Върни се горе

Новите правила, по които трябва да работи Център „Фонд за лечение на деца” ще са окончателно готови до края на ноември. Те са изготвени от Работната група, която министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев вече беше създал. За да влязат в сила, промените трябва да се приемат от Министерския съвет. С тях ще се изпълнят и препоръките на Сметната палата за оптимизиране на работата на фонда.

Промените предвиждат молбите за лечение да се подават директно във фонда, а не първо в Комисията за лечение в чужбина. Така ще се съкрати време при разглеждането им. Освен това се регламентират ясни срокове от две седмици, в които да се взема решение за лечението на децата. Ще се създаде и публичен регистър, който да показва какви са били ефектите от провеждането лечение. Родителите, които не са доволни от решенията на фонда ще могат да ги обжалват. Всичко това ще опитимизира финансирането на лечението на болните малчугани занапред. Занапред фондът ще има и нов директор - д-р Николай Добрев днес подаде оставката си.

Център „Фонд за лечение на деца” има важно обществено значение. От създаването му през 2005 г. до края на 2008 г. чрез него лечение са получили 176 деца на обща стойност 5.8 млн. лв. Броят на подадените молби за този период е бил 309, от тях положително становище от Комисията за лечение в чужбина са имали 219. През тази година за първи път за лечение от фонда са изпратени 39 деца, а 41 продължават лечението си от предишни периоди. През тази година фондът е изразходвал 3.1 млн. за лечението им, до края на годината се очаква да се изразходват още около 500 хил. лв.От 2005 г. до края на 2008 г. във фонда са постъпили 9.9 млн. лв, от тях са изразходвани 5.8 млн. лв.  

Сподели в: