Върни се горе

Една от предстоящите промени в правилника на Фонд "Асистирана репродукция" е срокът на заповедите за финансиране за процедури да се увеличи от шест месеца на една година. Това ще позволи по-голям брой жени с репродуктивни проблеми да получат шанс да имат свое дете.

Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която участва в тържеството по повод петата годишнина на фондация "Искам бебе". За изминалите 3 години от създаването на Фонда за "Асистирана репродукция" близо 12 хиляди пациентки са получили финансиране и са насочени към към специализираните клиники.   „Надявам се до края на тази година те да достигнат 15 хиляди”-каза Десислава Атанасова.  Увеличаването на срока на валидност на издадените заповеди се очаква да стане до края на април. Здравният министър посочи също, че в момента министерството има договор с 22 клиники за ин витро процедури в цялата страна.  Предстои Фондът да сключи договор с още една клиника -  в гр. Бургас.
 
 На днешното тържество министър   Атанасова беше  отличена  от  фондация "Искам бебе" с наградата "Ангел на благодарността". Тя получи отличието за оказваната през последните години активна подкрепа    на двойките с репродуктивни проблеми. 

По-късно министърът на здравеопазването посети  един от  5-те мобилни пункта за кръводаряване в столицата, разположен край Катедралния храм „Св.Александър Невски”.  Светлият християнския празник Цветница е един от етапите на Пролетната кампания по кръводаряване, организирана от МЗ, Националния център по трансфузионна хематология и БЧК. В мобилния пункт, който министър Атанасова посети, до 12.00 ч. от своята кръв бяха дарили над 30 столичани.  

Сподели в: