Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, който днес беше на работно посещение в гр. Разград, откри реновираното Отделение по анестезиология и интензивно лечение на областната болница „Св. Иван Рилски”.

Д-р Желев беше в лечебното заведение във връзка със 130-годишнината от основаването му. Отделението по анестезиология и интензивно лечение е реновирано с финансови средства в размер на 200 хил. лв, осигурени от Министерството на здравеопазването.  Функциониращата апаратура в него отговаря на Медицинския стандарт по интензивно лечение.

Откривайки отделението, министър Желев заяви, че е впечатлен от създадените условия за работа, които гарантират качествено медицинско обслужване на пациента. „Само преди седем месеца открихме операционен блок в болницата и сегашното рановирано отделение е показателно за изключително доброто ниво на мениджмънта на лечебното заведение”, отбеляза д-р Желев.

Болницата притежава сертификат за качество по международния стандарт ISO 9001:2000 и й е присъдена Международна награда „Лидер по престиж и качество” за 2007 г. Обслужва население на област Разград с 136 062 жители. Броят на преминалите болни за 2008 г. е 16 242. Общият брой на длъжностите в болницата е 683, от които 123 лекари, 306 специалисти по здравни грижи и 254 друг персонал.

На откриването на отделението присъстваха народните представители от региона – д-р Нигяр Сахлим – зам.–председател на Комисията по здравеопазване, д-р Ива Станкова – член на Комисията по здравеопазване, д-р Хасан Адемов – председател на Парламентарната комисия по труда и социалната политика, директори на областни болници от цялата страна.

Представена беше историческа възстановка с участието на актьори от Градския театър, представяща откриването и прилагането на първата в България противовариолна ваксина през 1881 г. През 80-те години на 19 век в Разградския регион е проведена първата кампания за ваксиниране в България.

В рамките на посещението си д-р Желев се срещна с кмета на Община Разград Денчо Бояджиев и областния управител Наско Атанасов.

По-късно в Драматичния театър „Антон Страшимиров” се проведе тържествен концерт, посветен на 130-ия юбилей на МБАЛ - „Св.Иван Рилски”.

Във връзка с годишнината министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев отличи лечебното заведение със Златен Почетен знак – І степен на МЗ.  

В приветствието си министърът на здравеопазването изрази благодарност на целия екип на болницата  за високото ниво на обслужване, което осигурява на хората от града и региона. Той връчи чек за 1, 2 млн. лв., които Министерството на здравеопазването е осигурило за реновирането на пет нови отделения. Министър Желев изказа благодарност и на всички бивши здравни работници на лечебното заведение, които със своя самоотвержен труд са допринесли за постигането на сегашните високи резултати в лечебната дейност.

В заключение министър Желев посочи, че само през последните 4 години Правителството е инвестирало в българското здравеопазване близо 540 млн. лв. – нещо, което не се е случвало през последните 20 години и е показателно за приоритетното значение на здравеопазването в цялостната провеждана политика. 


Сподели в: