Върни се горе

До края на 2013 година в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен ще заработи високотехнологична апаратура за лечение на онкологични заболявания

    „Министерството на здравеопазването оценява значимостта на инвестициите в обновяване и модернизиране на болничните структури и затова стимулира онези лечебни заведения, които успяват с добър мениджмънт и добри финансови резултати да инвестират в своето бъдещо развитие. Това се отнася в пълна степен за ръководството и колектива на Университетската болница „Д-р Георги Странски“, която от днес вече разполага с реанимационно звено на европейско ниво.“ Това заяви в Плевен министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която заедно с председателя на Народното събрание Цецка Цачева откри официално обновената Клиника по анестезиология и интензивно лечение. Модернизацията е извършена чрез целево отпуснати средства от Министерството на здравеопазването в размер на 350 000 лв. С тези средства е изградена цялостна климатизация - монтирани са климатични камери като по този начин е решен въпросът за отоплението и вентилацията на всички помещения; частично е подменена ВиК инсталацията на клиниката, монтирани са и изцяло нови санитарен фаянс и прибори. Благодарение на новите антибактериални покрития на стените и подовете в тази ключова структура на лечебното заведение са постигнати всички стандарти за стерилност на помещенията и е гарантирано предпазването на пациентите от инфекции. В Клиниката са изградени  нови електрически инсталации, монтирани са нови осветителни тела, подменена е изцяло инсталацията за медицински газове. В рамките на проекта е закупено ново обзавеждане, което включва гардероби, шкафове, работни плотове, ортопедични матраци.    
    „Всички направени подобрения в болницата променят облика и качеството на лечебното заведение, но и на здравеопазването в региона, тъй като Университетската болница обслужва голям брой население от съседните области“, подчерта министър Атанасова. Държавата в лицето на МЗ от своя страна също има програма за инвестиции в болниците и всяка година здравната ни инфраструктура се променя и модернизира. Тя отбеляза, че целево се влагат средства в лечебни заведения, които не са обновявани от десетилетия. „Така например при посещенията си през последните три дни в Търговище, Разград и Варна открихме основни ремонтирани и модернизирани отделения, за които не е заделян нито лев от създаването на сградния им фонд през 60-те години на миналия век“, коментира министър Атанасова. 
    Отбелязвайки приоритетния характер на политиката на МЗ за насърчаване на специализациите на младите лекари, здравният министър се обърна към работещите в болницата специализанти и изрази увереност, че създадените по-добри условия за работа ще ги мотивира да останат да работят в България. Министър Атанасова отбеляза, че през 2012 г. благодарение на доброто си финансово състояние лечебното заведение е инвестирало над 2,3 млн. лв. собствени средства в модернизацията на редица болнични дейности. Направени са инвестиции за внедряване на система за обезвреждане на опасни отпадъци, цифровизация на образната диагностика и закупуване на медицинска апаратура и линейки.  
    На брифинг за медиите министър Атанасова съобщи, че до края на 2013 г. УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ще започне да работи с високотехнологична апаратура за лечението на онкологичните заболявания. „27 млн. лева са икономисани след провеждането на обществените поръчки, вече сме направили разчетите, така че лекарите, които работят тук и хората от Плевен и региона могат да бъдат спокойни, че до края на 2013 г. в болницата ще заработи линеен ускорител“, обясни министър Атанасова. Средствата се осигуряват по проект по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Той е на стойност над 6,5 млн. лв. и е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ с главен фокус върху ранната диагностика и лечението на онкологичните заболявания. „Тази инвестиция е шанс за всички плевенчани да имат достъп до качествено високотехнологично здравеопазване“, каза Атанасова.   
    „Всички тези конкретни мерки, реализирани в лечебното заведение а също и в цялата страна, ми вдъхват оптимизъм и аз твърдо вярвам и знам, че 2013 г. ще бъде по-добра година за българското здравеопазване, година, в която резултатите на нашите досегашни усилия стават видими и достъпни за хората“, каза министър Десислава Атанасова.

Сподели в: