Върни се горе

България и Румъния ще си сътрудничат в процеса на модернизация на Спешната помощ

       Това беше уточнено на работна среща между министъра на здравеопазването Таня Андреева и експерти на Министерство на здравеопазването с д-р Раед Арафат, държавен секретар по здравеопазването на Румъния. На срещата беше представена стратегията на Министерство на здравеопазването  - „Стратегия за развитие на Спешна помощ в Република България 2014 – 2020 г.”
 
     Особеното на създадената от д-р Арафат система на Спешна помощ в Румъния е екипната работа с МВР, пожарна и авиация. По този повод в планираното посещение на работната група от българска страна  в Румъния ще бъдат включени и експерти от Министерство на транспорта и МВР. Министър Таня Андреева заяви, че модернизирането и достъпността на Спешната помощ са приоритети на екипа на МЗ. Участниците в срещата се обединиха около мнението,че тайната на успешния модел на ефективна Спешна помощ са две неща – приемственост и упоритост. „Именно липсата на приемственост и далечна визия, както и икономическо и финансово подценяване на тази система, са причина за дестабилизацията на Спешната помощ. Обществото ни е убедено, че промени в този сектор трябват, и то спешни – и в материалната база, в организацията и развитието на човешките ресурси. Впечатлена съм от представените от д-р Арафат данни, че 4 години след реорганизацията на Спешната помощ в Румъния, смъртността там е намаляла с 11 %. Затова и с готовност приехме поканата на д-р Арафат да се запознаем на място с промените в Спешната помощ в Румъния, които са стартирали 2006 г.”, заяви министър Андреева. 

      Стратегията за развитие на Спешна помощ в Република България 2014 – 2020 г.  е част от Националната здравна стратегия 2014 – 2020 г., приоритетите на която ще бъдат представени от министър Таня Андреева следващата седмица пред Европейската комисия в Брюксел. След това, стратегията за Спешна помощ ще бъде представена за публично обсъждане.  

Сподели в: