Върни се горе

       От старта на лятната АНТИСПИН кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” до днес са се изследвали и са научили своя ХИВ статус 2 735 души от цялата страна.  Инициативата започна на 1 август и ще продължи до края на септември т.г. Най-много консултирани и тествани за ХИВ има в областите Варна (927 души), Бургас (489 души), Пловдив (252 души), Благоевград (234 души), Добрич (180 души) и Кюстендил (124 души).
          От средата на август активно в кампанията се включи град София с  мобилни медицински екипи, които консултират и изследват доброволно, анонимно и безплатно за ХИВ на езерото „Ариана” в Борисовата градина всеки вторник и четвъртък от 19.00 до 22.30 часа. Тези екипи ще функционират до 26 септември включително.
          В кампанията са се включили общо 21 области на страната. Мобилните екипи работят на терени главно там, където има най-голямо туристическо оживление: в аквапаркове, на крайбрежни алеи в морските курорти, около басейни и хотелски комплекси, в търговски центрове, в градски паркове и др. Предстоят посещения в курортите Нареченски бани, Огняново, Сандански, Кранево, Белоградчик, Варна, Бургас, Приморско, Царево, Несебър и Созопол. През септември в лятната кампания се очаква по-активно да се включват, освен София град , областите: Благоевград, Бургас, Монтана, Плевен, Перник, Пловдив, Търговище, Русе и Шумен.
Тази година кампанията обхваща не само туристическите обекти, но и малките, населени места в различни области, включително отдалечени села и ромски махали.
          Графикът на мобилните медицински кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ е поместен на страницата на Програмата www.aidsprogram.bg
           До момента в България официално са регистрирани общо 1 753 ХИВ носители, като от началото на годината до 13 август 2013 г. са открити нови 123 серопозитивни лица. При сравнение на данните от последните години се очертава тенденция - броят на новоинфектираните мъже е почти три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. 
 
Сподели в: