Върни се горе

    Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и заместник-министърът на здравеопазването на Държавата Израел Яков Лицман днес подписаха План за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука. Документът беше подписан на официална церемония в Ерусалим в рамките на съвместното заседание на правителствата на Република България и Държавата Израел. 
    „Сътрудничество с Израел в областта на здравеопазването е важен фактор, който през следващите години ще допринесе българското здравеопазване да се издигне на ново ниво. Водещото място на Израел в областта на медицината и технологиите ще има пряк резултат както в областта на организацията на болничната дейност, спешната помощ, повишаване квалификацията на българските лекари, така и в други важни сектори на здравеопазването”, заяви министър Десислава Атанасова на проведената среща с Яков Лицман.          
     Планът за сътрудничество в областта на здравеопазването предвижда  двете страни да си взаимодействат в няколко приоритетни области – обществено здравеопазване и промоция на здраве, включително и контрол на заразните болести и превенция на ХИВ и СПИН”.
Двете страни ще обменят опит и информация относно превенцията на хроничните заболявания, психичното здраве, лекарствената политика, както и прилагане на мултидисциплинарни подходи при предоставянето на здравни грижи. Сътрудничеството обхваща и обмяната на информация в областта на здравното законодателство, здравния статус на населението, приоритетните здравни проблеми, както и основните насоки на здравната политика и организация на работа на лечебната и профилактичната дейност. 
     По време на разговорите с израелския си колега Яков Лицман министър Десислава Атанасова подчерта приоритетното значение за България на сътрудничеството в областта на спешната помощ, където Израел има водещо място. В тази връзка бяха обсъдени практическите възможности за краткосрочни обучения на български лекари за запознаване с израелския опит при оказване на спешна помощ в кризисни ситуации. „С нашите колеги обсъдихме редица възможности за подобряване на спешната помощ в България, така че след времетя да бъде на същото високо ниво както в Израел”, заяви министър Атанасова. 
     На срещата със заместник-министър Лицман бяха обсъдени в практически план възможностите български граждани,включително деца, да се лекуват на преференциални цени в лечебни заведения в Израел. В редица области на медицината Израел има водещи позиции и в тази връзка България предлага екипи от израелски специалисти да гостуват у нас и да провеждат лечение на български пациенти, заяви министър Атанасова. От българска страна беше предоставена подробна информация за възможностите на нашата страна да приема в центровете за рехабилитация израелски граждани, претърпели травми и злополуки. България предоставя много добри възможности за израелски инвестиции в изграждането на здравни обекти, заяви министър Атанасова. Един от обсъжданите проекти е  изграждане на клиника за ин-витро оплождане в България, за което израелската страна проявява инвеститорски интерес. 
    Активните контакти в областта на здравеопазването ще обхванат и квалификацията на българските лекари. Съществуват възможности наши медицински специалисти да провеждат специализация и следдипломна квалификация в израелски лечебни заведения, стана ясно на срещата. Група български медици специализират в третата по големина израелска болница „Хадасса” по силата на споразумение с Варненския медицински университет. „Уверена съм, че нашите двустранни контакти ще се разширят и ще бъдат отличен пример за инвестиции в човешкия фактор, което има решаващо значение за постигане на доброто ниво на здравеопазване във всяка една държава”, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след подписването на Плана за сътрудничество.  

Сподели в: