Върни се горе

Заместник министър Десислава Димитрова откри студентски общежития в Стара Загора

    Заместник министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев откри Регионален център за вродени коагулопатии и хемолитични анемии в УМБАЛ „Свети Георги” – гр. Пловдив. 
    „Клиниката по хематология на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив доказа, че има водеща роля в диспансеризацията, регистрацията и контрола на тези редки заболявания. Очаквам центърът да бъде началото на нещо ново и значимо, което да позволи да се осъществи контрола върху редките заболявания – нещо, което досега не е правено“, каза при откриването д-р Вичев. Комплексът е оборудван със собствени средства на университетската болница в Пловдив и чрез дарения на няколко фармацевтични компании. Новото медицинско звено ще се ръководи от националния консултант по хематология проф. д-р Стефан Горанов. 
    Центърът е част от Клиниката по хематология и ще обслужва региона на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали. Петте области оформят втория регион по заболеваемост от хемофилия и таласемия в страната, където са регистрирани 189 пациенти. 
    Заместник министър Вичев посети и готовия Сектор за стволовоклетъчна трансплантация към Клиниката по хематология. Изграждането му отново е със средства на болницата в размер на 400 хил. лв., като част от обзавеждането на кабинетите е предоставено от дарители. В него ще се осъществяват специфичните медицински диагностични и лечебни дейности като високодозова, миелоабративна химиотерапия и режими с редуциран интензитет с последваща трансплантация на хемопоетични стволови клетки. 
     По-рано през деня заместник министър Вичев присъства на тържественото откриване на новата учебна година в Медицински университет – Пловдив. В приветствието си той пожела на бъдещите лекари да бъдат отдадени на пациентите си, защото това е призванието на всеки, избрал най-хуманната професия.   
    Заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова присъства на откриването на новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора. Веднага след това тя участва в откриването на ново модерно общежитие за 350 студенти в града. 


 

Сподели в: