Върни се горе

Проектът се очаква да завърши до средата на м. май 2013 г., когато ще бъдат приети и първите пациенти

Министър Десислава Атанасова посети МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ , гр. Велико Търново, където провери хода на изпълнението на строително-ремонтните дейности по проекта за изграждане на Център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ на стойност 148 милиона лева по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, финансирана от Европейски фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта в областната болница е 7 милиона и 54 хиляди лв. 

Строителните дейности по проекта са в заключителен етап, в експлоатация са вече два нови асансьора за посетители, изпълнени са заложените по проекта мерки за енергийна ефективност като е поставена дограма в администрацията, аптеката и на последния етаж на лечебното завеедение, стана ясно в хода на проверката. Ръководството на болницата и изпълнителят на строителните дейности информираха, че предстои да бъде изградена също вентилационната система на помещението за ядрено-магнитния резонанс и след няколко седмици модерната апаратура ще бъде монтирана. Довършителните работи включват също полагане на специални настилки, външна облицовка на фоайето и поставяне на шест автоматични врати. След приключване на всички строително-ремонтни дейности цялата нова апаратура ще бъде интегрирана като поетапно ще бъдат монтирани компютърния томограф, дигиталния скопично-графичен рентгенов апарат, както и ядрено-магнитния резонанс.  

Цялостното приключване на проекта по оперативната програма е предвидено през месец май 2013 г.  „С реализирането на проекта за изграждане на Център за ранна диагностика на онкологични заболяванияна в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ на населението на област Велико Търново се осигурява възможност за диагностика и навременно лечение с най-съвременна високотехнологична медицинска апаратура и се създават много добри условия за работа и професионално развитие на медицинския персонал на лечебното заведение“,   заяви на брифинг след приключване на проверката здравният министър Десислава Атанасова. 

По време на посещението си в областната болница тя беше информирана и за други проекти, чиято реализация предстои през тази година. Планира се изграждане на собствено перално  звено, както и стерилизационна.   В напреднал етап са дейностите, свързани с изграждане на комуникациите, ел. инсталацията, водопроводи, вентилация и пожарно известяване. В напреднала проектна фаза е предстоящия ремонт на Детското отделение, което не е обновявано от създаването на болницата през 70-те години. 

Сподели в: