Върни се горе

В МЗ се проведе среща във връзка със закриването на белодробната болница в Пловдив с представители на протестиращите и местната власт

 
    В Министерството на здравеопазването се проведе среща във връзка с протестите срещу решението на Общински съвет Пловдив за закриване на общинската Белодробна болница - СБПФЗАЛ "Д. П. Кудоглу" в града. Тя бе организирана от заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков като продължение на проведените през миналата седмица разговори с представители на Белодробната болница. В срещата участваха директорите на Университетска болница „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов и на СБПФЗАЛ "Д. П. Кудоглу" д-р Веселин Давчев, заместник-кметът по здравеопазване на Пловдив Розалин Петков, експерти на МЗ, представители на протестиращите и на синдикатите. 
    Заместник-министър Ненков отново потвърди позицията, че МЗ не разполага с необходимите инструменти за въздействие над Общинския съвет срещу решението за затварянето на болницата, чийто собственик е. Към момента това лечебно заведение е с натрупани дългове над 4 милиона лв. В същото време д-р Ненков увери, че в Университетска болница „Св. Георги“ е създадена необходимата организация нито един пациент да не остане без необходимата му медицинска грижа след закриване на фалиралата Белодробна болница. За създаването на всички необходими условия за лечението на белодробно болните МЗ вече е осигурило около 700 000 лв. и предстои да бъдат отпуснати допълнително 300 000 лв. за дооборудване. В Университетската болница „Св.Георги” е осигурен самостоятелен вход за прием на болните, както и специална климатизираща апаратура с най-модерни филтри в съответствие с изискванията за туберкулозно болните. Досега в Белодробната болница такава модерна апаратура не е имало. Очаква се новата структура да заработи през месец май като капацитета й позволява безпроблемно да поеме всички нуждаещи се от региона. „При всички случаи до прехвърлянето на дейността в Университетската болница, ще продължи   приема на пациенти в Белодробната болница“, заяви д-р Ненков. По този начин нито за един ден пациентите няма да останат без медицинска помощ и Министерството на здравеопазването гарантира възможно най-високото качество на лечение в Университетска болница „Св. Георги“. 
    „Благодарение на МЗ в Пловдив ще има структура с такова ниво на компетентност и с такива условия, каквито няма другаде в страната“, каза директорът на „Св. Георги“ проф. Джамбазов. Той обясни, че с разкриването на новата дейност в Университетската болница ще е необходимо да бъде нает допълнителен медицински персонал от работещите досега в Белодробната болница „Д.П.Кудоглу”. 
  

Сподели в: