Върни се горе

    Общо 2521 български граждани станаха безвъзмездни и доброволни кръводарители от началото на обявената миналия петък извънредна акция по кръводаряване от Министерството на здравеопазването. От тях 1058 души са от София, а 1463 от страната. 
    Извънредната кампания се провежда поради недостатъчното количество кръв от групите А и 0 в лечебните заведения в София и Западна България. Към настоящия момент недостигът е преодолян, но кампанията по кръводаряване продължава в цялата страна. 
    В акцията днес се включиха 341 души от цялата страна. В София кръводарителите до 16 часа са били 91, в Кърджали – 5, Стара Загора – 25, Ямбол – 3, Кюстендил – 5, Русе – 31, Плевен – 3, Пловдив – 22, Шумен – 1, Враца – 4, Монтана – 3, София област – 25, Силистра – 53, Варна – 13, Перник – 6, Благоевград – 21, Ловеч – 4, Бургас – 4, Габрово – 3, Велико Търново – 16, Разград – 3.
    Доброволни и безвъзмездни кръводарители днес станаха и служители на Националната служба за охрана, Министерството на културата, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
    Кампанията по кръводаряване продължава в цялата страна и в следващите дни. На 24 септември мобилен пункт за кръводаряване ще има пред Областната управа в Пловдив. 
    В Русе е организирана акция на 25 и 26 септември по безвъзмездно кръводаряване в зала № 1 в сградата на Областна администрация. 
   На 27 септември в Бургас е организирана кампания в Техникума по механотехника. 
   На 1 октомври извънреден пункт за кръводаряване ще има и на площад "Константин Величков" в Пазарджик. 
   До 24 септември специалисти от ВМА ще проведат акция по кръводаряване в различни структури на Министерството на отбраната. 
   Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв в София и областите от Западна България, могат да направят това и на следните места: 
    - в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа 
    - в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.

            Министерството на здравеопазването благодари на всички български граждани, които се включиха в кампанията по кръводаряване и призовава всички останали, които имат възможност, да станат безвъзмездни и доброволни кръводарители.

Сподели в: