Върни се горе

Министерството на здравеопазването ще получи награда за високи постижения в прилагането на Географските информационни системи /ГИС/ за повишаване качеството на здравеопазването в България, по случай 11-ия Световен Ден на ГИС .

Церемонията по награждаването ще се състои на 18 ноември (сряда) от 18.30 ч. в Гранд Хотел България.

По традиция Световният ден се чества всяка година през ноември в повече от сто страни по света, а у нас на него се награждават българските организации, които през изминалата година имат стратегически постижения в областта на този вид технологии.

Министерството на здравеопазването успешно прилага най-модерни ГИС технологии за изготвяне и анализ на здравната карта на България, за подпомагане на реформите и за постигане на качествено и достъпно здравеопазване.

ЕСРИ ГИС технологията се използва от хиляди организации по света в сферата на e-здравеопазването, като предоставя мощни средства за събиране, съхраняване и интегриране на здравна информация. Подпомага процесите на анализиране, визуализиране и взимане на по-добри управленски решения; наблюдение и проследяване на заболеваемостта; изготвяне на политики, планове и програми; локализиране на ресурси; маршрутизация; мониторинг на екологичната обстановка; имунизационни регистри; превенция и управление на епидемии.

ЕСРИ ГИС софтуерът е приет за де-факто стандарт. Той се използва от почти всички здравни министерства в страните-членки на ЕС, от всички здравни департаменти на САЩ, от над 800 местни здравни агенции, организации като Червен кръст, ООН, СЗО и др.

Сподели в: