Върни се горе

    
Министерство на здравеопазването провежда последователна политика за ограничаване ръста на сърдечно-съдовите заболявания


    „Здравото сърце е в нашите ръце - нека се погрижим за него“. С тези думи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откри официалното отбелязване в България на Световния ден на сърцето – 29 септември. Тази година той се провежда под мотото „Един свят – Един дом – Едно сърце”, защото сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола, а домът е мястото, което е подходяща среда за ограничаване на вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания.  
    Пред сградата на Министерството на здравеопазването, където днес през целия ден се извършват безплатни кардиологични прегледи, министър Атанасова отбеляза, че през 2012 г. фокусът на Световния ден на сърцето е насочен към превенцията на сърдечно-съдовите болести сред жените и децата, които са не по-малко застрашени групи от тази на мъжете. Данните сочат, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от сърдечно-съдово заболяване. При децата пък рискове съществуват както преди раждането, така и през годините на израстване, а рисковите фактори са неправилно хранене, липса на физическа активност, тютюнопушене. 
    „Сърдечно-съдовите заболявания са едно от водещите социални заболявания, които са основен причинител на смъртност в цял свят, в т.ч. и в България“, каза министър Десислава Атанасова. Данните за 2011 г. показват, че близо 300 хиляди българи са постъпили в болниците поради болести на органите на кръвообръщението. Този брой е устойчив през последните години. През миналата година броят на починалите от тези болести надхвърля 72 хиляди като от тях 20 хиляди са починалите от мозъчно-съдови болести, 16 хиляди от инсулти, 24 хиляди от сърдечна недостатъчност.  
    „Министерство на здравеопазването провежда последователна политика за ограничаване ръста на сърдечно-съдовите заболявания. Българските кардиологични болници разполагат с модерна апаратура и отлични специалисти и ежедневно спасяват човешки животи“, подчерта министърът на здравеопазването. Тя припомни, че предстои приемането на Национална програма за борба с хроничните незаразни болести, където в цялостния подход за ограничаване на тези заболявания, основно място сред които се пада на болестите на сърцето. 
     Министър Атанасова акцентира върху това, че от съществено значение за намаляване ръста на сърдечните болести е превенцията и профилактиката, за да не се стига до болнично лечение, когато обикновено последиците вече са тежки, а в редица случаи възстановяването е проблематично или невъзможно. 
    Именно с цел изграждане на навици у хората за активна и целенасочена превенция Министерство на здравеопазването организира редица инициативи по повод на Световния ден на сърцето. Днес пред МЗ екипи от лекари на Националната кардиологична болница и Специализираната болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания „Света Екатерина“ изследват и консултират безплатно всички желаещи. Опашки от чакащи да се прегледат се извиха още в 9.30 часа. Всички изследвали се получиха по една ябълка, която е символ на здравословния начин на живот. 
    Отделно в цялата страна болнични лечебни заведения се включиха в инициативите на МЗ и също осигуриха възможност за безплатни прегледи и консултации. Регионалните здравни инспекции, съвместно с университетски и областни лечебни заведения организират редица кампании по места – раздаване на информационни материали, разпространение на видеоклипове и организиране на беседи за сърдечно-съдовите заболявания. 
    Министър Десислава Атанасова изрази искрената си признателност към българските специалисти-кардиолози и екипите на специализираните болници за активното им участие в отбелязването на Световния ден на сърцето и изключителния професионализъм, който проявяват ежедневно в служба на хората. „Сигурна съм, че те ще продължат да влагат умения, талант и всеотдайност за спасяването и облекчаване страданията на пациентите с кардиологични проблеми“, каза Атанасова.         
   На официалното отбелязване на Световния ден на сърцето участваха водещи български кардиолози – директорът на Националната кардиологична болница проф. Владимир Пилософ, директорът на болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев и председателят на Дружеството на кардиолозите в България проф. Асен Гудев. Инициативата на Министерството на здравеопазването в борбата със сърдечно-съдовите заболявания бе подкрепена от бизнеса в лицето на Кирил Хаджидинев – директор „Маркетинг“ – „Сачи – добро за теб“. Преди дни компанията поде инициатива за намаляване на консумацията на сол сред българското население, тъй като солта е сред водещите фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания. В организацията на събитието се включиха и доброволците на Български младежки червен кръст.

Сподели в: