Върни се горе

За дванадесети пореден път Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването открива националната лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН. Периодът на инициативата е от 3 август до 13 септември, като в нея ще вземат участие 19-те Кабинета за безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), 28-те Регионални здравни инспекции и неправителствени организации в цялата страна.

Тази година лятната АНТИСПИН кампания ще бъде официално открита на 3 август от 11.00 часа в експоцентър „Флора” в Морската градина на гр. Бургас от представители на Министерство на здравеопазването, Община Бургас и Местния обществен комитет по превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Бургас.

В духа на АНТИСПИН начинанието, от 5 до 20 август 2015 г. в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов” Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” ще представи фотографската изложба „Работа на терен на екипите на софийски неправителствени организации, работещи по превенция на ХИВ/СПИН сред уязвими групи (т.е. сред инжекционно употребяващи наркотици лица, комерсиални секс работници и мъже, които имат сексуални контакти с мъже). Галерията на открито се осъществява с подкрепата на дирекция „Култура” към Столична Община, студио „Фотосинтезис”, фондация „Инициатива за здраве”, фондация „Здраве и социално развитие” и сдружение „Здраве без граници”.

Над  37 000 души са се изследвали досега в подобни летни компании, показват данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Тестването за ХИВ ще се предлага от медицински консултанти в черноморските курорти, в близост до басейни и аквапаркове, в централни градски части и в лабораториите на РЗИ и в КАБКИС. Традиционно целта на лятната АНТИСПИН кампания е да насочи общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :

 • кръвта;
 • семенната течност;
 • влагалищния секрет;
 • майчината кърма.

 

Има три начина за предаване на ХИВ:

 • полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив);
 • кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица);
 • от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

 

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:

 • При постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус.
 • При избягване на случайни сексуални контакти.
 • При използване на презерватив при всеки сексуален контакт.
 • При въздържание.
 • Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.
 • Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.

В цялата страна работят и 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, информация за които можете да получите на телефон 

0 700 130 40.

Подробна информация за разположението на мобилните медицински кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна можете да получите ТУК (вж. прикачен файл).

Сподели в: