Върни се горе

„Замърсяването на въздуха безспорно вреди на човешкото здраве и един от основните ангажименти на институциите трябва да е решаването на този проблем“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова при откриването на експертен форум „Чист въздух за здраве в София“. 

През последните десетилетия емисиите на много замърсители на въздуха в Европа спаднаха значително, но все още проблемът остава нерешен. В България основни замърсители са прахът и фините прахови частици. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип, остри респираторни заболявания или астма са особено чувствителни към високи стойности на фини прахови частици, посочи още зам.-министър Йорданова. Тя припомни, че мръсният въздух може да причини хронични заболявания или да предизвиква усложнения, ако човек вече страда от хронични заболявания.

Ежегодно регионалните здравни инспекции на територията на страната извършват оценка на влиянието на атмосферния въздух върху здравето на населението. При установени несъответствия РЗИ изготвят препоръки към общинските органи, които следва да бъдат включени в общинските програми за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух.

„Надявам се, че с общи усилия отговорните институции ще успеят да ограничат замърсяването на въздуха, като стъпка по посока увеличаване продължителността на живот в добро здраве“, подчерта още зам.-здравният министър.

Сподели в: