Върни се горе

На 7 април-Световния ден на здравето, министърът  на здравеопазването Десислава Атанасова посети Варна по повод откриването на обновени звена в двете най-големи болници в града - Университетската болница "Св. Марина" и МБАЛ "Св. Анна".  Тя отправи поздравления към всички здравни работници по случай техния професионалния празник като им пожела все така всеотдайно да следват своето призвание и да служат на нуждаещите се хора. 

 В Университетската болница "Св. Марина" здравният министър  откри официално новата модерна апаратура в Лабораторията по молекулярна медицина. Новата високотехнологична апаратура за изследване на туморни маркери ще съкрати двойно времето за диагностика при различни онкологични заболявания. Това ще позволи  на специалистите да назначават най-адекватното лечение  според точните характеристики на заболяването. 

Апаратурата и консумативите са осигурени чрез дарение, чиято стойност е 120 хил. лева. Министър Атанасова разгледа и обновените Клиники по ортопедия и неврохирургия в лечебното заведение. 
По-късно в областната многопрофилна болница "Св. Анна" министър Десислава Атанасова откри реновираната Клиника по вътрешни болести. Ремонтът и оборудването са осигурени изцяло със собствени финансови средства на лечебното заведение в размер на 122 хил. лв.  За модернизацията на апаратурата болницата е подпомогната от дарители от Германия. Клиниката е оборудвана с модерна диагностично-лечебна апаратура  за изследване на коремни органи, сърдечно-съдова и централната нервна система.
Заплатите на работещите в Центровете за спешна медицинска помощ ще бъдат повишени между 10 и 20 %. Това потвърди министърът на здравеопазването на проведения брифинг за журналисти. Планира се това да стане от 1 юни т.г. така че увеличението да бъде факт през второто полугодие. Необходимите средства е възможно да  бъдат осигурени  за сметка на част от предвидените за годината капиталови разходи или от други резерви на МЗ. Министърът на здравеопазването подчерта, че  центровете за Спешна помощ няма да преминават към областните болници, тъй като спешността е приоритет на държавата и не следва  да се прехвърля към болниците, които са търговски дружества и да става част от дейността им. Това само ще ги натовари финансово тъй като Бърза помощ поема предимно неосигурените пациенти, заяви министър Атанасова.

Проблемът с разширяване на възможностите за  специализация на младите лекари  ще бъде решен с промените в Наредба 34, които вече са готови  и се обсъждат сред академичната общност, в съсловните среди, между директорите на болници, каза още на брифинга министър Атанасова. "Основното ще бъде първо да се даде възможност на лекарите от Бърза помощ да специализират във всички специалности, а не само по специалността „Спешна медицина”, а също така   младите лекари да могат да специализират в местата, в които работят и които са база за специализация. Смятам че това са добри стъпки да задържим лекарите в България.”, каза министърът на здравеопазването.

Диагностично свързаните групи няма да сменят клиничните пътеки до края на мандата на правителството, заяви Десислава Атанасова.  Според нея е пропуснато времето, през което лечебните заведения могат да се подготвят за въвеждането им.  Опитът да напредналите страни години показва, че за това е необходимо поне 5-7 години.   

Необходими са ефективни мерки за намаляване броя на здравнонеосигурените лица, заяви пред журналистите здравният министър. По последни данни техният брой е над 1 200 000, но органът, който трябва да извършва тези проверки е НАП.  Една част от тях са хора, които не живеят в България, други част са социално слаби, които нямат възможност да заплащат здравни осигуровки. За тях държавата е осигурила при посещение в лечебно заведение, лечението им да поема от държавата.

Има и хора с финансови възможности, но поради липса на доверие в здравната система те предпочитат да заплащат кеш при лечение, а не да заплащат здравни вноски. „В България, както и в Европа осигурителният модел е изграден на солидарния принцип и всеки трябва да дава своя дял. Това налага да се търсят механизми всички да си плащаме здравните осигуровки, защото само така  здравната система ще бъде финансово стабилна, изтъкна Десислава Атанасова. При всички случаи, допълни тя, промените в здравеопазването ще се стават след широко обществено обсъждане и наличие на консенсус между участниците в здравната система.
Сподели в: