Върни се горе

„Министър-председателят на България Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал - 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати“. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев от парламентарната трибуна. В отговор на журналистически въпрос Ананиев посочи, че Българската социалистическа партия търси политически дивиденти. Интересът на БСП и лично на г-жа Нинова изненадващо съвпада с времето за предизборната кампания. Докато неговият ангажимент към решаването на проблема с възнагражденията датира от началото на мандата, подчерта още здравният министър.

Факт е, че Националната здравноосигурителна каса е осигурила 50 млн. лв., защото има решение на Надзорния съвет за разблокиране на 50 млн. лв. от резерва. Има и анекс към Националния рамков договор. Този анекс за увеличение на цените на 121 клиничните пътеки, както и решението за отваряне на резерва се случват с участието на Надзора, в които представители имат и Българският лекарски съюз, и работодателите, и синдикатите, коментира още Ананиев. На твърдението, че БЛС и работодателите не са били наясно Ананиев отговори с риторичен въпрос: „Как съвпадат точно тези 50 млн. лв. с тези до 50 млн. лв., които правителството прие?!“

В НС здравният министър опроверга и спекулацията, че средствата от НЗОК са отишли единствено за увеличение на педиатрични пътеки. За целта министърът изреди всички направления, по които има увеличение в цените на клиничните пътеки: гастроентерология; неврология; инфекциозни болести; пневмология и фтизиатрия; онкология; ортопедия и травматология; ендокринология; токсикология и алергология; педиатрия; акушерство и гинекология; неонатология; хематология; кардиология; нефрология; ревматология; имунология; УНГ; кардио- и неврохирургия.

За пореден път Кирил Ананиев разясни механизмите за финансиране на извършваната от лечебните заведения дейност: „Министерският съвет може да предоставя средства само по законов ред. Когато отпуснахме първите 30 млн. лв., постигнахме едно ниво на финансиране на дейностите извън задължителното здравно осигуряване. Понеже протестът продължи, Министерският съвет взе бързо решение да подкрепи медицинските сестри като предостави допълнително до 50 млн. лв. Защо до 50 млн. лв.? Защото трябваше да съберем необходимата информация от лечебните заведения и да видим дали сме достигнали максималния размер, който законно можем да предоставим. Тогава се установи, че 6 млн. лв. са единственото, което можем да предоставим“. По думите на министъра в противен случай би се стигнало до санкция от Европейската комисия за оказване на нерегламентирана държавна помощ. Именно по тази причина се пристъпва към осигуряване на финансиране за дейност чрез единствения възможен друг източник – НЗОК. „Това решение е взето съвсем аргументирано и точно от нашите колеги от Националната здравноосигурителна каса“, беше категоричен Ананиев.

„Още на 15 юли в телевизията, която прави „разследването“ за средствата, предвидени за лечебните заведения, ясно съм обяснил, че ресурсът по постановлението на Министерския съвет е променен – от до 50 млн. лв. – на 6 млн. лв. Обяснил съм и решението да се отблокират средства от резерва на НЗОК в размер на 50 млн. лв.“ Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред медии в Народното събрание.

МЗ публикува точен цитат от участието на здравния министър в предаването „Лице в лице“, БТВ, от 15 юли тази година:

Водещ: Сега, има едни 50 милиона, когато излязоха, обещахте да дадете за заплати, особено на медицинските сестри, които работят с много ниско заплащане. Наистина ми е мъчно. Обаче много хора казват, че вие нямате право да ги дадете тези 50 милиона и няма как да стигнат те до тях, за да си получат увеличение на заплатите.

Кирил Ананиев: Хората са прави и ние не ги дадохме. От тези 50 милиона дадохме само 6 милиона и то по линията на финансирането на дейностите, които са извън задължителното здравно осигуряване, през Наредба 3 на министъра на здравеопазването, където си е коректно, със закон са определени тези дейности и ние там финансирахме лечебните заведения, които изпълняват конкретните дейности. За останалите лечебни заведения използвахме резерва на Касата, увеличихме редица, над 100, клинични пътеки. А това е приход, без да увеличаваме обема дейност – това е един допълнителен приход, с който се създаде възможност да се увеличат заплатите в повечето болници.

 

 

Сподели в: