Върни се горе

    Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров се срещна с ръководството на националната Асоциация на работодателите в здравеопазването. В разговорите участваха председателят на Асоциацията д-р Димитър Димитров, както и членовете на Управителния съвет проф. д-р Генчо Начев, проф. Владимир Пилософ и д-р Георги Гелев.         
    На срещата бяха обсъдени необходимостта от промяна в методиката на НЗОК за заплащане дейността на болниците, недофинансирането на интензивното лечение, подобряването работата на Спешната помощ.  „Въпросите следва да се решават с прякото участие на всички заинтересовани страни и всички те трябва да поемат своята отговорност и да са част от решението”, подчерта проф. Петров. В тази връзка през следващата седмица здравният министър ще инициира провеждането на среща в разширен формат за обсъждане на методиката с участието на НЗОК, БЛС и работодателите в здравеопазването. Представителите на Асоциацията на работодателите в здравеопазването бяха информирани също, че от днес започва работата си новосъздадената работна група за промени в Наредба № 40, което да създаде възможност за подобряване заплащането на интензивното лечение. 
         
    На срещата от ръководството на Асоциацията предложиха за обсъждане идеята спешната помощ в София да бъде районирана така че  пациентите да бъдат превозвани не до всички над 40 болници в столицата, а само до 4-5 най-мощни болници със спешни центрове. Целта е пациентите по местоживеене по най-бързия път да попаднат в болница, където да получат качествено болнично обслужване.
     След проведената среща, пред представители на медиите, от ръководството на Асоциацията изразиха задоволството си от конструктивния разговор с министъра на здравеопазването като подчертаха,че целта е била да се поставят на обсъждане проблемите и в най-скоро време да се търси тяхното решение.

Сподели в: