Върни се горе

Бъбрек от 34-годишен донор от Мюнхен, Германия беше трансплантиран на 37-годишна жена днес в УМБАЛ „Лозенец”. Органът е подаден у нас от Евротрансплант. Това е първият подобен случай за страната ни. Той стана възможен благодарение на доброто сътрудничество и усилия на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантации за подобряването на донорството и трансплантациите у нас.

Самолетът с хладилната чанта, в която се намираше органа излетя вчера от летище Мюнхен и в 22.14 ч. кацна в София. Оттам органът беше откаран в болница Лозенец, където по-късно се извърши и самата трансплантация. Изследванията за откриването на най-подходящия реципиент протекоха успоредно с полета. ИАТ благодари на Агенция Митници за доброто сътрудничество при освобождаването на хладилната чанта от самолета.

Получаването на органа от Евротрансплант дойде в отговор на доброто сътрудничество с международната организация и усилията на ИАТ да развива трансплантациите у нас. През тази година страната ни предостави черен и бял дроб на нуждаещи се пациенти от Германия и Австрия, тъй като у нас нямаше подходящи реципиенти за тези органи. Координацията беше осъществена от Евротрансплант. В отговор на това сега страната ни получи бъбрек, който даде шанс на още един българин да продължи нормално живота си. МЗ и ИАТ ще продължат да полагат усилия за по-доброто развитие на трансплантациите у нас. Основна част от това ще бъде и по-нататъшното сътрудничество с Евротрансплант. През 2010 г. у нас има извършени 31 бъбречни трансплантации от трупен донор, 12 на черен дроб и 5 на сърце. Само за последните два месеца имаше 4 донора и 11 трансплантации.

Сподели в: