Върни се горе

     Стотици хора от цялата страна откликнаха на призива на Министерството на здравеопазването и се включиха през  първия ден от обявената кампания за кръводаряване след възникналия недостиг на кръв и кръвни продукти от групите А и О.  Не достигат количествата в София и Западна България в резултат на повишения брой оперативни интервенции в лечебни заведения в тези региони. 
    84 души доброволно дариха кръв в открития тази сутрин мобилен пункт в Министерство на здравеопазването. Сред първите кръводарители бяха министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.  Кръв в пункта дариха също и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Народната представителка Мая Манолова също стана кръводарител. В акцията се включиха също служители на МЗ и    МТСП, десетки граждани на столицата.  
    В мобилния пункт в Министерски съвет днес следобед дариха кръв 30 служители
    В Националния център по трансфузионна хематология от своята кръв дариха 110 души, а други 55 станаха кръводарители в мобилния кабинет, открит в централата на БЧК.           
   По инициатива на Христо Стоичков в Ловеч също беше организирана кампания за кръводаряване. В акцията се включиха треньори и футболисти от футболния отбор „Литекс” , които дариха кръв в многопрофилната областна болница в града. 
     В областите в Западна България, където недостигът от кръв и кръвни продукти е най-голям, на призивите за кръводаряване днес са се отзовали 73 души - Благоевград 22 души, във Враца -14 души, Видин-10 души, Кюстендил-14 души, Перник-13 души. Всички те са дарили кръв в кръвните центрове в областните болници. Освен областите, където недостигът е най-голям, в кампанията се включиха и други региони на страната. 29 души в Хасково са се отзовали и са дарили кръв в двата разкрити пункта в града. Кампанията там продължава до 18.09.  В Стара Загора 30 души са дарили кръв, в Плевен- 11, в Добрич-3.   
     В началото на следващата седмица кампанията по кръводаряване продължава по график като в нея ще се включат и други министерства и  административни звена към тях. На 17.09 от 10.00 ч. мобилни пунктове за кръводаряване са организирани в Министерство на правосъдието, където желание да станат дарители са заявили 95 души.  На 18.09 от 11.00 ч. мобилен пункт ще има в Министерството на външните работи, а на 19.09  – в Министерството на околната среда и водите. Служители на Министерство на отбраната ще дарят кръв на 19, 20 и 21 септември като в кампанията ще се включат и от Националната гвардейска част и Военно издателство. 
    След среща между премира Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова беше решено областните управи да осигурят необходимите условия желаещите да дарят кръв да могат да го направят във всички областни градове.  В Областната управа на София-област 20 души са пожелали да станат кръводарители по време на акцията, която ще се проведе на 17.09. Участие в кампанията ще вземат и служители от Областната управа във Велико Търново, където на 19.09 от 9.00 ч. също ще бъде разкрит мобилен пункт. В областите Варна,Силистра, Ямбол кръводарителската кампания стартира от понеделник и продължава до края на седмицата. В област Пловдив акцията за кръводаряване стартира от 18.09 и ще продължи до 21.09. Кръводарителска акция е организирана в Русе на 17.09-понеделник. Тя ще се проведе в учебни заведения в града, където традиционно се отзовават много млади хора. 
    Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв в София и областите от Западна България, могат да направят това и на следните места:  
-          в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа 
-          в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.   

Сподели в: