Върни се горе

            Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откри официално две нови отделения в многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Шумен – за кожни и венерически болести и по ревматология. Закупената апаратура и извършените строително-ремонтни дейности в тях са на стойност около 70 000 лв.  50 000 лв. от тези средства са предоставени целево от Министерството на здравеопазването, а лечебното заведение е инвестирало още 20 000 лв. от собствени приходи.
        Усилията на екипа на МБАЛ са дали добри плодове, вложени са много повече пари от дадените от държавата за капиталови разходи. Болницата се развива успешно, което се потвърждава от добрите финансови резултати през годините. Факт е, че добрите резултати са възможни дори в момент на сериозна икономическа криза в държавата и в голяма степен решаващи са мениджърските умения, заяви Десислава Атанасова. Тя подчерта, че благодарение на съвместната работа на местната, държавната, законодателната власт и ръководството на болницата, са подобрени здравното обслужване на хората и условията на работа.   
        След откриването на отделенията министърът на здравеопазването се запозна с   условията в тях и разговаря с част от пациентите. В отделението по ревматология е закупен нов ехограф DP-50 за ултразвукова диагностика на ставни заболявания, а отделението по кожни и венерически заболявания вече разполага с апарат за електрохирургия и дерматоскоп. Новите отделения са с по 10 легла, като в тях работят общо шест лекари. 
        Министър Атанасова съобщи пред медиите, че до няколко месеца в МБАЛ Шумен предстои откриване на още едно отделение - по пневмо-фтизиатрични болести. То ще бъде създадено в резултат на трансформирането на специализираната белодробна болница, която ще бъде закрита поради сериозна задлъжнялост. Здравният министър увери, че в новото отделение ще бъдат привлечени всички лекари и медицински персонал от специализираната болница. Моделът на трансформация дава своите добри резултати, заяви министър Атанасова, и посочи, че по сходен начин е решен проблемът с Центъра по кожни и венерически заболявания, който след днешното му официално откриване вече е отделение в МБАЛ Шумен.  

Сподели в: