Върни се горе

Тази сутрин във Военномедицинска академия беше извършена експлантация на черен дроб и бъбреци. Донорът е 43-годишен мъж с мозъчно-черепна травма и мозъчна смърт. Той бе открит в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” –гр. Сливен с координатор д-р Николай Иванов. Пациентът бе транспортиран снощи във ВМА от специализирани екипи на болницата. В момента в Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия се извършва трансплантация на черния дроб от екипа на проф. Никола Владов. Предстои да бъдат извършени още две трансплантации на бъбреци след извършване на необходимите диагностични изследвания на подходящи пациенти.

Това е втората донорска ситуация за последните два дни. Вчера бяха извършени четири трансплантации. Първата се състоя в СБАЛССЗ „Света Екатерина”. На 23-годишен пациент бе трансплантирано сърце. Втората трансплантация бе на черен дроб и се извърши в клинична база „Лозенец”. Снощи специализираните екипи на УМБАЛ „Александровска” извършиха две бъбречни трансплантации. Органите бяха трансплантирани на двама пациенти – жена на 50 г. и мъж на 33 г. Донорът е 17-годишно момче с черепно-мозъчна травма и мозъчна смърт. Той бе открит в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – гр. Плевен с координатор д-р Георги Димитров.

Министерство на здравеопазването изказва специални благодарности на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в гр. Сливен и УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в гр. Плевен, които са открили, диагностицирали и кондиционирали донорите. Развитието на донорството и трансплантациите и занапред ще бъдат приоритет на МЗ и ИАТ.

Сподели в: