Върни се горе

Мотото на кампанията е „Нека да спасим петото дете“, тъй като 20% от децата в света не са обхванати с ваксини

    За шеста поредна година България се включва в отбелязването на Европейската имунизационна седмица. Тя се организира от Световната здравна организация за осми път, като през тази година в нея се включват 53 страни от цял свят. Целта на кампанията през тази година в България е родителите да бъдат информирани за това колко е важно да ваксинират децата си, както и да се отговори на някои от най-големите страхове, свързани с негативния ефект от имунизациите, беше на обявено на проведената пресконференция в МЗ. „Имунизацията не е задължение – тя е право на всяко дете“, каза държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той припомни, че преди 10 години, когато в България е въведена ваксината срещу Хепатит В, обществените нагласи срещу нея са били негативни. Днес обаче страната ни се е справила с болестта, благодарение на извършените в този период имунизации. 
    През 2013 г. световната кампания преминава под мотото :„Нека да спасим петото дете“, тъй като по официални данни, съобщени на брифинга,  20% от децата в света не се имунизират. Всяка година 1.5 млн. деца умират, защото не са били ваксинирани и цената на лечението им е много скъпо, съобщи Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ в България. Тя допълни, че имунизациите са най-добрият начин за предпазване на децата от различни заболявания. Това становище беше подкрепено и от ръководителя на офиса на СЗО в България Емилия Тончева, която отбеляза, че в страните, в които имунизационните календари са добре развити, някои заболявания реално изчезват.
    Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова обърна внимание на това, че имунизационният календар в България е широкообхватен и може да се сравнява с тези в най-развитите страни в света.  „Медицинската наука е доказала, че няма по-ефикасен начин за предпазване от някои заболявания от имунизацията”, каза председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков. 
    В рамките на Европейската имунизационна седмица – 22-28 април 2013 г. са предвидени редица инициативи за информиране на населението. Вече е създадена интернет страница на кампанията www.imunizacionnasedmica.bg, където са посочени отговори на всички въпроси, свързани с имунизациите при децата. Чрез някои от телевизиите с национален обхват се разпространява специално изработен за кампанията видеоклип. В него се акцентира върху възможността от реално предпазване от редица заболявания чрез ваксиниране. В рамките на информационната кампания са изработени и вече се разпространяват различни информационни брошури – за значението и безопасността на детските ваксини, за състава на ваксините, схемите за ваксиниране и др. Материалите ще бъдат на разположение на хората, посещаващи здравните заведения в страната.

Сподели в: