Върни се горе

100 лева ще получават лекарите за 12-часово дежурство, средствата ще се осигуряват от Министерството на здравеопазването. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев в „Майчин дом” днес. Там той присъства на празника по случай Деня на родилната помощ.

Дежурствата ще се дават в кабинети към филиалите на 197-те Спешни центъра в страната. Спешните кабинети ще могат да започнат работа още от началото на следващия месец. По този начин ще се гарантира денонощния достъп до медицинска помощ в районите, където болниците няма да сключат договори за работа със здравната каса.

Детското и майчиното здраве са едни от основните приоритети за МЗ, каза още д-р Божидар Нанев. МЗ работи по разширяване обхвата на скрининговите изследвания на бременни жени за синдром на Даун. Досега са изследвани около 17 000 жени на година, но броят им ще се увеличи. МЗ обучи и екипи от лекари–генетици от Университетските центрове. По този начин ще се увеличат местата в страната, където може да се прави биохимичен скрийнинг.


Сподели в: