Върни се горе

На среща-разговор със столични дванадесетокласници бяха обсъждани аспекти на донорството, предстои и симпозиум на изтъкнати специалисти за развитие на трансплантациите

     „Една от важните стъпки за коренна промяна в донорството и трансплантациите е информираността на обществото за донорството като високохуманен акт на човешка солидарност.” Това каза д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителна агенция по трансплантации, след среща с ученици от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов” в София на тема донорство. Проявата е част от дейностите на Изпълнителната агенция по трансплантации за популяризиране и насърчаване на донорството.          
     На срещата-разговор в Националната математическа гимназия  в София дванадесетокласници представиха проекта си „Дари живот” с основна тема  даряването на органи и генетичен материал. Те запознаха своите съученици с данни от историята на трансплантациите по света и в България и дадоха разяснения за същността на донорството. Припомнени бяха условията, на които трябва да отговаря един човек, за да стане донор. „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”, припомниха дванадесетокласниците един от девизите на кампанията за донорство и посочиха статистиката на ЕС, според която в страните-членки близо 50 хил. души чакат своя шанс за органна трансплантация. Учениците направиха презентация за трите вида трансплантации, които извършва съвременната медицина – органна, тъканна и клетъчна. 
    По време на проведената дискусия д-р Симеонова подчерта, че като цяло проблемите с органната трансплантация са свързани с липсата на готовност и нагласи на хората. „Основен принцип на донорството е принципът на солидарността. В много случаи се пропускат благоприятни донорски ситуации защото близките и роднините на човек в клинична смърт или отказват донорството, или взимат решение прекалено късно”.  Една от идеите за промяна в сегашната нормативна уредба е при искане на съгласие за донорство, роднините да получат правото да посочат допълнителен експерт за установяване на мозъчна смърт, което ще ги подпомогне във вземането на това трудно решение, заяви директорът на ИАТ. В хода на състоялата се дискусия директорът на ИАТ посочи, че в България както и в други страни има установени ясни критерии и алгоритми за определяне на състоянието на мозъчна смърт. При тези случаи е налице прекратяване или преустановяване на мозъчните функции при сърдечна дейност и хората с мозъчна смърт на практика са починали. Те обаче могат да дадат шанс за живот на нуждаещи се от транплантации, каза д-р Симеонова и подчерта, че броят им у нас е над 1000 души. „Действащата в България система за донорство е такава, че е абсолютно изключено хората да се притесняват от продажба от органи от пациенти с мозъчна смърт, защото реципиентите са в списък, който се поддържа в ИАТ. Веднага след получаването на информация за наличието на трупен орган стартира многоетапна процедура с участието на много специалисти,  правят се тестове за съвместимост с потенциални реципиенти и няма никаква възможност един орган да бъде продаден , каза тя пред учениците от Националната математическа гимназия. В срещата участваха и двама трансплантирани пациенти, които споделиха своите истории и обясниха на учениците колко е важно да обръщаме внимание навреме на здравето си. 
    Следващата проява на ИАТ е с фокус към специалистите и е насочена към развитието на трансплантациите в България. На 24 април, сряда, в 14 ч. в Аулата на СБАЛССЗ «Св. Екатерина» ще се проведе симпозиум по трансплантология. На проявата презентации ще направят националният консултант по трансплантология проф. д-р Никола Владов, проф. Л. Рустенг, трансплантолог в Център за бъбречни трансплантации в Тулуза, Франция и директорът на ИАТ д-р Марияна  Симеонова.

Сподели в: