Върни се горе

Здравният министър отправи поздрав до българските лекари и медицински специалисти по повод  7 април - Световен ден на здравето  


         
    По повод Световния ден на здравето, министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров отправи поздрав до българските лекари, медицински сестри и здравни работници във връзка с техния професионален празник. В поздравлението се казва:  
 
    „С огромно уважение и респект бих искал да отправя моите най-сърдечни поздрави по повод 7-ми април - Световния ден на здравето и професионален празник на медицинските специалисти. На този ден цялото ни общество отдава заслужено признание на всички вас, на хората, които с душа и сърце, с професионализъм и всеотдайност служат на здравето и живота на пациентите.
    Здравето на човека е висша ценност, защото е предпоставка за качествен и достоен живот и е важен фактор за просперитета на всяка държава. Нашата професия е различна от всички останали професии, защото е посветена на опазването на тази ценност, тя изисква постоянно усъвършенстване, голямо интелектуално усилие, готовност за решения и действия в реално време, когато секундите са решаващи. Затова в този празничен ден ви пожелавам и занапред да бъдете все така всеотдайни и неуморни в грижите за здравето на хората. 
    Използвам повода, обединяващ на този ден съсловието в целия свят, за да Ви благодаря и за вашето активно участие в осъществяването на целите на националната здравна политика. Убеден съм, че с последователни действия и диалогичност между участниците в здравната система всички ние ще отговорим на очакванията на обществото за едно по-добро здравеопазване.
    Пожелавам на всички здравни работници в България много здраве, щастие и професионални успехи.
 

 СВЕТОВНИЯT ДЕН НА ЗДРАВЕТО 2013

 


    Световният ден на здравето се празнува на 7 април и отбелязва деня на основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО.
    Мотото тази година е: Контролирай кръвното си налягане!
    СЗО отчита, че в началото на 21 век хипертонията се е превърнала в глобален проблем за общественото здраве и поради това организацията разработи през 2013 г.  Глобален документ във връзка с високото кръвно налягане.   В документа се подчертава   ангажимента на правителствата, здравните работници, гражданското общество и частния сектор да обединят усилия за намаляване на високото кръвно налягане и негативното му въздействие върху здравето на пациентите.

Сподели в: