Върни се горе

Петима пациенти са настанени в болницата в Дулово, само един от тях има нужда от подобно лечение. Това показа посещението на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев на лечебното заведение днес. Повод за него стана протестна декларация на инициативен комитет за защита болницата.

 


 

Четирима от пациентите в болницата бяха настанени в неврологичното отделение на медикаментозна перорална терапия, която може да се прилага в извънболничната помощ. Петият пациент е родилка, която наистина има нужда от престой в болница.

 


 

През миналата година през МБАЛ Дулово са преминали 3618 пациенти. Други 3592 обаче са се лекували в болниците във Варна, Силистра, Шумен, Русе, Тутракан, Разград и Исперих. През миналата година лечебното заведение е работило по 92 КП, заради липса на специалисти и апаратура обаче през тази се очертава да сключи договори по 30.

 


 

Всички тези данни показват, че болницата няма капацитета да осигурява качествено лечение. На практика и в момента тя действа като ДКЦ, от което хората имат нужда. Затова екипът на МЗ и НЗОК препоръча на ръководтсвото на МБАЛ Дулово да запази отделенията, от които наистина има необходимост и да засили извънболничната помощ чрез разкрване на ДКЦ или Медицински център. В тях пациентите ще могат да получават медицинска помощ на нивото, което може да им осигурят специалистите в общината.

 


 

За по-високотехнологична медицинска помощ хората ще се обръщат към по-големите болници в страната, както са го правили и досега. Около Дулово се намират седем други болници, в радиус от 40 до 120 км. При спешни състояния пациентите ще се транспортират дотам чрез Спешна помощ. В Дулово има 3 линейки и 2 реанимобила, следващия месец ще се създаде и спешен кабинет, в който денонощно хората ще могат да ходят на преглед при лекар.

 

Сподели в: