Върни се горе

    В УМБАЛ „Александровска” екипи трансплантолози предстои да започнат две бъбречни трансплантации. Органите са дарени от родителите на мъж, който изпадна в състояние на мозъчна смърт. Експлантирани бяха сърцето, черния дроб и двата бъбрека. 
    След извършени обстойни изследвания специална комисия определи двамата най-подходящи реципиенти на двата бъбрека, чиято съвместимост позволява те да бъдат успешно трансплантирани.  Изследвани са редица техни показатели като основно място е отделено на имунологичната съвместимост. Трансплантациите  ще бъдат извършени от екипа на проф. д-р Петър Панчев.  
    По-рано днес на двама други пациенти бяха трансплантирани сърце и черен дроб на донора. Сърдечната трансплантация беше извършена в УМБАЛ „Св. Екатерина” от екипа на проф. д-р Генчо Начев, а чернодробната - в УБ „Лозенец”. Двете операции са преминали успешно и в момента пациентите са в реанимация. 
    Това е първата донорска ситуация за тази година.  
   Министерство на здравеопазването изразява дълбока благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени четири човешки живота.

Сподели в: