяна?

Д-р Галин Каменов: Това не мога да Ви кажа. Проблемът е бил изненадващ. Проблемът на производителите е бил изненада за здравното министерство.

Водещ: Някои казват, че е бил предизвикан. Но както се казва има разследващи функции в тази страна в лицето на прокуратурата и МВР, те да си свършат работата. Кажете ми Вашите приоритети за тези два месеца в сферата на здравеопазването. Видях, че поставяте много здравословни цели по отношение на здравословното ни хранене – доста щекотлива тема, и не виждам как ще го направите за два месеца.

Д-р Галин Каменов: За два месеца наистина не може да се направи много. Ние си подреждаме приоритетите и намираме проблемите в общественото здраве. Откриваме и основният проблем на общественото здраве – липсата на политическа подкрепа. Имаме недобър мениджмънт в структурите и релативно отслабени регионални структури. Имаме и проблем в системата заради недофинансиране. В регионалните здравни инспекции работят 2500 човека, като средната възраст е 54 години.

Водещ: Здравните инспектори са това. Обяснете всъщност какво правят те?

Д-р Галин Каменов: Осъществяват здравен контрол в различни сфери в цялата страна. Имат контролни функции, а 25 % от тях са на минималната работна заплата.

Водещ: Това е не само проблем, а предпоставка за корупция.

Д-р Галин Каменов: Принципно „да“. Макар че до момента нямаме такива сигнали от системата.

Водещ: То сигнали няма, но всички ние си представяме, че един здравен инспектор, който трябва да обиколи много обекти и да напише предписания, и взима 300 лева, шансът да е корумпиран е много по-голям. Какви предписания ще искате и какво ще искате да се промени за тези хора, които са на минималната работна заплата?

Д-р Галин Каменов: Значи, ние за два месеца не можем да променим бюджета на министерството. Искаме това да влезе в дневния ред на следващото ръководство. И за това го обявяваме като проблем. Сега, по отношение на общественото здраве –  ние искаме друго да направим във времето, което ни остава. Искаме да направим т.нар. популационни интервенции. Искаме да обърнем внимание на храненето и по-специално на солта. В САЩ е доказано, че, ако се намали консумацията на сол с 1/3 за 10 години, ще се спасят 500 хил. човешки живота и 10 млрд. долара.

Водещ: Изключително сериозна тема и не трябва да я подценяваме. Преди малко обаче ми споменахте, че не е имало политическа воля. Защо?

Д-р Галин Каменов: Не е имало политическа воля за подкрепа на общественото здраве, защото тук мерките и резултатите не могат да се пипнат и да се отложат във времето. И не представляват мерки за политиците. Това, което ние ще направим сега – преговорите ще се водят 1 – 2 години, мерките ще започнат да действат след 5, резултатите ще се отчитат след 10 години. И за това трябват стратегически подход и воля.

Водещ: И какво Ви казват производителите?

Д-р Галин Каменов: Същата резистентност е била и във Великобритания.

Водещ: Ама това не е сериозно. Ако започнем да си говорим две години дали да намалим солта с 10 %,...

Д-р Галин Каменов:  Ние не сме започнали. Ние имаме работна група от две седмици, все пак. И сме в началото на преговорите.

Водещ: Какви обаче могат да бъдат основните забележки от страна на производителите? Защото това е основна суровина, защото това е консервант.

Д-р Галин Каменов: Ще трябва да се променят рецептурници, ще се променят вкусови качества. Ще трябва да се променя и производството. Още по-голям проблем ще възникне с транс мазнините. Там ще се опитаме да направим един проектозакон. Знаете, че това са преработени растителни мазнини, които се използват масово в производството на храни.

Водещ: Отделихме ги на отделни рафтчета.

Д-р Галин Каменов: Те са изключително вредни за човешкото здраве. В САЩ от 2015 година е приет закон за постепенното им премахване от хранителната верига. В средата на 2018 година няма да ги има на пазара. Същото става и в някой европейски страни. Защо ние да не бъдем сред тях, като сме на едно от първите места по сърдечно съдови заболявания.

Водещ: Добре. Просто искате да бъдат ограничени.

Д-р Галин Каменов: Да.

Водещ: А да бъдат обозначени с по-големи етикети?

Д-р Галин Каменов: Това ще бъде сериозен натиск върху индустрията, за това ще има период 3 - 5 години, да се изтеглят и заменят. Зависи и от политическата воля, за която Вие споменахте.

Водещ: За нас е ясно, че за всичко трябва политическа воля, за да могат решенията да бъдат по-силни от различните лобита за захарта.

Д-р Галин Каменов: Тук може да възникват правни проблеми и в момента проучваме въпроса, дали можем да вкараме такъв проектозакон.

Водещ: Да се плащат по-високи данъци за употреба на захар в храните?

Д-р Галин Каменов: Да. В момента се въздържаме от активни дейности преди да получим чакания доклад.

Водещ : Да, виждам че сте дали назад.

Д-р Галин Каменов: Имаше един проектозакон в тази сфера на предишното правителство – данък вредни храни, в който бяха включени всички вредни храни. Това не се възприе нито от експертната общност, нито от производители, нито от потребители. И този закон не намери никакво развитие.

Водещ: Въпросът е обаче, че Вие се спряхте само на захарта. Но тук идва въпросът за подсладителите, които са много по-вредни. Защо предложихте само захарта?

Д-р Галин Каменов: Ние не искаме да експериментираме. В момента подобни закони се приемат в цяла Америка, в Латинска Америка и в Европа, но тук имаме правни въпроси.

Водещ: Добре, нещо друго, което смятате, че можете да направите в оставащото Ви време?

Д-р Галин Каменов: Пушенето е изключително рисков фактор. В Закона за здравето има три члена за вредата от пушенето. Годишно се правят около 160 хиляди проверки, но ако излезете на Витоша, ще видите, че навсякъде се пуши и не повлияваме нагласите на хората.

Водещ: Какво трябва да се направи?

Д-р Галин Каменов: За тези две седмици имахме няколко срещи с Международната здравна организация. Трябва да има закон за тютюнопушенето. Голям проблем е, че децата започват да пушат рано и остават пушачи. Има много екзотични идеи.

Водещ: В Щатите, когато съм ходила да си купувам цигари, винаги са ми искали личната карта.

Д-р Галин Каменов: Ето в този закон това може да стане факт. В Щатите Ви харесва, тук няма ли да Ви харесва?

Водещ: Ще ми хареса. Просто ми беше странно.

Д-р Галин Каменов: Искаме да направим антитютюнева кампания. Защото тези неща работят – съвети на един бивш пушач. В резултат на такава кампания в Щатите 300 хил. души се отказват от цигарите.

Водещ: Тук в България сме по-малко и по-малко ще се откажат.

Д-р Галин Каменов: Да, ще са 10 хил. или 50 хил. Ще се оцени, че 50 хил. души са спасени от преждевременна смърт.

Водещ: Някакви други санкции обмисляте ли?

Д-р Галин Каменов: Ние санкции не обмисляме, просто ще оптимизираме контрола. Няма да работим със санкции, това не работи.

Водещ: Това, което сте си поставили като цели, звучи амбициозно, но не и неизпълнимо. Пожелавам Ви успех, особено със солта.

Д-р Галин Каменов: Благодаря Ви. Приятна вечер!

 

Още интервюта на здравния министър д-р Илко Семерджиев и неговия екип ще откриете тук.

Сподели в: