Върни се горе

Здравният министър ще открие в УМБАЛ „Св. Марина” - Варна първият в страната циклотрон за производство на изотопи за високотехнологична диагностика


    Утре министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров е на посещение в гр. Варна.
   От 18.00 часа утре, 29 март, здравния министър ще участва в тържествата по отбелязване на 64-та годишнина на Многопрофилната болница за активно лечение-Варна, която е в системата на Военномедицинска академия. Честването ще се проведе в Пленарната зала на Община Варна.
    На 30 март, събота, от 10.00 часа в Университетската болница „Св. Марина” проф. д-р Николай Петров ще даде старта и официалното пускане в експлоатация на първия в България циклотронен комплекс. Апаратурата ще произвежда изотопи за изследванията на пациентите с помощта на високотехнологичната Позитронна емисионна томография в хибрид с компютърната томография – ПЕТ скенер. С тази най-прецизна в цял свят технология се осигурява качествената диагностика на различни заболявания и най-вече регистрацията на туморните процеси. Досега необходимите изотопи за изследванията бяха внасяни всяка седмица със самолетен транспорт от Австрия и Унгария.
    Циклотронът е уникален комплекс не само за нашата страна, но е и едва вторият подобен в Европа, тъй като позволява производството на индивидуални дози за диагностика.
   С началото на родното производство на изотопи от една страна ще се постигне независимост в доставките на необходимите консумативи за нуждите на българските пациенти, а от друга – собственото производство ще има значим икономически ефект като ще намали значително досегашните разходи за диагностичните изследвания. Стойността на циклотронната апаратура, която е от най-висок клас, е 5 млн. лв. Средствата са осигурени изцяло от бюджета на лечебното заведение.
    По-късно от 11.00 часа министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще проведе работна среща с директори на лечебни заведения от града и областта по актуални теми на здравеопазването. Срещата ще бъде в залата на Университетска болница „Св.Марина“.

Сподели в: