Върни се горе

    До 16.00 ч. днес 45 столичани станаха кръводарители в пунктовете в Националния център по трансфузионна хематология. С това от началото на кампанията досега дарителите в София достигнаха 640 души. Кръводарителската акция е в отговор на отправения от МЗ призив след като през последните седмици има недостиг на кръв и кръвни продукти в лечебни заведения в София и Западна България.   
    Във временния пункт, открит в Министерството на правосъдието, дариха кръв 58 служители от ведомството и от Областна администрация София област. Утре акция по кръводаряване ще бъде организирана в МВнР, където в 11.00 ч. се открива мобилен пункт. На 20.09 от 9.00 ч. кръводаряване ще има и в МОМН, а на 21.09 от 14.00 – в МИЕТ,където също се открива мобилен пункт.   
   Кампанията за кръводаряване набира ход и в страната. Областните управи съвместно с РЗИ осигуряват необходимите условия на всички желаещи от областните градове да дарят кръв. Акцията протича в кръвните центрове на областните болници, както и в специално открити мобилни пунктове в градовете.          
    До днес на обяд в областната многопрофилна болница в Благоевград са дарили кръв 30 души.  В града е открити временен пункт за кръводаряване, а мобилни пунктове ще бъдат открити в цялата област. Във вторник те ще бъдат в Сандански, в сряда в Петрич, а в четвъртък - в Разлог. В последния ден на работната седмица кабинетът ще пристигне в Гоце Делчев. 
   Временните центрове ще работят от 09.00 до 17.00 часа.
55 души във Варна са дарили кръв в Районния център по трансфузионна хематология. Кампанията продължава до 21 септември  в цялата област. 
    В Шумен по инициатива наобластния управител 10 служители на администрацията и граждани се включиха в дарителската акция във временния пункт, разкрит в сградата на Областна управа. Общо 21 жители на града се включиха в кампанията. Всеки, който желае да дари кръв, независимо от кръвната си група, може да   направи това в МБАЛ - Шумен, всеки работен ден от 7.30 до 13.00 часа. 
    В Перник до днес 14 души станаха кръводарители. Петдневната кампания продължава до 21.09 от 9 - 13.00 ч. в отделението по трансфузионна хематология в областната болница. 
    5 души в Ямбол станаха кръводарители като кампания по кръводаряване продължава до 21.09.  
   Областната управа в Добрич също се включи в обявената от Министерството на здравеопазването акция по кръводаряване. Доброволната кампания по даряване на кръв в областта стартира от днес и ще продължи до края на месец октомври в Центъра за трансфузионна хематология към МБАЛ-Добрич. 
    И област Силистра стартира от днес кампания по кръводаряване. В Областна администрация Силистра беше разкрит мобилен пункт на Отделението по трансфузионна хематология. В акцията ще бъдат обхванати всички представителства на държавната администрация в областта. 
    В Монтана акцията по кръводаряване се провежда в МБАЛ - Монтана съвместно с БЧК. Тя ще се проведе от днес в дните 19, 21,24,26 и 28.09. 
    В област Русе кампанията за кръводаряване ще започне от 1 октомври. Тя ще се проведе съвместно с БЧК. До момента от екипа на областния управител са записани 12 служители, които желаят да дарят кръв безвъзмездно. 
     В Пловдив са организирани три мобилни екипа, които ще приемат желаещи кръводарители от 18 до 21.09. Екипите са организирани от    Регионалния център по трансфузионна хематология, УМБАЛ „Св.Георги” и МБАЛ „Св.Мина”.    
     Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв в София и областите от Западна България, могат да направят това и на следните места:  
      -          в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа  
      -          в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.   

Сподели в: