Върни се горе


Лекари от цялата страна ще учат бременните жени какви са вредите от тютюнопушенето. Лекциите ще се проведат до края на тази седмица, те са част от инициативите, които организира МЗ по повод Международния ден без тютюнопушене – 19 ноември. Тази година той се провежда под мотото “За бременност без тютюнев дим”.

В рамките на една седмица ще се проведат над 100 инициативи на Министерство на здравеопазването и РИОКОЗ, които имат за цел да намалят броя на хората, зависими от никотина. В 10 града - София, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Разград, Силистра, Търговище и Враца ще се проведе и безплатно измерване на издишвания въглеродния окис. По време на кампанията ще се излъчват филми и ще се разпространяват рекламни материали за отказване от вредния навик.

56 джипита в цялата страна пък ще подпомагат пушачите да откажат вредния навик. Лекарите са обучени да прилагат специална комбинация от методи по Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето. Имената и координатите им ще бъдат публикувани на електронните страници на Министерство на здравеопазването и на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето -  www.aznepusha.bg. Помощ за отказване от тютюнопушенето хората могат да получат и на тел. 0700 10 323 всеки работен ден от 9 до 19 часа. Информация за Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето и всички инициативи, свързани с нея, могат да се намерят и на интернет-сайта на програмата www.aznepusha.bg.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развиването на редица социалнозначими заболявания каквито са онкологичните и сърдечносъдовите. Никотинът е особено вреден за бременните жени. Пушачките са с 30-40% по-застрашени от аборт през първите 3 месеца на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е почти два пъти по-висок. Изследванията сочат, че една от често срещаните причини за преждевременно раждане е пряко свързана с пушенето. Ако бебето се роди преди 37-та седмица или развитието в утробата е нарушено, има по-голяма опасност от по-ниско тегло на новороденото или смърт при раждането. Доказано е, че 5% от всички случаи на недоносване, се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е с 20-30 % по-висок, ако майката е пушачка. Това увеличава и риска бебето да развие астма с около 60%.

Нарушенията в неврологичните функции и умственото развитие на детето също са пряко свързани с пушенето през бременността. Децата на майки-пушачки са с по-ниско тегло и имат по-слаба успеваемост в училище, както в ранна, така и в по-късна детска възраст. По данни от проучвания в страни от ЕС децата, отглеждани в домове, в които се пуши, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на астматично заболяване.

Още в утробата на майка си бебето може да абсорбира никотин от цигарения дим. Всяка изпушена цигара забавя скоростта на кръвния ток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода. Вследствие зародишът може да бъде увреден, както от хроничния недостиг на кислород, така и от недохранване.

Изследванията показват още, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г. по-рано. Те са изложени и на по-голям риск от рак на шийката на матката.

 

История на Международния ден без тютюнопушене

Международният ден без тютюнев дим се отбелязва за първи път в САЩ през 1977 година по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS). Идеята е взаимствана от американеца Артър Р. Мълейни, който шест години по-рано в град Рандолф убеждава своите съграждани да спрат да пушат поне за 1 ден и така да спестят средства за отпускане на стипендии в местното училище.

Международният ден без тютюнев дим е всеки трети четвъртък от месец ноември и през 2009 г. се отбелязва за 32-и път.

Сподели в: