Върни се горе

11 Центъра за спешна медицинска помощ в страната днес получиха 25 нови реанимобила. Това е поредният транш от автомобили, които центровете получават в изпълнение обявената от министъра на здравепазването д-р Евгений Желев  цел - до края на мандата на правителството целият автопарк на спешната помощ да бъде изцяло обновен.  До средата на юни на всички центрове в страната ще бъдат предоставени още 100 автомобила, които заедно с днешните 25 коли и предоставените на 13.05.2009 г. 40 реанимобила са осигурени със средства, отпуснати от Народното събрание в края на 2008 г.  За последните 3 години по линия на заемно споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие Министерството на здравеопазването предостави на центровете нови 255 реанимобила.  

Всички нови линейки са оборудвани в съответствие с изискванията за добра медицинска практика и отговарят на изискванията на европейските стандарти и на конкретните директиви на ЕС за медицински автомобили,  оборудване и медицинска апаратура. Те разполагат с вакуумна и кислородна инсталация, функционални носилки, в т.ч. и за пациенти с травми на гръбначния стълб, климатизирана санитарна част и допълнително медицинско оборудване, което да осигурява качество на медицинското обслужване. Допълнителното оборудване включва електрокардиограф, дефибрилатор, инфузионни помпи за спринцовки, мобилен респиратор и спешна чанта.

Годишно 6-те хиляди медицински работници и служители в спешната медицинска помощ оказват необходимата квалифицирана медицинска помощ на над 2 милиона българи, ежедневно, 24 ч. в денонощието.

 

Сподели в: