Върни се горе

    Каузата „да помогнем на повече деца за рехабилитация“ е обща наша кауза и ние ще бъдем признателни на всички, които със своя принос допринасят за това да помогнем на нуждаещите се деца на България. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при откриването на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ 2012/2013 г. Тазгодишната кампания е насочена приоритетно в помощ на рехабилитацията на деца с неврологични заболявания и нарушения в развитието. 
    Кампанията се провежда по егидата на Президента на Републиката Росен Плевнелиев. На откриването на новата кампания на „Българската Коледа – 2013” държавният глава подчерта необходимостта от обединените усилия на държавните институции за постигане на максимална добра грижа и обхват на нуждаещите се деца с ДЦП. 
     Министър Атанасова отбеляза, че усилията на МЗ са насочени към развиване на дейностите по лечение и рехабилитация на децата с неврологични заболявания и нарушения в развитието в утвърдени държавни структури с налични условия и персонал като СБР “Национален комплекс“, който включва 13 болници. Тя подчерта, че тези лечебни заведения са с традиции по отношение диагностиката, лечението и комплексната рехабилитация на деца с увреждания и особено със заболявания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания. В тях работи високо специализиран медицински персонал с опит при рехабилитацията на деца. За последната година в болниците на СБР-НК ЕАД са преминали общо 2 152 деца, на които е проведена комплексна медицинска рехабилитация. Освен това в 17-те ДМСГД са изградени дневни центрове за деца с увреждания от общността, които се финансират от МЗ. През 2011 г. през Дневните центрове в домовете са преминали и ползвали рехабилитационни и физиотерапевтични процедури, логопедична и психологическа подкрепа 1322 деца.          
    Министър Десислава Атанасова
съобщи, че МЗ и НЗОК са в процес на обсъждане на оптимизация на клиничната пътека за деца с ДЦП, за да се улесни достъпа на деца от отдалечени райони, като целта е насочена към оптимизация на престоя в лечебните заведения.

Сподели в: