Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани 4 487 случаи на остри заразни заболявания срещу 121 за предходната. От тях 3 395 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 3 146 за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната e 89.24 на 10 000 лица срещу 82.69 за предходната.                              

Към настоящия момент в страната са доказани  777 положителни резултати за новия грипен вирус подтип А (H1N1).

 

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

-           Вирусни хепатити 62 случая срещу 63 за предходната седмица;

-           Дизентерия 12 случая срещу 9 за предходната седмица;

-           Салмонелози 21 случая срещу 21 за предходната седмица;

-           Колиентерити 15 случая срещу 6 за предходната седмица;

-           Ентероколити238 случая срещу 276 за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи на Рубеола са 2 срещу 1, на Скарлатина са 68 срещу 73, на Варицела са 327 срещу 291, на Епидемичен паротит 19 срещу 8, на Коклюш – 1 срещу 1 и на Морбили – 257 срещу 160 за предходната седмица.

 

Трансмисивни инфекции: не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска и на Марсилска треска. Случаите Ку – треска са 1 срещу 0, а на Лаймска борелиоза са 7 срещу 5 за предходната седмица.

 

В Дом за деца лишени от родителска грижа „Хисарлъка”, гр. Кюстендил, е възникнал епидемичен взрив от Дизентерия, с микробиологично доказан причинител Шигела флекснери 2а.

За периода 06.12. – 07.12.2009 г. с повръщане, разстройство и висока температура са заболели две деца на 4 год. от една група. Хоспитализирани са в Детско и Инфекциозно отделения на Многопрофилна болница за активно лечение „д-р Никола Василев” АД, гр. Кюстендил. В дома са изследвани и се наблюдават всички контактни лица /персонал и домуващи/.

Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на взрива.

 

В област Велико Търново е регистриран епидемичен взрив от трихинелоза. Засегнати са 8 населени места в областта.

От 07.12.09 г. до настоящия момент са издирени и изследвани общо 144 души, консумирали домашно приготвени месни продукти от опаразитени с трихинели диви прасета. От всички изследвани, 27 души, са развили лека и средно тежка форма на заболяването, а 59 са само с положителна серологична реакция за трихинелоза.

Наличните месни продукти са иззети и изследвани от Регионалната ветеринарномедицинска служба, при което е установено, че са заразени с трихинелни ларви.

Дивите прасета са отстреляни и консумирани през месеците октомври и ноември.

РИОКОЗ и РВМС В. Търново продължават съвместно епидемиологичното проучване и предприемане на необходимите мерки, с цел издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо.

Сподели в: