Върни се горе

По повод Световния ден за борба със СПИН, на 1 декември, сряда,  от 9.30 ч. на сградата на Министерство на здравеопазването ще бъде спусната Червена панделка.  Символът е в знак на институционална подкрепа и ангажираност към проблема ХИВ/СПИН. Това е практика, широко разпространена в световен мащаб и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червени панделки ще бъдат спуснати през този ден на сградите на Столична община и на Националния център по заразни и паразитни болести.  

В проявите за деня ще се включат и народните представители от 41-то Народно събрание. Преди началото на пленарното заседание на 1-ви декември доброволци от Софийския клуб на обучители на връстници и представители на Асоциацията на студентите по медицина в България към СУ „Св. Кл. Охридски” ще раздават червени лентички на народните представители като знак на съпричастност със засегнатите от болестта. В акцията ще се включи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която ще посети информационния щанд на кампанията в Клуба на народния представител.

С тези и други инициативи във всички области на страната ще бъде даден стартът на   Национална информационна АНТИСПИН кампания по повод 1-ви декември. Тя се организира за седма поредна година от МЗ и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Коалиция „АНТИСПИН”. Мотото на кампанията е Презерватирай се. Всички дейности по превенцията и лечението на болестта у нас се реализират със съдействието на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Основната й цел е да допринесе за намаляване на новите случаи на инфектиране с ХИВ/СПИН и подобряване на качеството на живот на хората с ХИВ/СПИН.

Традиционно Националната АНТИСПИН кампания ще протече в три ключови етапа, свързани със Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, Деня на влюбените – 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва  в третата неделя на месец май. По време на първия етап от кампанията е предвидено да бъдат раздадени над 200 000 презерватива и 200 000 картички с мотото на кампанията и информация за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС).  Според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 години. Приблизително 40 % от тях декларират, че не използват презерватив при първия си полов акт. По тази причина кампанията е насочена приоритетно към младите хора, а целта й е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” ще подкрепи инициативите по повод Световния ден за борба със СПИН, организирани от Студентски съвет на Нов Български Университет, Българска Студентска Фармацевтична асоциация и Югозападен университет „Неофит Рилски”, гр. Благоевград, както и на Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), общини, неправителствени организации – партньори на кампанията. Кампанията се организира с активното съдействие на много национални и регионални медии.

За първи път Световният ден за борба със СПИН е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите.

            Според доклад на ООН, хората, живеещи с ХИВ в света са над 33 милиона. От  тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца. Четвърт век след след началото на епидемията от ХИВ/СПИН няма част от света, която да не е засегната от болестта. До този момент жертвите на СПИН са над 25 милиона души. Африка на юг от Сахара продължава да бъде регионът най-силно засегнат от епидемията. Според оценките на специалисти, една от най-бързо разрастващите се епидемии протича в държавите от Източна Европа и Централна Азия. През 2008 година броят на хората, живеещи с ХИВ в този регион достигна 1.5 милиона.

 

 

Сподели в: