Върни се горе

    „Държавата е направила и прави всичко необходимо, за да има лечебно заведение за болнична помощ в гр. Девин и да бъде осигурено здравното обслужване на населението от трите общини - Девин, Борино и Доспат. В тази насока вече има конкретни резултати - учредено е дъщерно дружество на МБАЛ - Смолян в гр. Девин, вече има и избран негов директор.” Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод на спекулации, тиражирани в медиите от кмета на Община Девин. МЗ активно е настоявало пред общинските власти в кратки срокове да представят необходимите документи, удостоверяващи правото на собственост върху сградата на болницата. Здравният министър запозна представителите на медиите с цялата водена кореспонденция между МЗ, Общината и Областната управа. Първото писмо, в което се настоява в министерството да бъдат внесени всички необходими документи, е от 20 ноември 2012 г., следва кореспонденция от 6 декември, 21 декември, 28 декември 2012 г., а последните писма са от 30 януари и 4 февруари 2013 г. Последното писмо е адресирано до областния управител на Смолян с молба да се предоставят документите за собственост на лечебното заведение. До този момент тези документи не са изпратени в цялост. „Като министерство сме включили всичките си сили да търсим всякакви механизми с цел да осигурим болничната помощ за Девин, Борино и Доспат. Необходима е обаче активна позиция от страна и на местната власт, включително и на кмета на гр.Девин, който вече няколко месеца не може да събере всички необходими документи и да ни ги предостави“, каза Атанасова. 
     На брифинга беше съобщено, че на Общоградско събрание в Девин вчера вечерта е обявено създаването на дъщерното дружество на болницата като е представен и неговият нов директор.   Станало е ясно обаче,   че кметът без всякакво правно основание е прехвърлил една сграда на МБАЛ-Девин от публична общинска собственост в частна общинска собственост, обясни Атанасова. По този повод председателят на Общинския съвет в Девин вече е внесъл сигнал в Прокуратурата за законово нарушение, тъй това е станало без решение на Общинския съвет за прехвърляне на собствеността. 
    Министър Атанасова подчерта, че се правят груби спекулации и с действителния брой на смъртните случаи с местни жители, които се твърди, че са починали в линейка на път за болница поради липса на лечебно заведение в Девин.  Официалните данни на МЗ за 2012 г. показват, че само един човек е починал по време на транспортиране към областната болница в Смолян, а изпълнените от ЦСМП спешни повиквания са 2696.

Сподели в: